CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  

Scriitoarea Rodica Elena Lupu deţine un cont... de amintiri în care adună fericire şi multă frumuseţe
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În copilărie, scriitoarea Rodica Elena Lupu le-a dat celor mari, fără să ştie, o lecţie de rezistenţă şi demnitate. Evenimentul s-a petrecut la serbarea organizată la sfârşitul primului trimestru din clasa întâia, înaintea vacanţei de iarnă. Fiecare elev pregătise câte o poezioară, pe care să i-o spună lui Moş Gerilă, invitat şi el la sindrofie. Atâta doar că versurile declamate cu această ocazie de Rodica Elena Lupu îi aparţineau lui Octavian Goga, poet interzis de autoritatea comunistă. În ele se vorbea de Moş Crăciun şi nicidecum de Moş... Gerilă. Într-o vreme în care bradul se împodobea doar de Anul Nou, “Crăciunul copiilor”, s-a dovedit un prilej ca viitoarea scriitoare să le arate învăţătoarei, părinţilor şi odraslelor ce luau parte la festivitate, că bunul-simţ şi puritatea sunt adevărate arme. Şi că menirea lor rămâne aceea de a le oferi putere pământenilor temători de duşmani vremelnici. Într-o societate lipsită de scrupule, ce îşi schimbase valorile, Rodica Elena Lupu a spus răspicat, curajos şi fără teamă ce gândea şi simţea. Iar gândurile şi simţămintele ei de altădată, se regăsesc peste ani, în creaţiile literare de mai târziu, ce îi poartă semnătura.  

Rodica Elena Lupu s-a născut pe 27 ianuarie 1951, la Războieni Cetate, în judeţul Alba. A urmat Institutul Economic din Cluj Napoca (1970-1972) şi Facultatea de Drept din Bucureşti (1990-1994). În prezent, este şef serviciu relaţii publice în Ministerul Transporturilor şi consideră că nimic nu se compară cu satisfacţia de a fi reuşit să muncească pentru şi cu oameni. Scriitoarea are o fiică, Monia (36), de profesie manager, care i-a dăruit doi nepoţei, o fetiţă şi un băieţel, alături de care aceasta se simte fericită şi împlinită.  

- Vă plăcea să citiţi în copilărie?  

- Da, foarte mult. Citeam până târziu seara, cu lanterna sub plapumă. Mama mă certa, să nu mă culc târziu, pentru că dimineaţa trebuia să merg la şcoală şi atunci am gasit soluţia: lanterna.  

- Care a fost cartea dvs. preferată?  

- Au fost mai multe. Nu pot să nu amintesc „Poezii” de Mihai Eminescu, „Învierea” de Lev Tolstoi, „Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz, „Numele trandafirului” de Umberto Eco.  

- În „Scara cu flori” spuneţi: „Iar când se-aprind tăceri de piatră/Şi nu mai ştim ciopli lumina/Alunecăm pe scara florii/Să luăm în braţe rădăcina.”  

- Aşa este, „iarba verde de acasă, să mă rătăcesc prin lume nu mă lasă.”  

- Să ne întoarcem la rădăcina poetică a Rodicăi Lupu. Vorbiţi-ne despre debutul dvs.  

- Nu-s de seamă vorbele, când nu se văd faptele. Am debutat la editura Curtea Veche cu „Vacanţe, vacanţe”... o carte despre călătoriile mele prin Europa.  

- Ce a urmat după aceea?  

- A urmat cartea „Sănătate şi frumuseţe”, o carte dedicată femeilor, din care au apărut trei ediţii.  

- Vă rugăm să ne enumeraţi câteva din volumele dvs. de versuri.  

- „Clipa”, „Voi trăi...clipa”, „Regăsire” şi în curs de apariţie, un volum pe care încă nu m-am decis cum să îl numesc.  

- Câte ore pe zi scrieţi?  

- Opt ore pe zi scriu la birou pentru că acesta îmi este serviciul: răspund petenţilor. În ceea ce priveşte cartea, recunosc, sunt zile in care nu scriu deloc, dar asta nu înseamnă că prin mintea mea nu trece nimic. Dimpotrivă, trec multe care apar într-o bună zi pe hârtie.  

- Ceea ce scrieţi vă reuşeşte din prima sau trebuie să reveniţi şi să rescrieţi?  

-Uneori, reuşesc să scriu o poezie din prima, alteori revin. Nu revin niciodată atunci când scriu un roman.  

- Ce poeţi v-au influenţat?  

- Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu.  

- Aţi mai cochetat şi cu alte genuri literare?  

- Am scris poezie, romane - „Timpul judecă şi plăteşte”, „Miracolul vieţii”, „Mâna destinului”, „Eterna poveste”, „O umbră din trecut”, „Glasul inimii” care a apărut în editia a II-a., cărţi de călătorie.  

- Numiţi-ne câteva dintre tipăriturile naţionale şi internaţionale în care aţi publicat.  

- „Oglinda literară” din România, „Observatoirul”, „Alternativa”, „Atheneum” din Canada, „Asymetria” din Franta, „AGERO” din Stuttgart-Germania, revista „Clipa” din SUA, „Romanian Global News” – Agenţia de presă pentru românii de pretutindeni, „Analize şi Fapte” – ARP, revistele „Ecoul”, „Luceafărul românesc”, "Capricorn", „Boabe de grâu” „Semănătorul”, editate de Asociaţia Română pentru Patrimoniu... Pe Internet, în diferite reviste...  

- „Este tot ce-a putut gândul/Vouă să vă las în dar:/Dragostea, versul şi cântul/Numele de ardelean.” Toate acestea vreţi să le lăsaţi în „Dar” cititorilor.  

- DA. Pentru mine, fiecare zi este un cadou, dacă pot să deschid ochii, să mă concentrez pe amintirile frumoase, amintiri pe care le-am adunat de-a lungul vieţii. Aceasta este ca un cont în bancă, iei de acolo exact ce ai adunat. Sfatul meu este să faci şi tu la fel, cititorule! Să aduni multă fericire şi tot ce e frumos în contul tău de amintiri şi să le mulţumeşti la fel cum le mulţumesc eu celor care şi-au adus aportul la contul meu de amintiri, unde şi astăzi strâng şi mai strâng. Cititorul este timpul înşirat pe generaţii şi el va spune totul.  

- Aveţi o Diplomă de excelenţă pentru promovarea folclorului românesc. Ce realizări aţi avut, prin ce v-aţi făcut remarcată?  

- Prin emisiunea de la televiziune unde împreună cu Lucky Marinescu, marea noastră artistă, realizăm un show care are loc în fiecare sâmbătă seara şi unde promovăm noi talente sau prezentăm artişti consacraţi din folclorul nostru.  

- Sunteţi directorul Editurii Anamarol. Când a început colaborarea dvs. cu această editură?  

-În luna mai a anului 2003. Primele cărţi scrise de mine au fost editate la DACIA Cluj şi la Editura CURTEA VECHE Bucureşti, dar m-au deranjat preţurile mari practicate şi calitatea.  

- Care este strategia dvs. de succes, ca director alEditurii Anamarol?  

- Preţuri mici, calitate, termen de realizare şi livrare prompte.  

- Care sunt domeniile din care publicaţi la Editura Anamarol?  

- Istorie, artă, muzică, sport, beletristică, dar şi cărţi pentru cei mici.  

- Ce principii stau la baza selectării cărţilor care văd lumina tiparului, aici?  

- Editura ANAMAROL ţine aprinsă flacăra speranţei de a nu ne pierde încrederea în visurile, idealurile şi în frumuseţile vieţii şi de a nu ne rupe firele ce ne leagă de limba noastră românească.  

- Vă rugăm să ne numiţi câteva din cele mai importante tiluri apărute la Anamarol.  

- Dintre cele peste 150 de cărţi editate de mine la editura Anamarol amintesc: „Jurnal 2004, 2005 si 2006”, „Săptămâna roşie”, „Bonifacia”, „Ostinato”, „Arta refugii”, „Gherla Latesti”, „Patimile dupa Piteşti” semnate de Paul Goma (Franţa), „Vine seninul” de Gabriela Calutiu Sonnenberg (Spania), „Satire” de Valeriu Cercel (Hamilton-Canada), „Medicina alternativă văzută de un inginer” şi „Cu hipnoza şi tu poţi face minuni” de Ovidiu Creangă (Toronto-Canada), antologii trilingve (română, engleză, franceză), poezii semnate de poete din România, SUA, Canada: “Doamnele poeziei”, „Şansele poeziei”, „Ortopezii” de Michael Cutui (Germania), „Prin sita vremii” şi „Oglindiri” de Elena Buică (Pikering-Canada), „Trandafirul deşertului”, „Atingeri divine” de Mariana Eftimie Kabbout (Galaţi-România), „Celor fără vină” de Felicia Feldiorean (Germania).  

- Descrieţi-ne pe scurt, serviciile oferite de editura pe care o conduceţi. Sunteţi mulţumită de ele?  

- Tehnoredactare, corectură, chiar şi introducere de diacritice pentru autori din afara ţării care nu au aşa ceva, copertă, înscriere în Biblioteca Naţională a României, cod bare, preţuri mult mai mici decât celelalte edituri, timp scurt pentru apariţia cărţii.  

- Vă afectează actuala criză economică, s-au schimbat cererile clienţilor, a devenit concurenţa mai acerbă în ultimul timp?  

- Am editat două cărţi pe lună, în acest an. Aşadar, nu mă afectează.  

- Ce planuri de viitor aveţi?  

-Să cânt, să am în continuare emisiune la TV, dar nu ca şi cele de pe alte canale, care te ameţesc şi nu pricepi nimic din ele.  

- Ce hobby-uri aveţi?  

- Călătoria, muzica.  

- Cum vă petreceţi timpul liber?  

- Dacă am aşa ceva, călătorind.  

- Dacă ar fi să luaţi viaţa de la capăt aţi schimba ceva?  

- NU. Tainele mării nu se cunosc de pe mal.  

- Vă rugăm să le transmiteţi un mesaj cititorilor noştri.  

- Dragi cititori, vă invit să vizionaţi site-ul meu: www.rodicaelenalupu.piczo.com  

Sufletul să vă fie plin de bucurie, să măsuraţi timpul în clipe petrecute cu cei dragi şi să luaţi din fiecare zi, o amintire!  

TOATE CELE BUNE!!  

A dumneavoastră scriitoare şi editoare, Rodica Elena LUPU  

 

Referinţă Bibliografică:
Scriitoarea Rodica Elena Lupu deţine un cont... de amintiri în care adună fericire şi multă frumuseţe / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 241, Anul I, 29 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!