CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr (XLIV)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Toni Petru Stoicescu(1937-1994) 
  
A făcut şcoala primară la Rucăr şi a fost profesor de arte plastice (desen) la in liceu din Piteşti. Prin formaţia sa artistică nu putea să nu se întâlnească cu poezia adevărată, poate pentru a ilustra plenar acel adagiu latin, "Ut pictura poesis". A participat la vernisarea unor expoziţii personale de pictură în numeroase locuri din ţară şi străinătate. A scris şi câteva volume de poezie, din care amintim "Acuarele", "Poeme", etc. A murit în plină putere creatoare, la numai 57 de ani. 
  
Ion Puiu Stoicescu(1939) 
  
În cartierul Tabaci, alături de vechea casă a lui Moise Bunescu s-a aflat casa Matache Popescu ... Este casa în care s-a născut, a petrecut copilăria şi adolescenţa fratele lui Petru, Ion Puiu Stoicescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, cu o bogată activitate literară şi publicistică. Şcoala elementară a terminat-o la Rucăr, iar după absolvirea Facultăţii de Filologie a făcut studii post-universitare în regie de film şi ziaristică. A fost o vreme redactor şef la Redacţia Culturală a TVR. Din creaţia sa literară amintim : 17 piese de teatru, toate jucate pe scenele unor teatre din ţară, la Arad, Botoşani, Constanţa, Piteşti, Timişoara; culegerile de versuri, mai ales din perioada 1962-1964, din care reţinem titlurile: Flori de mai, Dialoguri de pe malul mării, Miniaturi dobrogene, Trepte, Secvenţe sonore. Unele din piesele sale au fost premiate. Astfel, "Oul discordiei" a primit marele premiu al Festivalului Teatrelor pentru tineret din 1977; "Suflet de păpuşar" a primit medalia de aur la acelaşi festival. Dintre premiile internaţionale acordate ca regizor amintim pe cel al festivalului "Delfinul de aur" (Bulgaria, 1978). Filme de autor: "Astă seară se întoarce Dracula" (selecţionat la Festivalul de film de la Monte Carlo-febuarie 1995), "Concert pentru casa cu lei"(selecţionat la Festivalul de film de la Veneţia şi Torino). Dintre cărţile de proză şi publicistică amintim: "Taina crinilor de piatră" (1982), "Anotimpurile eternei iubiri" (1985), "Dimensiunile infinitului" (1988), "Cât costă un om" (1991), "Clipă fără umbră" (1995), „Vâslaş pe Rubicon”(2005), etc. Este autor a zeci de scenete de televiziune. A realizat şi condus multe emisiuni, unele dedicate românilor de peste hotare. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr (XLIV) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 410, Anul II, 14 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!