CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XVI)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1.4. Grădiniţa de copii Rucăr 
  
În anul 1923 s-a înfiinţat la Rucăr şi prima grădinţă de copii. Prima educatoare încadrată este Maria Popescu, urmată de prima educatoare calificată menţionată şi anume Constanţa Stoica, care funcţionează singură până în 1934 când se mai înfiinţează un post în Joseni, astfel încât, din acest an şcolar grădiniţa din Rucăr este prevăzută cu două posturi, ocupate de educatoarele Veruţa Bălan şi Alexandrina Popescu (din Bucureşti şi detaşată pe timp de doi ani aici) şi mai târziu, câteva supliniri ale învăţătorilor de la cele două şcoli. Se mai evidenţiază locaţia grădiniţei: o sală mică în clădirea şcolii de băieţi şi înzestrată cu întreg mobilierul necesar. Celălalt post se înfiinţează în 1930 şi este ocupat de educatoarea Alexandrina Popescu. 
  
În toamna anului 1937 pleacă amândouă şi vin să le ocupe posturile rămase vacante Ileana Vasilescu şi Jana Radu, în timp ce grădiniţa îşi mută locaţia în spatele şcolii propriu-zise, în casele lui Moise Pârnuţă-croitorul, Moise Zichil pentru o perioadă şi apoi în casele Şuţii Cosmii (fosta casă Pristăvescu). Alte locaţii prin care s-a mai perindat această unitate de preşcolari au fost la casele lui Ghică Popescu şi Lucreţia Vorovenci şi abia mai târziu, la casa Silviei Vorovenci (toate în partea din Joseni a satului), iar în Susenii Rucărului, imediat după actul naţionalizării din 1948 la casa lui Nicu Bunescu şi apoi la Ilie Cotârleţ până prin 1953, ultimele două fiind case naţionalizate. Ioana(Jana) Radu va funcţiona aici până la pensionare în 1965 iar Ileana Popescu Vasilescu până în 1969, când se va transfera la Miceşti. Reunificarea grădiniţei s-a făcut după actul naţionalizării, mai precis în anul 1955, unde se şi mută definitiv prin aşezarea stabilimentului la casa lui Iancu pr. Anastase, la mai puţin de o sută de metri de şcoala generală şi unde a rămas până prin 1996/97, când a fost retrocedată poprietarilor de drept.  
  
După retrocedare, lipsa acută de spaţiu pentru învăţământul preşcolar a determinat oficialităţile să "înghesuie"activităţile grădiniţei cu cele ale şcolii generale în localul celei din urmă, prin redistribuirea spaţiului de instrucţie şi educaţie şi a orarului şcolilor. Al treilea post a fost înfiinţat abia în 1960 şi va fi ocupat de Victoria Bălănică, numită definitiv. Încă în anull 1969, urmare a creşterii numărului de copii s-au mai înfiinţat 5 posturi de educatoare, ocupate pe rând de doamnele educatoare Georgeta Dobrin, Rodica Nicolescu, Maria Pârnuţă, Georgeta Stelea, Livia Urdea, Iverica Benţea, Violeta Cosma, Laura Secăreanu, Nicoleta Lupuleţ (şantierul A.C.H. Pecineagu şi unde au mai funcţionat ca educatoare, la mijlocul anilor 80, Maria Benţea şi Maria Mogoş, ... ). Educatoarele Rodica Cosma şi Maria Berdilă au fost mutate la grădiniţa din Joseni, în incinta fostului internat al Grupului şcolar forestier Rucăr spre sfârşitul anilor 90, după ce un timp funcţionase în Suseni. Numărul posturilor de educatoare la începutul anilor 2000 era de 9 : două în Joseni, şase în Suseni şi un post pe şantierul A.C.H. Pecineagu. Directoare ale acestei unităţi de preşcolari au fost pe rând Ileana Vasilescu, Rodica Nicolescu (1970-1980 şi 1984-1990), Georgeta Dobrin (1980-1984) şi Georgeta Stelea între anii 1990 şi 1997, când grădiniţa s-a mutat la şcoala generală. Din momentul transferării activităţii grădiniţei în aripa de nord a şcolii generale, la parter, funcţia de directoare s-a desfiinţat, activitatea de conducere fiind preluată de directorul şcolii generale. Mobilierul s-a făcut cu greutate prin contribuţia inspectoratului regional şi judeţean de mai târziu, iar la începutul anilor 50 grădiniţa funcţiona în locaţiile Bunescu şi Anastase cu program prelungit, copiii luând masa de prânz şi desertul în cantina grădiniţei, având program obligatoriu de somn după amiază, pentru ca mamele copiilor să aibă grijă de lucrările câmpului şi de cele gospodăreşti. Cotă parte din alimentele de bază erau livrate de părinţii preşcolarilor (cartofi, legume fructe, produse lactate, din carne,etc.). 
  
În anul apariţiei monografie de faţă (2005), principala grădiniţă din Rucăr nu dispune de un local propriu-zis, perspectivele imediate nefiind optimiste, lipsa acută de fonduri şi poate şi de interes din partea autorităţilor împiedicând rezolvarea radicală şi definitivă a acestei chestiuni presante. Prin demersuri sisifice-pe parcursul mai multor ani, s-a reuşit obţinerea fondurilor necesare reabilitării şcolii şi a construcţiei unei noi grădiniţe, care se impunea după retrocedarea vechiului local la mijlocul anilor '90. Abia în vara anului 2008 au demarat lucrările, prin săparea fundaţiei şi în iarna anului 2009 a început propriu zis îălţarea ei pe verticală. Între timp grupele de la grădiniţă au funcţionat în spaţii de împrumut şi improprii : în fostul cămin cultural şi la etajul complexului comercial din centru civic, în încăperile unde se găsea până la revoluţie fosta librărie, alte spaţii destinate cooperaţiei meşteşugăreşti, studioul foto, etc. În Nota de fundamentare pentru obiectivul de investiţii ,,Grădinţa cu orar normal alcătuită de Primăria Rucăr şi Direcţiunea şcolli (pe timpul mandatelor foştilor conducători ai instituţiilor de mai sus,, Dumitru Ghica şi respectiv Cornel Şandru, se specifică : ,,În incinta terenului şcolii în suprafaţă de 4138 mp administrat de Primăria Rucăr se propune realizarea unei grădiniţei cu orar normal P+1 în suprafaţă construită de 300 mp şi suprafaţă desfăşurată de 600 mp.  
  
Construcţia publică cu profil de învăţământ preşcolar va funcţiona pentru un număr de 140 de preşcolari grupaţi în 7 clase, estimându-se o creştere a numărului acestora în viitor.Grădiniţa situată în partea de N-E a şcolii va cuprinde 7 săli de clasă, o sală de activităţi cultural-sportive, filtru şi cameră de izolare cu grup sanitar, cabinet medical, oficiu pentru programul cornUL şi laptele. Finisajele vor fi simple :vopsitorii cu vinirom în sălile de clasă şi holuri, pardoseli din parchet în sălile de clasă, mozaic pe holuri şi grupuri sanitare. Tâmplăria exterioară va fi executată din aluminiu cu rupere de punte termică şi geamuri termopane. Grădiniţa va avea prevăzute instalaţii electrice, apă curentă, canalizare, încălzire şi va respecta Normativele de funcţionare a unităţilor şcolare NP-006-96. Estimarea evaluării lucrărilor de investiţii se face în baza suprafeţelor desfăşurate de 600 mp şi a unui cost de 900 Euro pe metru pătrat, ridicându-se astfel la 540 000 Euro, costuri care vor fi definite mai precis după realizarea studiului de fezabilitate .  
  
Chiar confruntaţi cu criza - a cărei durată nu o putem prevedea, se speră ca în toamna anului 2009 noul local al grădiniţei sa fie gata să-i primească pe micuţi, mai ales că noile reglementări au coborât obligativitatea cuprinderii în sistemul preşcolar a tuturor copiilor de la vârsta de 3 ani... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XVI) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 291, Anul I, 18 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!