CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1005 din 01 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Sandu Pobereznic. Un balerin în exil
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sandu Pobereznic. Un balerin în exil 
  
Sandu Pobereznic este un om pe care cultura buhuşeană întârzie şi acum să îl cinstească, iar aceasta nu are o altă cauză decât modestia pe care el şi-o asumă, neînţelegând poate că, înainte de oricine, trebuie singur să spună şi să arate că nu a luptat în zadar o viaţă întreagă, împotriva unui regim moscovito-securisto-comunist, iar tăcerile nu fac decât să pună la dospit răul, menţinând riscul de a răbufni în orice moment. Evocare, mărturie şi avertisment, viaţa lui, a unui fost balerin care a trăit mulţi ani în exil, la Londra, e timpul să se dezvăluie, deoarece nicio viaţă nu are repetiţii, ci se consumă, dar, în sine, fiecare poate fi o pildă! Cu atât mai mult, viaţa acestui balerin care, de nenumărate ori a trăit cu spaima morţii în sân, trecând prin primejdia de a fi lichidat de agenţii securităţii, trimişi pe urmele lui, de la Bucureşti. 
  
În anii 1970-1975 a activat la Teatrul Muzical ,,Nicolae Leonard” din Galaţi, ca balerin, ceea ce i-a dat posibilitatea mai multor turnee în străinătate. Într-o astfel de deplasare, făcută împreună cu Ansamblul Folcloric Horincea, în Anglia, a decis să nu se mai întoarcă în România şi a cerut azil politic. După o luptă stăruitoare şi în orice moment primejdioasă, a reuşit să îşi aducă alături băiatul şi soţia.  
  
În anii 1978-1984, Sandu Pobereznic a făcut parte din Asociaţia Românească ACARDA, condusă de Ion Raţiu. În anul 1984, s-a înfiinţat Uniunea Mondială a Românilor Liberi, a cărei preşedinte a fost Ion Raţiu, iar Sandu Pobereznic, fiind membru fondator, a făcut parte din consiliul de conducere al acestei organizaţii care a luat fiinţă la Geneva, după un şir de întâlniri între liderii români din toată lumea, inclusiv din Australia sau Noua Zeelandă. In cadrul ei, la filiala din Anglia, cu sediul la Londra, Sandu Pobereznic a devenit preşedinte.  
  
A lucrat 5 ani ca strungar, în acelaşi timp urmând un institut de 3 ani şi specializându-se în construcţii, după care s-a ocupat de afaceri în acest domeniu. A avut şansa să cunoască şi să colaboreze cu români deosebiţi, din exilul românesc, printre care, Ion Raţiu, Leonard Chişin, un fost diplomat român, de naţionalitate evreu, Horea Georgescu, diplomat, Doru Novacovici, inginer de structură şi scriitor. Impreună au organizat multe manifestaţii în faţa Ambasadei Române de la Londra. 
  
Din anul 1988 s-a implicat într-un proiect de sprijinire şi întrajutorare a maselor de emigranţi de etnie română şi maghiară. Mai târziu s-a creat o organizaţie anti Ceauşescu la Budapesta, care a fost condusă de Cornel Roşca de la Timişoara şi în cadrul căreia Sandu Pobereznic a primit şi îndeplinit multe misiuni. În acest timp a ajutat pe mulţi români să treacă graniţa clandestin, în Austria, cu ajutorul opoziţiei maghiare. Printre ei se numără şi Cornel Roşca, cel care era urmărit de securitate ca să fie lichidat şi, la avertizarea lui de către Ion Raţiu, Sandu Pobereznic l-a trecut de urgenţă graniţa, în Austria.  
  
În perioada evenimentelor din anul 1989, timp de două săptămâni, Sandu Pobereznic a organizat manifestaţii de protest în faţa Ambasadei Române de la Londra. 
  
În anul 1990, pe 24 ianuarie a revenit împreună cu Ion Raţiu, la Bucureşti. A activat în P.N.Ţ.C.D., făcând parte din consiliul de conducere al partidului, filiala Bacău. In prezent se ocupă de afaceri, în România.. 
  
Aceasta este o creionare afectivă a unui balerin în exil, care a trăit o viaţă de om, încleştat în luptă cu regimul securisto-comunist de la Bucureşti. Viaţa lui construieşte mesajul unui om care nu şi-a trăit clipele într-o uniformitate de idei şi care are toată cuviinţa şi încuviinţarea să arate peste vremuri, rana cicatrizată a istoriei! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sandu Pobereznic. Un balerin în exil / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1005, Anul III, 01 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!