CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XIX-lea (IV)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
3. Şcoala de la Rucăr între anii 1849-1900 
  
Am arătat că înăbuşirea revoluţiei paşoptiste a adus şi închiderea tuturor şcolilor de la oraşe şi sate. Din interogatoriile luate de comisia de anchetă celor arestaţi de la mănăstirea Văcăreşti, rezultă că învăţătorii şi profesorii participaseră activ la mişcarea revoluţionară, de aceea fuseseră arestaţi şi îndepărtaţi din învăţământ. Interesaţi de a da învăţătură fiilor lor, sătenii şi orăşenii au căutat să angajeze dascăli particulari, aşa că, după 1848 asistăm, în unele sate şi oraşe la decăderea şcolilor particulare. 
  
Dacă pentru oraşe s-au luat măsuri în vederea redeschiderii şcolilor, începând din 1858, pentru sate preocuparea statului în această direcţie intervine abia peste şase ani(1857. 
  
Şcoala particulară din Rucăr 
  
Sătenii rucăreni, încă din vara anului 1848 au luat măsuri ca fiii lor să nu rămână fără ştiinţă de carte şi astfel se hotărăsc să angajeze un dascăl particular, plătindu-i 200 lei pe lună. Ca dascăl au ales un tânăr, venit în sat spre a-şi întrema sănătatea ce-i fusese şubrezită. Acesta era Ion D. Petrescu, originar din Vălenii de Munte. 
  
Luând parte la mişcarea revoluţionară paşoptistă, Ion D. Petrescu fusese ţinut în arestul de la Văcăreşti mai multe luni. 
  
Eliberat din închisoare, acesta şi-a ales satul Rucăr, unde s-a refugiat cu gândul ascuns de a continua propagarea ideilor revoluţionare. I-a plăcut atât de mult aceste plaiuri încât se hotăreşte să se fixeze aici pentru totdeauna. Deducem acest lucru şi din contractul făcut cu satul ca, pe lângă leafă să-i dea şi pământ. În Rucăr s-a şi căsătorit cu o fată din Tohan. O chema Rebeca şi era a lui Bucur Aldulea, de fel tot de prin Rucăr. Deschisese şcoală în Rucăr spre a lumina pe fiii de săteni. În acelaşi timp continua activitatea revoluţionară, întreţinând permanent legătura cu Ioasafat Snagoveanu, un fruntaş al revoluţiei fugit la Fundata (Braşov), angajat ca cioban la oile lui Moise Moşoiu, un înstărit de-al locului. 
  
Sub conducerea lui şcoala particulară din Rucăr a funcţionat din anul 1849 până în 1857. Era mereu urmărit înn activitatea pe care o desfăşura. Figuram, după cum scrie el, pe "tabla neagră"în care erau trecuţi toţi cei ce avuseseră legături cu mişcarea de la 1848. În anul 1851, dorind să fie încadrat la o şcoală publică din oraş, s-a prezentat în audienţă la domnitorul Barbu Ştirbei, care vizita atunci oraşul Câmpulung. I se refuză însă cererea deoarece nu făcuse dovada "ordinei şi legalităţii". Că era urmărit şi suspectat de autorităţi rezultă dintr-o scrisoare trimisă preotului Nicolae Machedon. 
  
Fiind inedită, reproducem din ea, aici, un fragment: "Frate Nicolae, tot frate să-mi fi până la moarte, măcar de voi şedea aici, măcar acolo de voi veni, că gând n-am. Despre ce am vorbit mă tem că o să vă căutaţi un alt învăţător, căci pe mine m-a cam încolţit azi, cum ajunsei acasă ... " 
  
Scrisoarea este datată, 2 septembrie 1857. După cum o să vedem, la redeschiderea şcolilor săteşti, Ion D. Petrescu n-a mai fost încadrat ca învăţător. În iunie 1858 se găsea la funcţionăria tribunalului din Câmpulung. Bine pregătit, şi mai ales pătruns de dragostea fierbinte de a lumina poporul de jos, Ion D. Petrescu va fi condus exemplar şcoala de la Rucăr. 
  
Numai în felul acesta şi-a atras stima obştei rucărene. De asemenea, tot în jurul perioadei prepaşoptiste, se mai vorbeşte de existenţa altei şcoli particulare aflată sub conducerea dascălului Gheorghe Istrate, despre care însă se ştie foarte puţin. Nu se ştie nici locul unde a funcţionat această şcoală. Unii spun că ar fi funcţionat în tinda bisericii hramul Sf. Gheorghe din Rucăr-Suseni, biserică devenită astăzi monument istoric, alţii că ar fi fost o clădire pe terenul băncii "Piscul Mânăstirii"cunoscută sub numele de şcoala de la "Puicuş", alţii susţin că în altă parte. Un document care atestă existenţa probabilă, ceva mai târziu, a altui stabiliment şcolar particular îl reprezintă raportul cu nr. 88 din 27 iulie 1851 al protoieriei Muscel, prin care făcea cunoscut Sf. Mitropolii că "s-au găsit destoinici la predarea învăţăturilor în întreg Plaiul Dâmboviţa numai patru preoţi şi între aceştia este şi Ion sin Ion Năstase din Rucăr". A murit în floarea vârstei, la etatea de 50 de ani, în anul 1859, fiind regretat de toţi sătenii. 
  
(din Monografia Şcolii generale "Nae A. Ghica"din Rucăr-Argeş, autori Gheorghe Pârnuţă şi George Nicolae Podişor,revăzută,adaptată şi adăugită) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XIX-lea (IV) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 273, Anul I, 30 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!