CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 59 din 28 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

ŞAPTE IDENTITAŢI ÎNTR-O SINGURĂ EXPOZITIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şapte artişti plastici şi-au reunit lucrările într-o expoziţie de artă plastică atipică, deschisă în aceste zile la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Baia Mare (Bd. Bucureşti nr. 6).  
  
Expoziţia, intitulată "Identităţi", se află la a treia ediţie şi este curatoriată de sculptorul băimărean Gyori Csaba. "Acest proiect este gândit astfel încât să vă aducă artişti pe care, altfel, nu i-aţi putea vedea, pentru că sunt, poate, prea departe, geografic sau spiritual. Nu încercaţi să înţelegeţi obiectele de artă, rezonaţi cu ele!", a îndemnat publicul Gyori Csaba, cu ocazia vernisajului.  
  
Cea care a intermediat transmiterea mesajului dinpre obiectele de artă spre public a fost criticul şi istoricul de artă drd. Eniko Botiş, care a caracterizat, pe scurt, creaţia fiecăruia dintre cei şapte expozanţi. Prezentarea a început cu Maxim Dumitraş, un sculptor extrem de cunoscut, ale cărui "Inele"sunt două lucrări foarte reprezentative pentru creaţia lui de 30 de ani, care reiau ideea includerii în semn a absenţei. Mirela Trăistariu expune două "Grădini", lucrări de pictură care iniţial, împreună cu două femei al căror corp era camuflat în peisaj cu ajutorul bodypainting-ului, formau un performance, care putea căpăta şi conotaţii de manifest. Interes pentru universul feminin manifestă şi Mircea Bochiş în lucrările sale de pictură, consecvenţa abordării subiectului feminin fiind, în opinia lui Eniko Botiş, izvorâtă din intenţia de a-l elibera treptat de sub aura sa de tabu.  
  
Sculptorul Elena Ilaş, în lucrările sale "Gemenele", reia citate ale memoriei artistice deja clasicizate, nu transpunându-le mimetic, ci reinterpretându-le. Pictoriţa Gyori Kinga se remarcă printr-o abordare în maniera suprarealismului clujean, în timp ce sculptorul Giuseppe Strano Spitu promovează structura de concept, realizând un dialog între natură şi tehnologie. În fine, Gyori Csaba are şi el, ca principiu guvernator, conceptul, în lucrarea sa realizând un echilibru între gol şi plin, între ansamblu şi spaţiu, în acelaşi timp purtând o grijă aparte pentru suprafaţă.  
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare 
  
27 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ŞAPTE IDENTITAŢI ÎNTR-O SINGURĂ EXPOZITIE / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 59, Anul I, 28 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!