CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XXV)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2..2.1. Şcoala generală Clăbucet- Pecineagu, Rucăr 
  
Cea mai tânără dintre unităţile şcolare de pe raza comunei Rucăr, şcoala generală cu clasele I-VIII Clăbucet- Pecineagu a fost arondată de la bun început circumscripţiei şcolare Rucăr şi a avut drept centru de coordonare - ca şi celelalte, cu excepţia liceului - Şcoala generală, fostă Suseni, fostă nr. 1 Rucăr. După ce au fost puse primele fundamente viitorului şantier hidroenergetic de la Pecineagu, situat la izvoarele Dâmboviţei, ştiindu-se forţa de muncă şi specializările necesare ca şi provenienţa acesteia (colonişti veniţi în special din Moldova), şcoala a fost înălţată din bolţari, piatră, ciment şi panouri din lemn şi P.V.C. cu ultima locaţie la colonia din Valea lui Ivan, situată în aval de construcţia hidrotehnică propriu-zisă. 
  
A început să funcţioneze de la 1 septembrie 1975 şi până la 31 august 1987, răstimp în care procesul instructiv-educativ s-a desfăşurat pe două cicluri de învăţământ ; ciclul I (clasele I-IV) cu predare simultană şi ciclul II (clasele V-VIII) cu un singur rând de clase. Iniţial locaţia era situată în apropierea barajului, în punctul numit Pecineagu iar din anul 1982 s-a mutat în punctul "Valea lui Ivan"şi unde a funcţionat până la desfiinţare, în 1987. 
  
În cadrul şcolii a funcţionat şi o grădiniţă de copii ale cărei educatoare au fost Maria Tăraş (Benţea) şi Maria Mogoş, iar învăţători au fost Maria Tiucă, Virgil Popa Bucur, Mariana Gheboianu, Elena Poştoacă, Elena Frăţilă, Petrinia Mădulărea, Tomiţă Neacşu, Iulia Ţuţuianu şi Valeria Radu. Încadrarea a fost asigurată îndeobşte cu personal didactic calificat recrutat din zonă (Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Câmpulung). Au fost desigur preferaţi şi necalificaţii, ceea ce va permite perindarea, în decursul celor 12-13 ani de funcţionare, a peste 30 de cadre didactice, educatoare, învăţători şi profesori, suplinitori sau titulari, calificaţi sau necalificaţi. Acestea au instruit şi educat un potenţial şcolar deloc de neglijat - peste 300 de elevi, care au beneficiat, datorită regimului de încadrare al obiectivului în planul general de strategie a dezvoltării economice a României din ultimul pătrar al secolului al XX-lea, de numeroase înlesniri materiale şi alimentare, pe fundalul crizei economice şi de sistem accentuate în care se zbăteau celelalte categorii de salariaţi. Amintim aici acele cadre didactice ce au constituit osatura funcţionării optime a acestei unităţi şcolare şi care prin pregătirea superioară, abnegaţia şi constanţa pe post - în pofida privaţiunilor legate de izolare în munţi, de depărtarea de civilizaţie, adesea de familii, de o navetă (când a fost cazul) obositoare şi cu mijloace adesea învechite, etc. au reuşit să-şi îndeplinească cu cinste şi merituos sarcinile profesionale şi civice : Maria Petrescu (română), Ileana Iacomin (engleză), Valerică Bugheanu (director şi prof. de biologie), Marcel Mogoş (fizică), Ion Mădulărea (istorie), Dumitru Ghica (ed. fizică), Tiberiu Lambescu (director şi prof. de geografie), Maria Vlaicu (directoare şi prof. biologie) etc. Au mai funcţionat pentru anumite perioade Dan Paul Catrinu (matematică), Elena Puiu (română), Liliana Eugenia Georgescu (franceză), Mariana Stoenescu (rusă-engleză). Într-o măsură mai mare sau mai mică, toţi s-au desăvârşit profesional aici, şi-au dat gradele superioare didactice şi au învăţat asprimea vieţii şi avatarurile unui apostolat exemplar. 
  
După finalizarea lucrărilor pe şantier, elevii şi unii din dascăli şi-au continuat studiile şi respectiv profesiunea, la şcolile din Rucăr. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XXV) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 303, Anul I, 30 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!