CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr (XLIII)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iosif Soare (1934-2004) 
  
Profesor doctor inginer la Universitatea "Transilvania" din Braşov, valoros specialist în domeniul cercetării experimentale a autovehiculelor şi tehnologiilor de fabricare şi reparare industrială a acestora. Sa născut la 27 mai 1934 în comuna Rucăr-Muscel şi a urmat şcoala elementară la Rucăr. Între anii 1955-1960 frecventează cursurile Facultăţii de Mecanică, secţia Automobile şi Tractoare, de la Institutul Politehnic din Braşov, terminându-le ca şef de promoţie cu media 10. Din anul absolvirii facultăţii, este reţinut la Institut ca şef de laborator. Parcurge apoi toate treptele ierarhiei universitare, prin concurs, până la cea de profesor. Activitatea de cercetare ştiinţifică a profesorului dr. inginer Iosif Soare este foarte bogată şi valoroasă. Ea însumează peste 80 de lucrări diferite, dintre care 45 de lucrări ştiinţifice publicate. Dintre acestea amintim manualele şi cursurile : "Automobile", E.D.P.,1968(coautor), "Metode şi mijloace de încercare a automobilelor", Bucureşti, Ed. Tehnică, 1982 (coautor), "Cercetarea experimentală a autovehiculelor", Bucureşti, Institutul Politehnic, 1982 (coautor), "Încercarea autovehiculelor", Bucureşti, E.D.P. (coautor), etc. A publicat zeci de studii şi articole în presa de specialitate din ţară şi din străinătate. 
  
Romulus Popa Bran (1933) 
  
S-a născut la 28 noiembrie 1933, în comuna Rucăr-Muscel. A făcut şcoala primară în satul natal iar cursurile secundare şi medii la Şcoala Pedagogică de băieţi din Câmpulung. A absovit cursurile Faculţăţii de istorie din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1957, obţinând specializarea de diplomat universitar în istorie şi arheologie. A fost pe rând, cercetăţor ştiinţific la Institutul de Arheologie al Academiei Române, cercetător ştiinţific principal la Muzeul de arheologie al Dobrogei, profesor de istorie în învăţământul liceal din Constanţa,, şef de sector la Secţia de Învăţământ şi Cultură a municipiului Constanţa, cadru didactic la Facultatea de istorie-geografie din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani din Constanţa, director al liceelor teoretice nr. 4 şi "Mihai Eminescu", liceului industrial nr. 9 din Constanţa. Între anii 1972 şi 1986 a fost preşedintele Societăţii de ştiinţe istorice - filiala Constanţa, membru în Consiliul de conducere al Societăţii de ştiinţe istorice din România, membru în Comisia naţională de istorie din cadrul Ministerului Instrucţiunii Publice, membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă - filiala Constanţa. Datorită activităţii sale militantiste a fost distins cui numeroase ordine şi medalii, precum cea de "profesor evidenţiat" (1974). A depus o intensă activitate ştiinţifică încă din anii studenţiei, participând la săpăturile şi cercetările arheologice de pe şantierele din Adamclisi, Valea Rea, Mangalia, Costineşti şi Limanu din judeţul Constanţa şi Babadag din judeţul Tulcea. A publicat zeci de articole şi studii în presa locală şi centrală de specialitate, în cea străină privind subiecte şi teme contoversate ale arheologiei şi istoriei străvechi din acest spaţiu sud-est european. De asemenea a publicat zeci de articole pe teme de interes metodic şi pedagogic în revistele "Gazeta învăţământului", "Tribuna şcolii", "Revista de Pedagogie", "Revista Muzeelor", "Convorbiri liceale", "Anale şi Studii de Istorie", "Magazin istoric", etc. 
  
A editat în 2009 la S.C. Celebris 2008 Constanţa, „Anuarul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” vol III şi are în pregătire volumul "Personalităţi din Rucăr de-a lungul timpului"... A fost distins cu diploma de onoare de "Cetăţean al comunei Rucăr" în anul 2010.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr (XLIII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 396, Anul II, 31 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!