CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593



Acasa > Impact > Istorie >  





Şcoala din Rucăr (XLV)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gheorghe V. Ţigău (1944) 
  
S-a născut în Rucăr-Argeş, la 18 octombrie 1944 ca fiu al Ecaterinei şi Victor Ţigău, într-o familie numeroasă. Clasele primare le-a terminat la Rucăr, ciclul gimnazial la Câmpulung (după moartea timpurie a părinţilor) iar studiile medii le-a făcut la liceul "Dinicu Golescu" din Câmpulung şi "Dimitrie Cantemir" din Breaza. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în anul 1967, unde a fost instruit de profesori iluştri, între care renumitul critic, istoric, scriitor şi teoretician literar George Călinescu, folcloristul de anvergură europeană Mihai Pop, publicistul şi diplomatul George Macovescu, etc. După absolvire a fost profesor, director adjunct şi director al liceului "Mihail Sadoveanu" din comuna Borca, judeţul Neamţ (1967-1975), apoi până în toamna anului 1988, inspector şcolar de specialitate la Inspectoratul şcolar judeţean Neamţ.. După părăsirea acestei demnităţi a revenit la catedră la Şcoala ,,Elena Doamna” din Piatra Neamţ. 
  
Începând din anii 70, a publicat în presa centrală şi locală eseuri, articole, studii din domeniul lingvisticii, filologiei şi pedagogiei în Tribuna şcolii, Revista de pedagogie, Asachi, La Tazlău, Ceahlăul, Monitorul de Neamţ, etc. În prezent, susţine rubrica „Cultivarea limbii” în săptămânalul „Realitatea-Media” din Piatra-Neamţ . 
  
Este autorul unor cărţi despre folclorul moldav „La pârâul dorului. Literatură populară de pe Valea Bistriţei şi din împrejurimi” ; „La fântână, la izvor. Folclor literar nemţean vechi”, apărute la editura ADAN din Piatra Neamţ în anii 2000 şi 2008, al monografiei „Liceul Mihail Sadoveanu Borca-Neamţ . O şcoală pentru toţi 1953-2003”, editura ADAN, 2004. Este de asemenea autorul unor îndreptare de teorie şi istorie literară, manuale auxiliare pentru examenul de capacitate şi teze cu subiect unic necesare elevilor din anii terminali ai ciclurilor şcolare gimnazial sau liceal apărute la aceeaşi editură nemţeană şi are în curs de apariţie „Limba şi literatura română. Manual auxiliar pentru clasele V-VIII”. Sub tipar se mai află „Lecturi pastelate – Opere ilustrate de şcolari” şi „Floarea de fragă”, literatură populară.  
  
La ultima ediţie a Zilelor Rucărului din 2010 i-a fost conferită distincţia de „Cetăţean de onoare al Rucărului”. 
  
Ion I. Moiceanu (1944) 
  
S-a născut în Rucăr la 19 octombrie 1944. Şcoala elementară de 7 ani a absolvit-o la Rucăr, liceul la Câmpulung şi Piteşti. Este absolvent al Facultăţii de istorie a Universităţii Bucureşti şi a fost cel mai tânăr profesor cu gradul I din judeţul Constanţa. A fost profesor de istorie în câteva comune din judeţul Constanţa ( Zorile, Adamclisi, Urluia, Ostrov, Ciocârlia de Jos), iar mai încoace, profesor la liceul militar de marină din Constanţa şi în prezent, la liceul "Ovidiu" din Constanţa. A fost un vajnic oponent al desfiinţării de către guvernanţii postdecembrişti a liceului de marină din Constanţa (articolele sale polemice pe această temă atrăgându-i o simpatie binemeritată din partea tomitanilor), s-a remarcat şi se evidenţiază în continuare prin rezultate excepţionale pe plan profesional şcolar şi ştiinţific. Are prin elevii săi prezenţe prestigioase constante la olimpiada naţională de istorie, zeci de premii şi diplome. În 1977 a obţinut Diploma şi insigna de „Profesor Evidenţiat” acordată de Ministerul Învăţământului pentru activitatea deosebiă şi contribuţia adu 
  
să la dezvoltarea învăţământului românesc şi are o serie de funcţii extraşcolare şi responsabilităţi manageriale: este preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Stiinţe Istorice, preşedinte al Comisiei de Istorie Naţională din cadrul acesteia, membru în Consiliul consultativ al profesorilor din cadrul Inspectorartului şcolar judeţean, membru de onoare al Asociaţiilor culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” şi „Neamul românesc”, al altor Societăţi şi Asociaţii nonguvernamentale.inspector metodist al inspectoratului, membru fondator şi redactor al revistei de dialog interdisciplinar „AGORA tomitană”, etc. Colaborează asiduu la posturile locale de radio şi televiziune, participă activ la conferinţe, simpozioane şi comunicări ştiinţifice, obţine distincţii şi diplome de merit din partea diferitelor foruri, fundaţii şi instituţii culturale şi ştiinţifice şi poate mai presus de toate îndrumă îndeaproape activitatea ştiinţifică şi metodică a studenţilor şi elevilor în diferitele competiţii interne şi internaţionale de istorie (olimpiade naţionale şi simpozioane regionale). A publicat şi publică frecvent articole cu un conţinut preponderent istoric dar şi din domeniul prolematicilor social-contextuale, metodicii, strategiei şi didacticii generale în presa locală, judeţeană sau naţională ("Dobrogea nouă", "Cuget liber', "Tomis", "Independentul", "Magazin istoric", "Studii şi articole de istorie", "Anale de istorie", Catarge la orizont, Dynamis, Flota patriei, Marina română,, Orizonturi marine, Telegraf, Thalatta, etc.  
  
I-a apărut în 2009 la Editura „Dobrogea” din Constanţa cartea intitulată „Pagini din istoria adevărată a poporului român – predată şi publicată” în a cărei prefaţă se menţionează că „a intrat în rândul istoricilor cu carte”. 
  
Figurează la loc de cinste în volumul „Dicţionar de personalităţi dobrogene”, apărut la editura EX PONTO din Constanţa în anul 2008. La ultima ediţia a Zilelor Rucărului din 2010 i-a fost conferită distincţia de „Cetăţean de onoare al Rucărului”. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr (XLV) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 411, Anul II, 15 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!