CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XIX)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2.2.3. Concluzii 
  
Aruncând o privire înapoi asupra evoluţiei învăţământului din Rucăr se poate observa interesul locuitorilor din această parte de ţară pentru statornicirea unei şcoli publice, de stat, bine organizată cu timpul şi care să corespundă intereselor sătenilor ca fiii şi fiicele lor să înveţe.  
  
Şcoala şi slujitorii ei au participat activ la această dimensiune a emancipării spirituale pentru că problema educaţiei, a formării omului era socotită un meşteşug foarte mare. 
  
Anonimi şi modeşti, cadrele didactice, educatori, învăţători, profesori au fost şi sunt modelatori de suflete şi caractere, adevăraţi apostoli ai neamului românesc.  
  
Timp de peste două decenii şcoala noastră a fost şcoală coordonatoare având, în raza sa de coordonare, cu excepţia liceului, toate unităţile şcolare şi preşcolare de pe raza localităţii: Şcoala primară Sătic, Şcoala generală Clăbucet-Pecineagu, până la desfiinţarea sa în 1987, Şcoala generală nr. 2 (Rucăr-Joseni), până la fuzionarea sa cu liceul după revoluţie, grădiniţele nr.1 şi 2 şi cea din şantierul ACH-Valea lui Maldăr. După evenimentele cruciale din decembrie 1989, activitatea şcolii nu a suferit sincope în desfăşurarea procesului ei firesc instructiv-educativ, s-a adaptat din mers noilor comandamente impuse de schimbările din plan istorico-politic şi economic, al strategiilor şi conţinuturilor didactice de predare, planuri şi programe de învăţământ, al opţiunilor penrtu manualele alternative, al depăşirii unor împrejurări financiar-materiale determinate de marasmul economic şi bulversant moral pe care era nevoită să le traverseze şi să le depăşească societatea românească. Suntem datori să rememorăm pe cei care au deţinut "frâiele" activităţii de ansamblu ale instituţiei şcolare, au condus cu competenţă şi dăruire un corp didactic de elită, au ştiut să asigure un climat de resposabilitate şi dăruire civică şi profesională. Aceştia au fost adevăraţi oameni-instituţie, s-au creat în jurul unora dintre ei adevărate mituri, trăsături ale personalităţii lor au devenit indicatori ori criteriii de apreciere, adevărate "cărţi de vizită" pentru membrii colectivului şcolar în relaţia cu alte şcoli, ierarhii, cu comunitatea locală. 
  
DIRECTORI 
  
Şcoala generală Rucăr 
  
Perioada 1895-1898 - Ion Muşetescu, învăţător 
  
" 1898-1905 - Ion Macedonescu, învăţător 
  
" 1905-1938 - Ion Ştefănescu, învăţător 
  
" 1928-1945 - Filofteia Ştefănescu, Eliza Alexandrescu şi Virginia  
  
Şerboiu la Şcoala de fete, Dan Rădescu şi Gheorghe  
  
Constantin la Şcoala de băieţi, toţi învăţători  
  
" 1938-1945 - Viorica Ţulucescu la Şcoala de gospodărie rurală -Ş.G.R  
  
(locaţia şcolii în casa Ştefan Chircioagă), maistră lucru manual 
  
" 1945-1947 - Ion Apostol, profesor teologie-română 
  
" 1947-1948 - Liviu Predescu-Rion, medic 
  
" 1948-1958 - Ion Urdea, profesor de română-franceză 
  
" 1958-1960 - Ion Botorog, profesor de biologie 
  
" 1960-1964 - Ion Urdea 
  
" 1964-1965 - Ion Bratu, profesor de istorie 
  
" 1965-1980 - Ion Urdea 
  
" 1980-1982 - Tiberiu Lambescu, profesor de geografie 
  
" 1982-1984 - Ion Urdea 
  
" 1984-1998 - Nicolae Rucsanda , profesor de fizică 
  
" 1998-2003 - Tiberiu Lambescu 
  
" 2003-2005 - Emil Nică, profesor de matematică 
  
„ 2005 -2008 - Cornel Şandru, profesor de geografie 
  
„ 2008 – ian.2010 - Elena Bălălău, profesoară de biologie 
  
„ ian.2010 - ... Cornel Şandru 
  
 
  
SECRETARI 
  
Perioada 1952-1958 - Ion Dogaru, bacalaureat 
  
" 1958-1965 - Ion Olteanu, bacalaureat, fost notar Primărie 
  
" 1962-1973 - Maria (Mimi) Coleşică, bacalaureată 
  
" 1974-1989 - Moise Avram, bacalaureat, student f.f. 
  
" 1989-2005 - Valentina Soare, bacalaureată 
  
„ 2005- ... - Florentina Soare, bacalaureată, studentă, î.d.  
  
BIBLIOTECARI 
  
Perioada - până în dec.1989 nu a existat post cu normă întreagă, funcţia era 
  
deţinută voluntar contra unei îndemnizaţii modice(este de menţi- 
  
onat activitatea ca bibliotecar a dl.înv. Ionel Istrate) 
  
- 1990-1997 - Elena Cosma, bacalaureat 
  
- 1997-2009 ... Elena Magdalena Ghica, bacalaureată, postliceală inf.  
  
ADMINISTRAŢIE  
  
Pentru perioada după 1989 şi până în prezent, există un singur post cu normă întreagă ocupat de dl. Constantin Mâzgaciu, tehnician cu şcoală postliceală la bază iar din toamna anului 2008 au fost înfiinţate două posturi de paznic, ocupate de dnii Niculescu Nicolae şi Ţapu Iosif. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XIX) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 322, Anul I, 18 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!