CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XIII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru ca straiele normalităţii să mascheze incertitudinile şi temerile zilnice din fiecare şi din comunitate, elevii erau antrenaţi în activităţi pacifiste, de formare a simţului gospodăresc, civic şi patriotic. Amestecul laic cu dimensiunea religioasă a credinţei - în aceste vremuri de restrişte pentru omenire şi pentru ţară - era evidenţiat de programul şcolar al cadrelor didactice, dar mai ales al elevilor. El ne este furnizat şi de o mostra clară a unui orar zilnic, în măsură să inducă normalitatea. Iată orarul de dimineaţă şi de după amiază al şcolii, din 8 decembrie 1940 (la un an şi trei luni de la declanşarea marii conflagraţii mondiale): de dimineaţă, de la orele 8,30 la 12,30 - Inceperea programului, Apelul şi raportul, Inspecţia curăţeniei, Rugăciunea, Calendarul Patriotic, Marşul la câmpul de instrucţie, Educaţia fizică, Programul de gimnastică nr.2, Repaus, Instruire tehnică, Formaţia de instrucţie şi de adunare pentru explicaţii, Poziţia soldatului, Educaţiune religioasă - premilitarii ascultă conferinţa rostită de pr. Ilie Băcioiu la Radio şi Ora ostaşului, Repaus şi Marşul la şcoală, Onoruri şi semne exterioare de respect, Încheierea programului, Fapte premilitare, Raportul subcentrului şi Imnul Regal. După amiază, programul era în conţinut aidoma, dar mai restrâns ca timp de desfăşurare : între orele 13,30 şi 14, 45. În pofida unei atmosfere totuşi cazone, corpul diidactic şi elevii îşi găseau tim de activităţile fireşti ...  
  
De exemplu, "Serbarea sădirii arborilor"de la şcolile de băeţi şi fete era precedată de ceremonialul străjeresc şi de slujbă religioasă specific instituţiilor timpului sau celor tradiţionale, iar la ea participa întreaga suflare a şcolii dar şi a satului (elevi, dascăli, străjeri, premilitari, fruntaşii cârmuirii, tineri şi bătrâni de toate condiţiile sociale). La sfârşitul ceremoniei se îndreptau spre locurile unde se vor planta mai bine de o mie de puieţi de brazi. În aceeaşi logică a lucrurilor, preocupările zilnice sunt alternate cu cele trimestriale, periodice, intra sau extraşcolare : şcoala ca centru de examen de sfârşit de an şcolar (pentru toţi şcolarii claselor terminale de la şcolile din Rucăr şi din vecinătate), ca loc de organizare a cursurilor de alfabetizare, de plămădire a activităţilor de drumeţie şi excursii, artistice, de muncă patriotică, ca centru de popularizare şi distribuire a gesturilor, faptelor şi lucrurilor caritabile ale potentaţilor satului, etc. În 1928 a fost convocat în localul şcolii primare mixte, întreg corpul didactic al şcolii ca şi alţi intelectuali din localitate, pentru a se pune bazele unei instituţii de cultură, Ateneul "Mihai Viteazul", al cărui scop esenţial era "activitatea de propagare şi propăşire a culturii în rândul maselor populare". Majoritatea membrilor comitetului de conducere sunt cadre didactice : Ion Ştefănescu, Toma Ştefănescu, Daniil Rădescu, C. Teodorescu, Gh. Constantin. Poetul şi publicistul Vasile Militaru consemnează cu mândrie, în registrul de inspecţii al şcolii, obolul dăscălimii pe tărâmul cultivării şi educării maselor de jos, în pofida opreliştilor de tot felul.  
  
Datorită frumuseţilor naturale dar şi al simţului gospodăresc şi ospitalier al locuitorilor din această pitorească aşezare montană, Rucărul este ales în vara lui 1930, ca loc de desfăşurare al forumului unui domeniu cu care, paradoxal, nu avea nici o interferenţă : sala de festivităţii a şcolii găzduieşte Congresul internaţional feroviar, la care iau parte emisari ai unor state de pe alte continente America de Nord şi Asia (S.U.A., China, India, Japonia) dar şi reprezentanţi europeni din Franţa, Germania, Spania, spaţiul iugoslav, scandinav, al Ţărilor de Jos, din Anglia, Elveţia dar şi pe cele din nordul, nord-vestul şi estul Regatului întregit al României Mari: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Austria, Rusia ori Ucraina. Printre participanţi, reprezentanţi de firme private, corporaţii transfrontaliere, ale statului, toţi luând masa la cantina şcolii, frumos pavoazată şi onorată de prezenţa elevilor fruntaşi şi ai slujbaşilor şcolii. Pentru a nu mai vorbi de desele prezenţe la Rucăr ale familiei dinastice regale, ale personalităţilor politice, culturale şi ştiinţifice ale vremii din prima jumătate a secolului al XX-lea : Carol I, Ferdinand I Întregitorul, Carol al II lea, Marele Voevod şi apoi regele Mihai, conducătorul statului Ion Antonescu, marele istoric Nicolae Iorga, etc. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XIII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 285, Anul I, 12 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!