CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala generală Rucăr (XLI)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aurelia Simionescu (1904-1988)) 
  
Originară din Rucăr a urmat şcoala primară în satul natal şi timp de 5 ani şcoala profesională de la Câmpulung, după care a intrat în învăţământul de gospodărie rurală, lucrând ca maestră, profesoară şi inspectoare în profil. Ca bursieră a statului român a fost trimisă la specializare în Italia între anii 1927-1930. Încă înainte de plecarea ei în străinătate a înfiinţat la Rucăr un centru de gospodărie şi un atelier de ţesut covoare. A fost ani la rând directoare a acestei şcoli. A fost promovată până la nivel ministerial, devenind inspectoare a acestor şcoli şi fiind apreciată în termeni elogioşi de ministrul de resort, acad. Gh. Ionescu-Siseşti. Devenind specialistă în această ramură, n-a uitat să aplice în satul natal ce învăţase în şcoli. La congresele de la Roma, Lemberg sau Budapesta şi la expoziţiile la care a fost prezentă punea întotdeauna la loc de cinste specificul rucărean. Discipolele ei au fost adevărate artizane în domeniu, făcând cunoscute lumii frumuseţea tainică şi policromatică a cusăturilor populare din Rucăr şi din Muscel. A fost şi colaboratoare valoroasă la revista "Albina". 
  
Virginia Arişanu - Smărăndescu (1913-2006 ) 
  
Profesoară născută la Rucăr în anul 1913 în familia Arişanu. Clasele primare le-a absolvit la Rucăr iar cele secundare la Bucureşti, unde a obţinut şi gradul I ca profesoară la Liceul "Gheorghe Lazăr". Este autoarea albumului "Cusături populare româneşti", publicat la Editura Tehnică din Bucureşti în anul 1978. Acesta cuprinde modele inedite de ii, fote şi costume bărbăteşti. Ulterior l-a reeditat şi a tipărit un altul la aceeaşi editură. 
  
Gheorghe Pârnuţă (1915-2009) 
  
Profesor doctor universitar, născut la Rucăr la data de 31 mai 1915. Şcoala primară absolvită la Rucăr, şcoala normală şi liceul urmate la Câmpulung, iar studiile universitare şi doctoratul la Bucureşti. Veteran de război cu gradul de locolenent colonel în rezervă. A publicat un număr de peste 70 de cărţi şi peste 500 de studii şi articole. Dintre cărţile referitoare la istoria Muscelului, a şcolii şi învăţământului de aici amintim : Rucăr - monografie sociologică ; Rucăr - Case memoriale- Amintiri; Învăţământul în Muscel - secolele XVII - XIX ; Câmpulung Muscel, străveche vatră de cultură a Ţării Româneşti; Câmpulungeni în revoluţia de la 1848; Câmpulung Muscel, ieri şi azi (în colab.); Liceul "Dinicu Golescu" din Câmpulung la 80 de ani de activitate (în colab.); Liceul Pedagogic Câmpulung Muscel: 1867-1967; Şcoala normală "Carol I" din Câmpulung-Muscel, 1867-1992; (în colab.); De la noi din Rucăr; Flori de peste munţi; Mărturii şi documente şcolare rucărene (sec. XIII-1864); Oameni din Cetatea de Scaun (în colab.); Istoria învăţământului şi culturii din judeţele istorice Argeş şi Muscel; Argeşeni şi musceleni în războiul din 1877-1878; Documente privind istoria oraşului Câmpulung Muscel (în 5 volume); Istoria obştei de moşneni Rucăr-Muscel precum şi zeci de alte cărţi din istoria învăţământului şi a gândirii pedagogice din România, etc. În anul 2000 a primit Premiul Academiei Române "George Bariţiu". Este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Sţiinţă din România, Cetăţean de onoare al oraşului Câmpulung Muscel şi al comunei Rucăr. Deţine una dintre cele mai valoroase şi bogate colecţii din ţară privind istoria unui sat, respectiv comuna Rucăr, cuprinse în lucrarea : Documente rucărene (zece volume în manuscris) din care a publicat vol. I, II şi III sub titlul "Tezaurul documentelor comunei Rucăr-Muscel, Judeţul Argeş", vol. I (1377-1699), vol. II(1700-1799) şi vol.III(1800-1821), apărute în 2004 şi 2005 la Editura Făt-Frumos din Bucureşti. La data apariţiei ediţiei I a monografiei de faţă avea pe masa de lucru Monografia oraşului Câmpulung, în colaborare cu prof. univ. Ion Popescu Argeşel şi Constantin Ciotei. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala generală Rucăr (XLI) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 365, Anul I, 31 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!