CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XVII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2. Şcoala rucăreană în a II-a jumătate a secolulul al XX-lea 
  
2.1. Anii 1948 - 1975 
  
Unităţile de învăţământ existente în această perioadă sau create ca urmare a unor necesităţii obiective sunt: Şcoala elementară de 7 ani Rucăr-băieţi, Şcoala elementară cu clasele I-IV Rucăr-fete, Şcoala elementară cu clasele I-IV Rucăr-Sătic, Grădiniţa de copii cu orar redus. 
  
Vrem sau nu vrem, din perspectiva răsturnărilor revoluţionare de la sfârşitul deceniului al noălea al secolului XX, etapa cuprinsă între anii 1948-1989 a marcat benefic şcoala românească, chiar dacă învăţământul în ansamblu a fost puternic influenţat de tenta dirijist-propagandistică a sistemului totalitar comunist care, prin dese imixtiuni a golit de sensul ei intrinsec acţiunea didactică şi cadrul ei organizatoric de manifestare. 
  
Jalonarea acestor cinci decenii de schimbări, unele vădit contradictorii începe cu reforma învăţământului din 3 august 1948, prin care şcoala primară de 4 ani trece la şcoala elementară de 7 ani, structurată pe două cicluri ( ciclul I cu clasele I-IV şi ciclul II cu clasele V-VII) şi continuă cu hotărârea Partidului unic şi HCM din 13 iulie 1956 cu privire la generalizarea învăţământului de 7 ani în centrele muncitoreşti şi în oraşele reşedinţă de raion începând cu anul şcolar 1955-1956 şi generalizarea lui în toată ţara în anii 1958-1959 (sarcină realizată şi la Rucăr în acest an), Congresul al VIII-lea al partidului comunist (atunci P.M.R.) din 1960, cu prevederea ca în 1962-1963 să se treacă la generalizarea învăţământului de 8 ani (obiectiv realizat la Rucăr începând cu anul şcolar 1964-1965), directiva Congresului comunist din 1969 (al X-lea) ce prevedea ca până în 1973 să se realizeze generalizarea învăţământului obligatoriu de cultură generală cu durata de 10 ani (înfăptuit la Rucăr începând cu anul şcolar 1970-1971), etc. Prin reforma din 1948 au fost desfiinţate taxele şcolare şi s-a asigurat gratuitatea învăţământului de toate gradele, cadru ce va permite deschiderea porţilor şcolii pentru toţi copiii de vârstă şcolară. 
  
Pe baza acestor orientări se modifică numărul de şcoli şi structura lor. Astfel, în anul 1956 se unifică cele două şcoli elementare, şcoala de băieţi şî şcoala de fete într-o singură unitate mixtă. 
  
În septembrie 1961 şcoala elementară de şapte ani se transformă în şcoala medie, funcţionând în acelaşi local până în noiembrie 1964, când se termină noul local de şcoală construit pentru liceu dar funcţionând sub aceiaşi conducere - în două localuri de şcoală până în anul 1965, după care se desparte din nou în: şcoală generală nr. 1, rămasă în fostul şi actualul ei local şi liceul de cultură generală trecut în localul nou (şi devenit, între timp, liceu industrial de chimie, de materiale de construcţii şi, după revoluţia din decembrie 1989, grup şcolar forestier). Prin creşterea efectivelor şcolare, la începutul anilor 70 s-a simţit nevoia unui local nou de şcoală, lucrare începută în 1970 şi terminată în anul şcolar 1974/75. Astfel ia fiinţă a doua şcoala generală din comună, devenită Şcoala generală nr. 2, pentru ca cea care funcţionase până atunci (cea din Suseni) să poarte numele de Şcoala generală nr. 1. 
  
La mijlocul deceniului al zecilea al secolului trecut Grupul şcolar forestier îşi "subordonează"prin fuzionare şcoala generală nr. 2 astfel încât, denumirea şcolii noastre de Şcoala generală nr. 1 nu se mai justifică. Revenirea la titulatura unică de Şcoală generală sau găsirea unui patron spiritual al cărui nume să-l poarte se impune cu necesitate. Şcoala generală din Sătic nu a suferit nici o modificare şi nici grădiniţă de copii. Acestea îşi vor spori doar numărul de posturi şi elevi. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XVII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 292, Anul I, 19 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!