CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XIX-lea (XV)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prin afişul caimacamului Alexandru Dimitrie Ghica, din 11 ianuarie 1857, se hotărâse deschiderea şcolior săteşti. Pentru ocuparea posturilor de învăţători, Eforia Instrucţirei Publice instituise concurs. Dorind a-şi continua activitatea în şcoala rucăreană, Ion D. Petrescu se prezintă la concurs. Deşi a obţinut calificativul "prea bine", dovednd o pregătire superioară, postul de la Rucăr a fost atribuit lui Constantin Georgescu. Nu se uitase nici acum activitatea revoluţionară desfăşurată de I.D. Petrescu. 
  
Şcoala din Rucăr, în noua sa alcătuire, îşi reîncepe activitatea după 4 februarie 1858 sub conducerea lui Constantin Georgescu. Iată şi ordinul prin care acesta a fost numit: "Văzându-se rezultatul examenului ce aţi dat şi certificatul dumitale de moralitate eforia te numeşte învăţător în satul Rucărul din districtul Muscel, plaiul Dâmboviţei, cu leafa de 300 lei pe an şi celelalte beneficii arătate în înaltul oficiu cu nr. 12 de la 11 ianuarie 1857 , iar mai departe, specificându-se: 
  
"Totodată se alătură aici şi publicaţia Eforiei cu nr. 115 de la 24 ale lunii în privinţa îndatoririlor învăţătorului în sat şi eşti invitat a îndeplini aceste îndatoriri cu zel şi activitate iar leafa vei ajunge a primi de la 25 februarie a anului curent, 1858. 
  
Eforia Instrucţiei Publice, Secretar, 
  
ss. P. Poenaru ss. St. Neagoe 
  
Nr. 231 din 4 februarie 1858 
  
Un nou concurs a avut loc la 28 septembrie 1858. Şi de data aceasta, Ion d. Petrescu a obţinut rezultate frumoase. În afară de obiectele cerute, el dovedise că are şi cunoştinţe de gramatică şi de geografie. Obţinuse acum calificativul "prea bine"la citire, aritmetică şi catheism şi "bine"la scriere. De abia în urma acestui examen, când se dăduse şcolii o nouă orientare, în urma înfăptuirii actului Unirii Principatelor, reuşi să fie încadrat şi Ion D. Petrescu. 
  
În condiţiile economice şi social-politice din preajma şi din timpul Unirii Principatelor, învăţământul capătă un nou impuls. Conferind un cadru de modernizare industriei, agriculturii, comerţului, serviciilor publice, se acordă un interes sporit răspândirii informaţiei, învăţăturii în masă. 
  
Luptând pentru emanciparea economică şi pentru Unire, masele au impus o largă răspândire a instrucţiei elementare, se dă o mai mare importanţă omului. Referindu-se la regimul trecut, C.A. Rosetti scria, între altele :... "libertatea numai pentru cel mai tare ... omul, în sfârşit, redus nu a fi om ci stăpân sau slugă, ciocan sau nicovală şi toată ţara redusă la neştiinţă, în slugărnicie, în corupere". 
  
Lucrurile s-au schimbat după Unire. Problema învăţământului începe a fi considerată una dintre cele mai importante ale vieţii publice. 
  
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza cerea ca fiecare locuitor al ţării să aibă ştiinţă de carte. În mesajul din 6 decembrie 1859, Cuza arăta că şcoala trebuie să fie în aşa fel organizată încât să fie "la îndemâna tuturor claselor. Eu ţin numaidecât ca fiecare locuitor să ştie în curând a scrie şi a ceti."În gazeta pe care o scotea şi pe care o intitulase "Instrucţiunea publică", August Treboniu Laurian susţinea "lăţimea învăţământului elementar cât se va putea de tare". 
  
Dacă în mediul sătesc nu fusese deschsă nici o şcoală, din 1852 până în 1858, în anul 1859 existau în ţară 1381 şcoli săteşti cu 35.450 de elevi, iar în anul 1861 se găseau 2129 şcoli cu 53.850 elevi, pentru ca în 1862 numărul acestora să se ridice la 2157, iar al elevilor la 56460. 
  
De asemenea, se hotărâse ca în şcolile de la sate să capete instrucţie şi fetele învârstă de la 6 la 12 ani. În propunerile de organizare a şcolilor săteşti intrau şi cele privind şcolarizarea învăţătorilor şi profesorilor. 
  
August Treboniu Laurian subliniase, în câteva articole răspândite în presa timpului, necesitatea unei mai bune salarizări a învăţătorilor. Eforia Instrucţiei Publice stabilise chiar trei categorii de învăţători şi anume: învăţători de clasa I, cu 600 de lei pe an, în sate cu peste 100 de familii; învăţători de clasa II-a, cu 500 de lei pe an, in satele cu populaţie sub 100 de familii şi învăţători de clasa III-a, cu 400 de lei, pentru satele sub 50 de familii. 
  
În ceea ce priveşte pregătirea învăţătorilor, atât V.Boerescu cât şi I.Maiorescu, în calitatea lor de directori ai Eforiei Înstrucţiunii Publice, propusesră înfiinţarea de noi şcoli. Se preconiza înfiinţarea de şcoli normale la Bucureşti, Buzău, Râmnic şi Argeş. Pregătirea învăţătorilor rămăsese în grija inspectorilor şcolilor săteşti. La Rucăr, Constantin Georgescu rămăsese învăţător până în iunie 1859. El a fost înlocuit cu Ioan D. Petrescu care dovedise atâtea calităţi didactice şi o bună pregătire. De la această dată şi până în noiembrie 1860 în Rucăr a profesat ca dascăl revoluţionarul I.D.Petrescu. Dând dovadă de conştiinciozitate în îndeplinirea sarcinilor sale, fiind pregătit în probleme de învăţământ şi reuşind şi la concursul de subinspectori şcolari din noiembrie 1860, Ion D. Petrescu a fost orânduit în această calitate în plaiul Dâmboviţei. Cursurile organzate pentru pregătirea învăţătorilor au fost vizitate şi de domnitorul Alexandru Ion Cuza, în anul 1861. În memoriile sale, I.D.Petrescu menţionează că domnitorul, după ce întrebase pe învăţătorii veniţi la cursuri i s-a adresat lui cerându-i să-i arate cu "ce fel de idei"le încălzeşte inimile, la care el a răspuns că le dă primele cunoştinţe şi "îi animează în iubirea de ţară, cu care să poată lupta contra ignoranţei şi dificultăţilor spinoasei lor ocupaţiuni". 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XIX-lea (XV) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 276, Anul I, 03 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!