CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Sărbătoarea Poeziei la Geoagiu, reportaj de Voichiţa Pălăcean Vereş
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Reportaj de Voichiţa Pălăcean Vereş  
 
Sărbătoarea Poeziei la Geoagiu (23-25 august 2013)  
 
Vineri dimineaţă, în 23 august, un grup de clujeni s-a deplasat la Geoagiu, jud. Hunedoara, spre a participa la Ediţia a III-a a Festivalului Naţional de Poezie „Ion Budai Deleanu“, organizat de Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Geoagiu în parteneriat cu Liga Scriitorilor din România. Cum manifestările urmau a se derula în preajma Zilei Limbii Române (31 august), acestea au fost închinate acestei mari sărbători a românilor de pretutindeni. Delegaţia clujeană a fost formată din Al. Florin Ţene – Preşedintele LSR, Antonia Bodea – Preşedinta Cenaclului „Artur Silvestri“, poeţii Titina Nica Ţene şi Ioan Cărăşel, cărora li s-a alăturat artistul plastic Lazăr Morcan şi prozatoarea Voichiţa Pălăcean-Vereş, purtătoarea de cuvânt a LSR, însoţită de soţ, dl. Peter Vereş.  
 
Primul popas a avut loc la Stejăriş, unde s-a discutat despre masonerie şi legăturile sale cu cultura românească în general şi literatura în special. La Dumbrava, a avut loc un moment de reculegere în interiorul pitoreştii mănăstiri încadrate într-un decor de vis, ce îmbină elemente de mobilier exterior tradiţionale şi horticultura ridicată la rangul de artă a frumosului.  
 
Ajunşi la destinaţie, oamenii de cultură din capitala Transilvaniei au fost întâmpinaţi de către poetul Claudiu-Nicolae Şimonaţi – neobositul animator cultural graţie căruia ideea de a avea un festival de poezie în localitate a devenit posibilă –, Aurel Dîncşoreanu – consilier local în Geoagiu, Maria Diana Cimpoieşu – secretara oraşului, Marin Fegher, responsabil la Casa de Cultură „Ion Budai-Deleanu“ Geoagiu şi de către Ion Velica – preşedintele Filialei Hunedoara a LSR, venit de la Petroşani.  
 
În scurtă vreme, acestora li s-au alăturat alţi oaspeţi veniţi din toate colţurile ţării: Mariana Kabbout Eftemie din Galaţi, Paşcu Alexa din Fălticeni, Ion Maria din Craiova, George Voica şi Teodor Constantin Tăcutu din Râmnicu Vâlcea. Grupul de scriitori a fost completat de pictorul Lucian Bulătan, care a venit de la Craiova împreună cu soţia.  
 
După-amiază, a avut loc vizitarea Bisericii Reformate, construite în sec. al XVII-lea-al XVIII-lea, la intrarea căreia pot fi admirate două sculpturi funerare romane reprezentând doi lei. Zidurile acestei biserici au încorporate mai multe monumente funerare romane şi conţine morminte din perioada Renaşterii. În continuare, a fost vizitată Capela Romanică (Rotonda), monument istoric din sec. al XI-lea-al XIII-lea, singura rotondă încă în picioare din ţară şi din cea mai veche biserică ardeleană construită în plan circular. La edificarea ei, a fost folosită piatră de râu, dar în special cărămidă romană obţinută din demolarea construcţiei existente anterior pe această fundaţie. Ghid în aceste vizite a fost domnul Aurel Dîncşoreanu, consilier local, care a ţinut pentru oaspeţi o veritabilă lecţie de istorie universală.  
 
Seara zilei de vineri a fost consacrată unei agape prieteneşti, condimentate cu poezie şi cântece. În acest scop, li s-au asociat oaspeţilor şi organizatorilor Octav Cismaşu.  
 
Sâmbătă, 24 august, a fost o zi încărcată în evenimente culturale.  
 
Dimineaţă, musafirii au fost conduşi la Casa Memorială „Ion Budai-Deleanu“ din Cigmău, unde a avut loc depunerea unei coroane de flori şi s-a discutat despre activitatea celui omagiat. Gazdele, prin vocea lui Aurel Dînşoreanu, au vorbit despre clădirea ridicată pe locul unde a fost odinioară casa părintească a ilustrului reprezentant al Şcolii Ardelene şi despre eforturile depuse de edili pentru ca aceasta să capete, în viitorul apropiat, statutul de casă de cultură unde să se desfăşoare manifestări precum: serbări şcolare, cenacluri literare, expoziţii de pictură etc.  
 
În continuare, a fost vizitat Drumul Roman, ce datează din secolele al II-lea-al III-lea, considerat monument istoric, in care s-a păstrat o porţiune de 165 m. Acesta făcea legătura cu castrul de la Cigmău. Drumul are pe alocuri adâncimea de 70 cm şi era prevăzut cu rigole colectoare pentru apele pluviale.  
 
Deasupra Luncii Mureşului, pe malul drept al râului, în zona numită de localnici Cetatea Urieşilor, se găseşte Castrul de la Cigmău, construit odată cu Drumul Roman. Administraţia romană a edificat castrul militar spre a supraveghea accesul către zona auriferă Apulum şi Albunus Mior şi drumul imperial ce ducea de la Apulum către Ulpia Traiana Sarmisegetusa şi Micia. Arheologii susţin că tot aici ar fi existat şi o străveche aşezare fortificată a dacilor.  
 
Următoarea etapă a pelerinajului cultural s-a desfăşurat la Binţinţi, satul care astăzi poartă numele celui l-a pus pe hartă, Aurel Vlaicu. În 13 septembrie 2013, va avea loc comemorarea a 100 de ani de la tragicul sfârşit al celui care, cu trei ani în urmă, la 17 iunie 1910, a reuşit să se dezlipească de la pământ cu primul său aparat de zbor („Vlaicu I“) şi să realizeze cel dintâi zbor cu motor. Despre accidentul petrecut în timpul zborului de traversare a Carpaţilor a vorbit oaspeţilor custodele muzeului, care a prezentat exponatele şi a explicat că, după moartea nepoatei de frate a lui Aurel Vlaicu, casa natală a aviatorului a rămas închisă pentru public. Lângă bustul lui Aurel Vlaicu, amplasat în faţa Casei Memoriale, realizat în bronz de către Dumitru Bârlan în 1933, musafirii veniţi din toate zonele istorice ale ţării au făcut fotografii.  
 
După-amiaza zilei de sâmbătă, 24 august, a stat sub semnul dragostei pentru cultură, fiind închinată întru totul Domniei Sale Poezia.  
 
Manifestările din cadrul Casei de Cultură „Ion Budai-Deleanu“ Geoagiu s-au deschis cu o expoziţie de pictură. Craioveanul Lucian Bulătan a ieşit în faţa publicului cu o serie de naturi moarte pline de culoare. Pictorul Mircea Zdrenghea din Orăştie a prezentat o serie de inspirate peisaje. Iulia Patricia Igna, adolescenta extrem de talentată de 16 ani din Geoagiu, a oferit câteva lucrări de grafică şi portrete pline de culoare. În sala de expoziţie, alături de operele de artă plastică, scriitorul Stejărel Ionescu din Deva şi-a prezentat volumele de poezie.  
 
Având-l ca maestru de ceremonii pe entuziastul tânăr Octav Cismaşu, la orele 17.30 a debutat spectacolul organizat pe scena din sala mare a Casei de Cultură.  
 
După cuvântul de bun-venit adresat oaspeţilor şi publicului de către poetul şi managerul cultural Claudiu-Nicolae Şimonaţi, s-a adresat sălii scriitorul Ion Velica, preşedintele Filialei Hunedoara a LSR, vorbind de eforturile depuse de organizatori pentru ca festivalul de poezie, ajuns la a III-a ediţie, să poată avea loc, fiindcă şi pe aceste minunate plaiuri din depresiunea de la poalele Munţilor Metaliferi, ca pe Valea Jiului ori în marile centre culturale ale ţării, poezia este mereu acasă. A urmat Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, care a vorbit despre propăşirea prin cultură şi a recitat sensibilul poem de suflet Gloria Limbii Române, care a emoţionat întreaga asistenţă. Gheorghe Pitarca din Orăştie a vorbit despre cea mai recentă carte a sa, Poveste cu final dulce, iar localnica Doina Mija Pastărnac a recitat şi a cântat în manieră originală câteva creaţii proprii. Pentru întâia oară pe o scenă, Teodor Constantin Tăutu din Râmnicu Vâlcea, de doar 13 ani, a recitat două poezii ce dovedesc un talent deosebit, fapt ce ne face să sperăm că printre adolescenţii din România există purtători de ştafetă care să ducă mai departe dragostea pentru artă.  
 
Următorul punct din program l-a constituit festivitatea de premiere din cadrul Festivalului Naţional de Poezie „I. Budai-Deleanu“, Ediţia a III-a, 2013.  
 
Ioan Velica, preşedintele Filialei Hunedoara a LSR, a oferit Mariei Cimpoieşu, secretarul oraşului Geoagiu, un minunat Vitraliu de Petroşani. Lui Al. Florin Ţene i-a conferit Diploma de Excelenţă şi Medalia de Aur – ordin minier instituit în oraşul Vulcan. Claudiu Şimonaţi primeşte din partea aceluiaşi animator cultural Diploma de Excelenţă şi Medalia de Aur.  
 
Preşedintele Al. Florin Ţene a conferit, din partea Comitetului Ligii Scriitorilor din România: Diploma Specială a LSR, acordată lui Aurel Dîncşoreanu; Diploma „Agora Literară“, acordată Oanei Mihai din Bucureşti; Diploma Specială a LSR, acordată Primarului Oraşului Geoagiu, Ioan Vălean; Diploma Specială a LSR, acordată secretarului Oraşului Geoagiu, Maria Cimpoieşu; Diploma de Excelenţă, acordată poetului Claudiu-Nicolae Şimonaţi, al cărui cel mai recent volum, Chimie în două versuri, de abia a ieşit de sub teascurile Editurii clujene Napoca Nova. Al. Florin Ţene a oferit Trofeul „Muza“ lui Ioan Velica şi lui Claudiu-Nicolae Şimonaţi, cei doi scriitori şi animatori culturali hunedoreni care îşi onorează prin paginile scrise şi acţiunile întreprinse plaiurile natale.  
 
Din partea managerului cultural Claudiu Şimonaţi, au primit Diploma de Excelenţă scriitorii şi artiştii plastici: Antonia Bodea, Lucian Bulătan, Ioan Cărăşel, Iulia Patricia Igna, Lazăr Morcan, Voichiţa Pălăcean-Vereş, Gheorghe Pitarca, Dumitru Tâlvescu, Ion Velica, Mircea Zdrenghea.  
 
Punctul culminant al după-amiezii l-a constituit Gala Laureaţilor Festivalului.  
 
Lista de laureaţi ai festivalului reuneşte nume regăsibile în două secţiuni: volume de poezie apărute în 2012 şi poeme premiate.  
 
Secţiunea Volume de Versuri: Premiul I –Vânătorul de cerbi de George Voica; Premiul II –Călcâiul vulnerabil al mării de Al. Florin Ţene; Premiul III – Un strop de veşnicie de Titina Nica Ţene; Premiul Cenaclului Literar „I. Budai-Deleanu” din Geoagiu – Blue in Vitro de Daniela Voicu din Constanţa.  
 
Secţiunea Poezie: Marele Premiu – Dorel Mihai Gaftoneanu, Botoşani; Premiul I – Petru Ioan Gârda, Cluj-Napoca; Premiul II – Paşcu Alexa, Fălticeni, jud. Suceava; Premiul III – Ion Maria, Craiova; Menţiune – Mariana Kabbout, Galaţi; Menţiune – Emanuel Ştefănescu, Câmpulung Muscel, jud. Argeş; Premiul acordat de Liga Scriitorilor din România – Oana Mihai, Bucureşti; Premiul Casei de Cultură „I. Budai-Deleanu” Geoagiu – Elena Mateica, Cugir, Jud. Alba; Premiul Special „Traian Mihaiu” – Diana Marin, Braşov.  
 
Premianţilor le-au fost dăruite diplome şi premii constând în tablouri şi cărţi. În semn de omagiu faţă de public, laureaţii au recitat din creaţiile lor, primind furtunoase aplauze.  
 
Spectacolul a continuat cu desfăşurarea de forţe a tinerilor artişti din Geoagiu. Mădălina Glonţa, elevă în clasa a IX-a, a interpretat două piese pop aflate în topurile internaţionale. Ansamblul Folcloric „Germisara“ al Casei de Cultură „I. Budai-Deleanu“ din Geoagiu, condus de Giani Vlad, recent revenit de la un concurs internaţional unde a fost premiat, a oferit un spectacol de dansuri folclorice. Soliştii adolescenţi Olguţa Istici şi Răzvan Furdui, dar şi Mihai Feher (care, la doar 20 de ani, este director al Casei de Cultură) au impresionat cu vocile lor frumoase şi cu repertoriul ales. Spectacolul s-a încheiat cu o reprezentaţie de zile mari. A urcat pe scenă Preşedinta Crucii Roşii Rome din România – alias Ion Velica –, ce a oferit un spumos moment umoristic, în care s-au împletit replicile satirice, muzica şi dansul.  
 
Ziua s-a încheiat cu cina festivă organizată la Hotelul „Ceres“ din staţiunea Sângeorz-Băi, alături de invitaţi regăsindu-se inimoşii localnici ale căror eforturi susţinute au asigurat buna desfăşurare a festivalului.  
 
Duminică dimineaţă, după micul dejun, a avut loc încheierea oficială a festivalului. Mulţumind organizatorilor pentru munca depusă, oaspeţii şi-au luat rămas bun de la aceştia, dar şi de la minunaţii prieteni din ţară pe care şi i-au făcut în aceste zile, gândindu-se deja la Ediţia a IV-a a Festivalului Naţional de Poezie „I. Budai-Deleanu“, care va avea loc în august 2014.  
 
Voichiţa Pălăcean-Vereş  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sărbătoarea Poeziei la Geoagiu, reportaj de Voichiţa Pălăcean Vereş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 969, Anul III, 26 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!