CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XXVIII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Biblioteca şcolii nu a dispus niciodată de un spaţiu corespunzător- eterna poveste a şcolilor rurale. În acelaşi spaţiu strâmt de 3m/5m sunt dispuse rafturile cu acces liber la cartea dorită.Tot aici se află fişierul, punctul de documentare şi cel de lectură (cele două din urmă doar presupuse). Locul de depozitare a fondului de carte se află tot aici, iar acesta nu a fost niciodată îndestulător şi nici adaptat nevoilor bibliografice ale elevilor. Fondul de carte provenea din repartiţii ale forurilor cu atribuţii în munca cu cartea (din cultură, învăţământ, etc.), donaţii în perioada interbelică, cumpărarea de cărţi din fonduri şcolare (serbări, manifestări cultural-artistice ale şcolarilor sau cadrelor didactice). Multe neajunsuri au fost suplinite de bibliotecarii şcolii, care au pus pasiune în desfăşurarea muncii lor oneste şi înălţătoare.  
  
Încă de la înfiinţarea sa la mijlocul deceniului al treilea al secolului trecut, biblioteca a fost prevăzută cu fonduri bugetare care căpătau îndeobşte o altă destinaţie, cu deosebire cea legată de cheltuielile pentru aprovizionarea cu combustibili şi reparaţii, întreţinere. Pentru prelungirea duratei de viaţă a cărţilor, pe lângă bibliotecă a fost înfiinţat şi a funcţionat un cerc de legătorie, alcătuit cu elevi voluntari conduşi de înv. Gh. Constantin. Cu toate acestea biblioteca nu depăşea 1500 de volume, iar funcţia de bibliotecar era îndeplinită voluntar, pe rând, de cadre didactice-învăţători sau profesori de română. În anul 1955, biblioteca avea aproape 3000 de volume însă, dotarea editorială începuse să facă loc amestecului politicului în materie de opţiune bibliografică. 
  
Broşuri de propagandă partinică, de popularizare a cunoştinţelor ştiinţifice de pe poziţii materialist-ateiste, bibliografie filtrată de ochiul atent al cenzurii erau apanajul şi direcţiile impuse de forul de propagandă raională sau judeţeană de partid. Grija de a nu „infesta” conştiinţele (până şi la acest nivel şcolar) de atitudini subverive, nesănătoase, mic burgheze şi reacţionare făcea ca deseori, prin circulare de la "centru" să fie curăţite rafturile de cărţi cu conţinut, chipurile, „manifest" duşmănos, antiromânesc şi antisocialist.  
  
S-a început cu Arghezi, Goga, Blaga, cu Petru Dumitriu s-a făcut loc lui A.Toma, M. Beniuc, Dan Deşliu şi tuturor novicovilor şi dulilor, adevăraţi "făuritori" şi "şlefuitori" de conştiinţe partinice şi revoluţionare. Un Sadoveanu "la comandă", cu al său Mitrea Cocor, trebuia musai să pregătească şi la Rucăr "opera" de colectivizare şi transformare socialistă a agriculturii, de care rucărenii auziseră că are loc în altă parte de lume românească, niciodată la ei, cu ei şi pe pământul lor.  
  
După 1989, biblioteca a fost prevăzută cu un post cu normă întreagă, pe care l-au ocupat pe rând d-nele Elena Cosma, între anii 1990 şi 1997, şi de la această dată şi până în prezent (2009), Elena Magdalena Ghica. Numărul total al cărţilor din bibliotecă este de peste 10 mii de volume, ultimele achiziţii totuşi modeste făcându-se în anul 2008 iar activitatea bibliotecii diversificându-se şi prin manifestări cu cartea mai susţinute: lansare de carte în prezenţa autorilor, a unor invitaţi de marcă, a publicului şcolar şi din mediul comunitar, donaţii de cărţi cu acest prilej dar şi venite din partea unor oameni de cultură legaţi de sat prin naştere sau prin adopţie (Gh. Pârnuţă, Ioan Muţiu, Adrian Simionescu), atragerea cât mai multor elevi către lectură.  
  
(din monografia Şcolii generale "Nae A. GHica" din Rucăr-Argeş, autori Gherghe Pârnuţă şi Gh. Nicolae-Podişor, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XXVIII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 318, Anul I, 14 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!