CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XXII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După cum am menţionat la începutul acestui capitol, în septembrie 1961 şcoala elementară de 7 ani se transformă şi în şcoală medie (cu spaţiul atribuit în şoseaua Braşovului pentru acest nivel de pregătire), şcoala elementară continuânu-şi funcţionarea în vechea clădire de la sfârşitul veacului XIX. 
  
În ce priveşte direcţiunea şcolii general ea a fost asigurată cu dăruire şi competenţă de următorii profesori : Prof. de română Ion Urdea (de la sfârşitul anilor 40 şi până în 1984, cu excepţia anilor 1982-1964), pe timpul şi prin participarea căruia s-a construit localul liceului, fost director timp de 35 de ani din totalul de 38 de ani de vechime în învăţământ ; profesorul de fizică Nicolae Rucsanda (1984-1998), profesorul de geografie Tiberiu Lambescu (1982-1984 şi 1998-2003), câţiva ani fost director al şcolilor de la Podul Dâmboviţei şi Pecineagu-Clăbucet, profesorul de matematică Emil Nică din 1 septembrie 2003 şi până în 20 septembrie 2005, profesorul de geografie Şandru Cornel (2005-2008) şi din iunie 2005 şi în prezent, profesoara de bilologie Bălălău Elena 
  
Fără nici o îndoială că valoarea patrimoniului avut la dispoziţie în această perioadă s-a îmbogăţit pe de o parte, a stagnat sau chiar s-a uzat moral şi material, pe de altă parte. În cel din urmă caz avem în vedere "încremenirea în proiect", adică lipsa acută de fonduri în ultimii ani ai dictaturii, sau chiar "timiditatea"şi ocilaţiile privind fermitatea cu care cârmuitorii postecembrişti au tratat învăţământul ca "prioritate naţională", învechirea instrumentarului didactic şi experimental al disciplinelor corespunzătoare îmbinării teoriei cu activitatea practică, fondul de carte neschimbat de zeci de ani al bibliotecii, transmiterea ani în şir (de la o serie la alta) a unor manuale cvasiuzate sau chiar lipsa lor cu desăvârşire, paternitatea administrativă a instituţiei şcolare, etc. Dacă în 1987 valoarea patrimoniului rezultat din dotări şi autodotări era de de aproape două milioane de lei iar valoarea obiectelor de inventar era cu puţin peste 310 mii lei, începând din acelaşi an valoarea patrimoniului provenit din fonduri bugetare nu a mai crescut. Era fireşte, reflectarea evidentă a crizei multiple prin care trecea societatea românească în ansambulul ei. Tot ce s-a făcut în acest timp : amenajarea unor cabinete şcolare, de istorie şi geografie, a două laboratoare, de fizică-chimie şi biologie sunt eforturi exclusive ale titularilor catedrelor respective ( Valeria Bucur, Nicolae Rucsanda, Silvia Chioncel şi Nicoleta Ion). 
  
O situaţie statistică centralizatoare, care ne este la îndemână pentru perioada 1976 şi până în primii ani de după revolţia din decembrie 1989 - ţinând cont că şcoala generală nr. 1 era şcoală coordonatoare, ar scoate în relief variaţiile privind numărul de elevi şi cadre didactice pentru ambele cicluri (cel primar şi cel gimnazial) şi este notabilă prin raportarea la consecinţele decretului ceauşist din 1967 : pentru şcolile generale 1 şi 2, şcoala primară din Sătic şi şcola generală Pecineagu-Clăbucet în anul şcolar 1976/77 au fost cuprinşi 782 de elevi la ciclul primar la care predau un număr de 25 de cadre didactice şi 506 elevi cu 16 cadre didactice pentru ciclul gimnazial ; în anii 1980/81, 540 elevi la clasele I-IV cu 18 cadre didactice şi 705 elevi la clasele V-VIII cu 21 de cadre didactice ; în anul şcolar 1984/85, 302 elevi la ciclul primar cu 16 învăţători şi 312 elevi la cel gimnazial cu 14 profesori; în 1985/86 numărul elevilor primului ciclu a fost de 308 elevi încadraţi cu 17 dascăli şi 303 elevi ai ciclului gimnazial cu 18 profesori; în 1986/87, 285 elevi şi 15 cadre didactice şi 344 elevi cu 23 de profesori pentru ca numărul lor să scadă continuu în perioada de până la revoluţie ca şi după. Astfel, numărul elevilor pe ambele cicluri era în anul şcolar prerevoluţionar de 617 elevi cu 36 cadre didactice, în primul an postrevoluţionar de 580 de elevi cu 33 de cadre didactice, în 1990/91 de 525 de elevi cu 29 cadre didactice, pentru ca în anul şcolar 1991/92 numărul elevilor să scadă sub 500 (496) iar al cadrelor didactice la 23.. 
  
Cifrele explică în bună măsură descreşterea treptată a populaţiei şcolare, uneori creşterea ei legată de deschiderea şantierului de construcţii hidroenergetice de la Pecineagu ca şi, în mare măsură, de descreşterea sau creşterea fluctuaţiei numerice a cadrelor didactice în circumscripţia şcolară Rucăr. În perioada de care ne ocupăm ( de la 1976 până în anul şcolar 2003-2004 inclusiv), deci în 29 de ani şcolari au absolvit şcoala generală nr. 1 Rucăr un număr de 1825 de elevi, cuprinşi în 73 de clase terminale, cei mai mulţi dintre ei integraţi din punct de vedere social. Cât priveşte orientarea lor şcolară şi profesională ulterioară în proporţie de peste 80% absolvenţi au urmat cursurile liceului(grupului şcolar) din localitate la profilele avute la momentul respectiv:materiale de construcţie, chimie industrială, electrotehnică, silvicultură şi industrializarea lemnului, adiministraţie locală şi ecologie. O mare parte au urmat cursurile şcolii profesionale sau de ucenici şi s-au integrat în producţie pe bază de contract. Alţii au urmat şi absolvit cu succes cursurile celor mai bune licee din Câmpulung, judeţ sau din alte localităţi : Liceele "Dinicu Golescu", "Dan Barbilian", liceul pedagogic "Carol I"din Câmpulung, "Zinca Golescu"şi "Nicolae Bălcescu"din Piteşti,, licee din Braşov, liceul industrial ARO din C-Lung, etc. Prezenţa multora în rândurile cursanţilor din învăţământul superior de stat, dar cu deosebire particular-acreditat după revoluţie este o garanţie a muncii asidue şi responsabile a tuturor profesorilor de la şcola generală Rucăr-Suseni(tabelul din anexe este grăitor în acest sens). 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XXII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 300, Anul I, 27 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!