CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XVIII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se mai adaugă în 1964 o unitate şcolară nouă, casa de copii şcolari fete, care în 1969 se transformă în casa de copii şcolari băieţi, fetele fiind transferate la Câmpulung, unde li s-a construit un local special. Cât priveşte sporirea patrimoniului din dotare, în 1954 şi 1955, la şcoala generală (actuala generală nr.1 şi începând, sperăm din vara-toamna anului 2009 sub denumirea noulu patron spiritual Nae A.Ghica ) s-a înlocuit tot mobilierul şcolar-bănci, table, scaune, catedre, etc. confecţionându-se din contribuţie voluntar-bănească material nou (evaluat la cca 100.000 lei). Cum tavanele erau făcute din parchet de brad şi căldura trecea în pod, astfel că nu se puteau asigura condiţii de învăţătură (mai ales iarna) în 1960 a fost înlocuit parchetul cu tavan din tencuială pe şipci atât la parter cât şi la etaj în suprafaţă de 1200 m. p., s-au creat două săli de clasă noi, s-au construit zece sobe de teracotă, etc. 
  
În anii 1967-1970 şcoala generală a fost în reparaţie capitală după un deviz în valoare de 801.000 lei, lucrarea fiind contractată de Intreprinderea Interregională de Construcţii şi Prestări Piteşti. 
  
Cu ocazia acestei reparaţii au mai fost construite trei săli de clasă. Reparaţia a constat, în mare, din înlocuirea grinzilor de lemn şi a scândurii cu planşee de beton armat, parchetarea întregii şcoli cu parchet de stejar, executarea instalaţiei electrice, introducerea apei curente în şcoală şi la grupurile sanitare prin asigurarea unei canalizări proprii, etc.Toate aceste lucrări de amenajări şi reparaţii capitale, începând din 1953 şi până în anii 1970 au îmbunătăţit starea materială a şcolii, au făcut din ea o şcoală modernă. 
  
În acest context, nu putem să nu amintim pe diriguitoriloi unei asemenea înzestrări: fostul primar Gh. Miloş şi "inima şi sufletul"acestui lăcaş, aproape 30 de ani director, profesorul Ion Urdea, căruia i-au fost conferite distincţii, precum diploma şi gradaţia de merit. La sfârşitul anilor '60, Şcoala generală nr.1 dispune de 15 săli folosite după caz şi populaţie şcolară: 11 săli de clasă, un laborator de ştiinţe fizico-chimice, un laborator biologie-agricultură, o sală de gimnastică şi un atelier-şcoală. Ea mai dispune de 9 camere anexe pentru bibliotecă (după revoluţia din decembrie 1989, prevăzută cu un post de bibliotecar), cabinet geografic, cerc foto, arhivă, două cancelarii şi magazii. Suprafaţa construită ajunge la 900 m. p., cu un etaj iar volumul este de 14 000 m.c. 
  
Localul are o valoare totală de 1.700000 lei (la cursul aanilor '70) şi este unul din cele mai impunătoare localuri de şcoală din fostul judeţ Muscel şi chiar din actualul judeţ Argeş. 
  
La mixtarea şcolilor la 1 septembrie 1956, şcoala de fete venea cu un inventar precar în valoare de 10.509 lei, obiecte ce pot fi enumerate pentru curiozitate, fiindcă şcolile de 4 ani au fost întotdeauna neglijate în problema înzestrării cu material didactic necesar. Inventarul ei cuprindea 81 volume cărţi pentru bibliotecă, 6 hărţi, 77 planşe diferite, un glob pământesc, 44 bănci, 6 scaune, 5 dulapuri şi 6 sobe de teracotă. Pe lângă şcoala generală nr.1, în anii 1950-1953 a funcţionat şi o gazdă comună, transformată apoi în internat, unde erau cazaţi elevii din satele vecine, când şcolile lor nu aveau posibilitatea dezvoltării claselor V-VII. Dispuneau de burse pentru şcolarizare, burse în manuale şi rechizite şi burse speciale pentru copii peroveniţi din mediul T.B.C. până 1957 când, dezvoltându-se şi şcolile din satele vecine a încetat necesitatea acestui internat. 
  
Câteva cuvinte privind calificarea corpului didactic pentru perioada de până la 1975. După reforma învăţământului din 1948, profesorii care trebuia sa predea la ciclul II erau toţi învăţători, deci necalificaţi, în afară de profesorul Gheorghe Pârnuţă, care a plecat nu mult după aceea. Situaţia rămâne în mare măsură aceeaşi, cu mici modificări, până în anul 1961. Se poate menţiona că în 1950 a venit pentru doi ani Seteanu Doris-Constanţa, profesoară de geografie, absolventă a Universităţii, dar care pleacă după un an şi Veturia Apostol, profesoară de istorie cu Universitate, care a rămas în Rucăr doar până în 1956. 
  
Se mai prezintă pentru anul şcolar 1951-1952 Marinescu Ion, profesor de limba şi literatura română, tot absolvent al Universităţii. În 1954 a fost numit ca profesor de biologie, absolvent al Institutului Pedagogic de doi ani, Botorog Ion ( rucărean) care va rămâne până în 1961. 
  
În 1956-1957, şcoala primeşte o absolventă a Universităţii-Facultatea de geografie, Ştefănescu Georgeta, care se transferă însă după un an, iar în 1957 pe Botorog Elena, cu specialitatea limba şi literatura română, care va rămâne în Rucăr până în anul 1961. Este numită în 1960 Rădulescu Ruxandra, care a funcţionat până în 1962. Concluzia firească după această enumerare este mobilitatea pe posturi a profesorilor calificaţi - din cei 7 profesori care au fost numiţi sau au fost transferaţi la şcoala elementară, numai trei dintre ei au funcţionat pe o durată de 4-6 ani, restul funcţinând 1-2 ani. Problema cadrelor calificate la ciclul al II-lea este în continuare deficitară iar cauzele sunt multiple. Cât priveşte problema cadrelor de la ciclul I, ea este deja rezolvată încă înainte de 1948, toţi învăţători fiind calificaţi şi împământeniţi aici ( prin căsătorie sau originari din Rucăr). 
  
(fragmente din monografia Şcolii generale "Nae A. Ghica"din Rucăr-Argeş de Gheorghe Pârnuţă şi Gh.Nicolae-Podişor, ediţia a II-a, revăzută, adaptată şi adăugită) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XVIII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 295, Anul I, 22 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!