CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr (XLII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ep.42 
  
? Cornel Răuţă (1928-1998) 
  
Inginer, doctor în agronomie, profesor universitar; născut la Rucăr la 17 decembrie 1928, unde a urmat şi cursurile şcolii primare. A absolvit apoi liceul militar "Ştefan cel Mare" din Cernăuţi şi Facultatea de pedologie şi agrochimie din Bucureşti. A obţinut apoi doctoratul în agronomie, cu specializări peste hotare în Franţa, Italia, S.U.A., Israel, Germania şi Anglia. A publicat 25 de cărţi, manuale şi monografii în domeniul ştiinţei solului şi protecţiei mediului. Remarcăm, în primul rând, tratatele care au primit premiul Academiei Române "Ion Ionescu de la Brad" şi anume: "Prevenirea şi combaterea poluării solului" (în colab.); "Situaţia agrochimică a solurilor din România"; "Controlul evoluţiei soiurilor din sistemele de îmbunătăţiri funciare" (în colab.). Unele studii şi articole au apărut în limbi străine de circulaţie internaţională. A fost până la moartea sa, în plină maturitate creatoare, preşedintele Academiei Agricole şi Silvice. În semn de preţuire pentru întreaga sa activitate ştiinţifică şi didactică a fost cooptat în Colegiul consultativ pentru cercetare-dezvoltare de pe lângă guvernul României (1993-1998) şi s-a instituit în memoria sa o fundaţie intitulată Societatea Naţională Română de Ştiinţă a Solului cu un premiu aferent „Corneliu Răuţă” (SNRSS), destinat celor mai merituoşi studenţi şi cecetători în domeniu. 
  
Ion Rebedeu (1929-2007) 
  
Profesor universitar doctor, specialist în filozofie. S-a născut în Rucăr-Muscel în 1929, unde a urmat şi clasele primare. A urmat liceul militar "Nicolae Filipescu" de la Mânăstirea Dealu, de lângă Târgovişte. Studiile universitare le-a făcut la Moscova unde s-a perfecţionat în doctrine filozofice iar teza de doctorat în domeniu a susţinut--o la Bucureşti. Şi-a început activitatea la Institutul de arhitectură din Bucureşti, unde a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, de la asistent, şef de lucrări, conferenţiar şi profesor, şeful catedrei de ştiinţe sociale de aici. Prezent adeseori la radio, televiziune şi în presa vremii cu probleme legate de specialitatea sa, a contribuit la răspândirea ideilor filosofice contemporane. După revoluţia din decembrie 1989 a fost profesor şi la Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti, cu sarcini speciale privin îndrumarea procesului de învăţământ, la filiala din Câmpulung. Din bogata sa activitate publicistică amintim volumele : 
  
" Substanţă şi funcţionalitate în cultură" la Editura Academiei Române în 1974, "Artă şi ideologie" la Editura Junimea din Iaşi în 1979; coordonator alături de A. Tănase la manualul şi cursul de "Filozofie", apărut în 1975 la Editura didactică şi pedagogică; "Modul de viaţă şi calitatea vieţii", în coordonare cu Cătălin Zamfir în 1982, etc. 
  
Ion Aurel Arişanu (1930) 
  
Inginer, doctor în ştiinţe agronomice, cercetător ştiinţific principal gradul I, profesor asociat la Facultatea de zootehnie din cadrul Universităţii de Agronomie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. S-a născut la Rucăr-Muscel la 7 septembrie 1930, unde a urmat şi clasele primare, după care a urmat cursurile Liceului "Mihai Viteazul" din Târgu Mureş şi Liceul "Dinicu Golescu" din Câmpulung. Studiile universitare le-a făcut la Bucureşti, facultatea de zootehnie absolvind-o în anul 1954. A publicat peste 120 de lucrări ştiinţifice. A făcut specializări cu bursă în Germania (Bonn şi Munchen) şi vizite profesionale în Franţa, Olanda, Danemarca, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi Rusia. Dintre funcţiile deţinute amintim : Director ştiinţific al Institutului de Biologie; director ştiinţific al Institutului de Creşterea Bovinelor Baloteşti; director al Institutului de cercetare pentru creşterea porcilor Periş; director al Academiei de Stiinţe Agricole şi Silvice. 
  
Ion Oprei (1934) 
  
Profesor la Universitatea "Transilvania" din Braşov, doctor în economie. S-a născut la 12 decembrie 1934 în comuna Rucă-Muscel, unde a urmat şi clasele primare. A absolvit apoi cursurile Şcolii normale "Carol I" din Câmpulun Muscel. Studiile universitare le-a făcut la Bucureşti, la Academia de Studii Economice, licenţiat în specialitatea economia muncii. Îşi începe activitatea la uzinele ARO din Câmpulung Muscel, după care se transferă la Intreprinderea Forestieră Rucăr. Din 1960 a fost încadrat la Universitatea "Transilvania" din Braşov unde a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor. A elaborat şi publicat mai multe cursuri pentru studenţi, printre care : "Organizarea şi conducerea întreprinderilor în 1973, iar în anii următori: "Management industrial", "Diagnoză economică", "Management comercial". "Management în turism şi servicii", "Economia întreprinderilor comerciale", etc. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr (XLII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 387, Anul II, 22 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!