CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XII)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dincolo de această acoladă peste timp, instructivă şi necesară, să ne reintoarcem la încadrarea cu personal didactic în şcolile din Rucăr în perioada imediată războiului. În iunie 1919 şcoala de fete funcţiona cu trei posturi didactice ocupate de învăţătoarele Viorica Mardare, dirigintă (un fel de directoare a timpului) şi învăţând clasa a III-a, Eliza Durdunescu la clasele II-IV (dimineaţa) şi Maria P. Popescu la clasa a I-a (după prânz).  
  
În aceeaşi perioadă, şcoala de băieţi avea în schema de funcţiuni 4 posturi : Ion Macedonescu, diriginte şi predând la clasa a II-a, d-na Filia Machedon la clasa I, d-ra Zoe Rotaru (suplinitoare post vacant) la clasa a III-a şi Ion Ştefănescu la clasa a IV-a. În ianuarie 1920 o găsim la catedră pe Elena Ştefănescu, iar în 1920 la şcoala de băieţi pe Daniil Rădescu, Toma Ştefănescu şi Ion Ştefănescu, dirigintele şcolii. Schema de funcţiuni a şcolilor rămâne în continuare aceeaşi în anii următori, cu mici schimbări: în 1927 apar învăţătorii Gheorghe Constantin şi Aurel Băjan. În decembrie 1928 la şcoala de băieţi apare d-ra Maria Sandu cu titlu provizoriu, detaşată în locul lui Daniil Rădescu, avansat revizor şcolar de control, iar la şcoala de fete apar nume noi, precum Filofteia Ştefănescu, Elisabeta Băjan, d-ra Victoria Băjan, Bucur Butoi şi St. Macedonescu. În aprilie 1933 se detaşează la Rucăr venind de la Lăicăi învăţătorul Ion Şerboiu (în locul vremelnic al lui Dan Rădescu, menţinut în continuare în structurile de control, de data aceasta ca subrevizor şcolar), în 1938 înv. Nicolae Rădulescu, care suplineşte aceeaşi catedră. În 1934, la şcoala de fete, care nu are clase pentru cursul superior (cum are şcoala de băieţi) le regăsim pe cele pomenite mai sus, alături de nume noi, precum Maria Constantin, Virginia Şerboiu, Elena Alexandrescu.  
  
În ajunul războiului, ca şi în timpul desfăşurării lui nu apar prea multe noi în peisajul didactic al Rucărului, mai puţini localnici şi mai mulţi veniţi din teritoriile cedate în vara lui 1940, dar şi din alte localităţi ale României "sfârtecate": Eusebiu Popescu, ing. Paul Alexandrescu, Virgil Avramescu, Elena Castravete (venită de la şcoala din Uzulchioiu, jud. Durostorum, Bulgaria de azi). I.L.Popescu şi soţia sa Paula Popescu, tocmai din Caliacra (azi Bulgaria), el încadrat la Sătic, iar ea la şcoala din Rucăr.  
  
În 1938, şcoala avea 14 cadre didactice (inclusiv Săticul, Centrul de gospodărie rurală şi grădiniţa) pentru ca numărul acestora să crească cu deosebire după 1944 : 25 de cadre didactice în 1948-1949, 26 în anul şcolar următor. 27 şi 29 în anii 1950/51 şi 1951/52. În anul 1943 este menţionat învăţător provizoriu la Rucăr şi conducând cl. I-a Ion Vorovenci, sublocotenent în rezervă, responsabil al Comisiei locale de pregătire premilitară, care luase deja parte la războiul de reîntregire, fusese rănit de două ori şi decorat cu Coroana şi Steaua României, un om care este "un pilduitor exemplu şi stăruinţă în educarea şi instruirea tineretului". În acest răstimp sunt concentraţi învăţătorii Ion Şerboiu, Nicolae Rădulescu şi Gh. Constantin, care sunt supliniţi de Nadejda Vasilovschi (refugiată din Săliştea, Orhei-Basarabia), Maria Levandovschi, Ileana Zaharescu, Gheorghe Neştianu şi Apolon Levandovschi, cei doi din urma fiind, la rândul lor, concentraţi în decembrie 1944. În noiembrie din toamna anului 1945 este dat dispărut pe front învăţătorul Ion Şerboiu, avansat după război post-mortem în ierarhia militară, unul din cei mai apreciaţi dascăli ai şcolii şi care v-a fi suplinit de d-ra Georgeta Idor. În primul an postbelic, 1946, Dan Rădescu se "întoarce"din lungul pelerinaj al funcţiilor de control deţinute (într-o perioadă şi în Basarabia) rămânând în continuare director al şcolii şi aflându-se în cel de-al 30-lea an de învăţământ. În şcoală mai sunt încadraţi: înv. Gheorghe Dulamă, d-ra Maria Rădescu (suplinind pe Nicolae Rădulescu) şi înv. Nicolae Terceanu, suplinindu-l pe înv. Ion Vorovenci aflat în concediu medical. 
  
Şcoala era prevăzută în primăvara lui 1946 cu 10 posturi de învăţători şi un maistru-instructor, ulterior, cum s-a arătat mai sus, numărul acestora crescând. 
  
În pofida condiţiilor grele reclamate de neajunsurile războiului (rechiziţionări de bunuri şi mijloace de la populaţie, absenteismul masiv al elevilor de la şcoală, mobilizarea dascălilor pe front, cartelarea de bunuri alimentare, etc.) şcolile din Rucăr desfăşoară, prin abnegaţia şi militantismul de bună factură civică şi profesională ale dasălilor ei luminaţi, o activitate apropiată de normalitate, permiţându-şi chiar o lărgire şi diversificare a sferei de preocupări : este amenajat lotul agricol al şcolii şi cultivat cu legume care acoperă în bună măsură, necesarul cantinei şcolii (dată în funcţiune în toamna anul 1941 şi care asigura masa de prânz pentru 50-60 de copii). În ianuarie 1939 s-a creat pentru aceasta chiar postul de agronom, odată cu obţinerea unui teren agricol de cca 2000m patraţi şi pe care se cultiva legume şi zarzavaturi, dar şi plantaţii de mere din soiurile Parmen Auriu, Creţesc şi Ionathan. Cel care a fost diriguitorul unei astfel de activităţi, cuprinsă în planul de învăţământ şi orarul şcolii sub numele de "secţia supraprimară agricolă"s-a numit Paul Alexandrescu. El a contribuit la amenajarea grădinii publice şi a parcului comunal "Podişor", a plantat cu elevii pomi roditori şi copaci (tei, sălcii, arţari, duzi) pe marginea digului Râuşorului, în curtea Primăriei şi a bisericilor, pe Branişte şi pe Valea Cheii cu brazi şi pini. Pasiunea sa pentru fitotehnia, pomicultura şi zootehnia montană era atât de mare încât s-a dus, pe cheltuială proprie, să urmeze cursuri de perfecţionare la Chişinău, specializându-se în creşterea oilor şi a iepurilor de casă. Pentru a asigura legarea teoriei de practică, şcoala din Rucăr este dotată cu un atelier şcolar, a cărui activitate se desfăşoară în două secţii, de tâmplărie şi sculptură în lemn, conduse conştiincios şi cu îndemânare de maistrul Constantin Teodorescu. În preajma declanşării Marii conflagraţii mondiale, atelierul era în măsură să producă o mulţime de obiecte casnice şi de artă : scaune mici, mese rotunde, vârtelniţe, rame diferite şi galerii sculptate, funduri de lemn, dulăpioare, toate pentru uz casnic dar şi didactic pentru Centrul de gospodărie rurală, glastre de flori, prosopiere, etc.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 284, Anul I, 11 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!