CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Şcoala din Rucăr în secolul al XIX-lea (III)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2. Şcoala din Rucăr şi revoluţia română de la 1848 
  
În revoluţia de la 1848, şcoala, alături de celelalte instituţii care apar în prima jumătate a secolului al XIX-lea, reprezintă un element de progres. În jurul ei se formează şi se dezvoltă manifestări evidente de gândire progresistă, novatoare. Ideologia revoluţiei burgheze din Franţa de la 1789 pătrunsese şi în Ţările Române încă de la sfărşitul secolului al XVIII-lea, mai ales prin dascălii de la şcolile greceşti, prin refugiaţii revoluţionari francezi, unii dintre ei chiar oameni de şcoală, prin tinerii români reîntorşi de la studii din străinătate, etc.  
  
De asemenea, în bibliotecile publice şi particulare au intrat multe cărţi scrise şi în limba franceză. Astfel, la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului următor erau cunoscute la noi scrierile lui Voltaire, Condillac, o parte din lucrările materialiştilor francezi din secolul al XVIII-lea. Montesquieu şi J.J. Rousseau fuseseră traduşi în limba română de Stanciu Căpăţâneanu şi Ion Heliade Rădulescu. 
  
Multe lucrări în limba franceză, oprite de cenzură, se găseau şi în bibliotecile particulare ale profesorilor. Astfel de cărţi fuseseră semnalate de profesorul Ioan Brezoianu,la Cernăuţi. În biblioteca profesorului Stavrache Niculescu se găsise cartea "Les chaines de l'esclavage"a revoluţinarului iacobin J.P. Marat. Această carte donată Bibliotecii Naţionale şi apoi împrumutată lui C.D. Aricescu, probabil de Răducanu Burdeanu, care era custode al bibliotecii şi colaborator al lui C.D.Aricescu, a fratelui acestuia Apostol Aricescu, a lui Ioan Brezoianu şi al altor tineri revoluţionari din Câmpulung. 
  
Prezenţa acelei publicaţii la C.D.Aricescu a dus la măsura luată de domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei de a verifica întregul fond de carte al Bibliotecii Naţionale, spre a scoate asemenea cărţi din bibliotecă. Rucărenii au cunoscut bine mişcare revoluţionară paşoptistă, mai ales că în Rucăr se refugiase guvernul provizoriu revoluţionar de la 1848 în frunte cu Nicolae Bălcescu. 
  
În ce priveşte învăţământul, Proclamaţia de la Islaz - documentul programatic al revoluţiei muntene, prevedea la articolul 16, "instrucţie egală şi întreagă pentru tot românul de amândouă sexele". Tot aşa de scump şi sfânt le era art. 13 din Constituţie privind eliberarea clăcaşilor. De aceea ei s-au avântat în vâltoarea revoluţiei. 
  
La Muscel găsim propagandişti din rândul oamenilor şcolii. Astfel, prefect al revoluţiei în acest judeţ a fost profesorul Dimitrie Jianu. Aceeaşi nobilă misiune revenise în Argeş lui Nicolae Simonide, în Prahova lui Ion D. Negulici, ambii câmpulungeni şi profesori, în Râmnicul Sărat profesorului Nicolae Turnavitu. Amintim de asemenea că Dimitrie Chirculescu şi Ştefan Turnavitu, oameni de şcoală din Muscel au fost comisari de propagandă. Aceeaşi misiune au avut profesorii Ioan Brezoianu şi Răducanu Burdeanu de la şcoala naţională din Câmpulung.  
  
Ion Heliade-Rădulescu, în calitate de ministru al Instrucţiei Publice în guvernul provizoriu paşoptist ceruse profesorilor conducători ai şcolilor normale de la judeţe să facă din învăţătorii satelor "organe fidele ale libertăţii", să-i adune la reşedinţele de judeţ şi să le explice Constituţia, pentru ca, la rândul lor, să o lămurească ţăranilor. 
  
Învăţătorii rucăreni, Ion Grozescu şi Năstase Rucăreanu luaseră parte la chemarea profesorului Ioan Brezoianu şi îmbrăţişaseră cu căldură ideile revoluţionare şi, însufleţiţi de dascălul lor de la Câmpulung, vor fi lămurit sătenilor punctele înscrise în Constituţia eliberatoare, în special articolele 13 şi 16. 
  
Urmare a intervenţiei armatelor străine, otomană şi ţaristă, revoluţia a fost înăbuşită, instaurându-se un regim reacţionar, apărător al clasei politice dominante, retrograde. 
  
O primă măsură luată de guvernul reacţionar a fost îndepărtarea din învăţământ a celor mai mulţi dintre participanţii la revoluţie. A urmat apoi prigoana şi închiderea multora din şcolile devenite "focare ale "răzmeriţei şi rebeliunii"în toamna anului 1848. Profesorii şi învăţătorii, în cea mai mare parte participaseră la revoluţie. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XIX-lea (III) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 272, Anul I, 29 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!