CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

SAKURA-FLOAREA DE CIREŞ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sakura  

Motto:  

“Cea mai frumoasă floare e floarea de cireş, cel mai bun om e samuraiul”(Proverb japonez)  

Sakura este floarea favorită a poporului şi emblema caracterului japonez; frumuseţea şi fragilitatea ei simbolizează existenţa precară a samuraiului pe pământ. Atât de fragile, florile de cireş sunt, în orice clipă, gata să se despartă de viaţă la cea mai mică adiere de vânt, la prima chemare a naturii, asemenea samuraiului care rămâne întotdeauna loial, fiind mereu pregătit să-şi dea viaţa pentru un ideal, trăind liber, indiferent de problemele pe care le implică libertatea sa. Floarea de cireş este floarea naţională, neoficial, a Japoniei. Există multe varietăţi de cireşi în Japonia, majoritatea înflorind doar pentru câteva zile, primăvara. Japonezii sărbătoresc perioada respectivă a anului cu „hanami” (admirarea florilor de cireş), dar şi ca pe un bun prilej de întâlnire şi de distracţie la umbra cireşilor în floare. Rozul florilor se combină foarte bine cu verdele crud al ierbii. Oamenii sunt frumos îmbrăcaţi, unii în strai tradiţional. Femeile sunt foarte cochete, îmbrăcând tradiţionalele kimonouri în culori ce rivalizează cu florile.  

Deşi festivalurile se petrec în comunităţi unde participă toată lumea, de la mic la mare, „hanami” are ceva special. De ea te poţi bucura şi în solitudine… Cei mai sensibili dintre japonezi preferă să admire florile în linişte, prin contopirea cu întregul. O astfel de persoană, un pianist - Papito (numele de scenă) - povestea că se contopeşte cu efemera şi gingaşa floare de cireş până acolo încât devine parfumul ei, ceva de neatins, dar a cărui prezenţă este simţită... Uneori, este atât de inspirat că simte în suflet melodia frumuseţii supreme şi a bucuriei sublime. Omul din el dispărând în parfum şi în sunete…  

Sakura este poem de iubire, haiku sublim şi dragoste de viaţă:  

“Cei doi, priviţi de departe,  

parcă vorbesc aprins  

despre flori de cireş;  

dar în adâncul inimii  

ascund şi altfel de simţiri”...  

(Li no Tsurayuki (872-945)  

Celebrată de multe secole, floarea de cireş constituie încă prilej de inspiraţie în arta japoneză, începând cu folclorul (muzica), pictura... până la haiku. Mugurele, floarea, fructul, apar în cele mai diverse aspecte. Explozia primăverii se revarsă în cascade de flori de cireş, alb şi roz :  

“Copilul se dă în leagăn  

în mână cu un ram înflorit  

de cireş”.  

(haiku-japonez)  

În trecut, japonezii îşi marcau teritoriile cucerite prin plantarea cireşilor, aceştia constituind „pecetea” suzeranităţii lor.  

Întrucât sărbătoarea “florii de cireş” are loc la date diferite, am avut prilejul să vizitez câteva oraşe care se disting prin frumuseţea grădinilor publice:  

În „Parcul Inohana” din oraşul Chiba, nu departe de Kamogawa unde eram cazaţi, s-a organizat renumitul: „Cherry Blossom Festival”. „Parcul Inohana” este cunoscut prin numărul mare de cireşi unde, primăvara, localnicii, dar şi turiştii se desfată admirând florile de cireş. „Castelul Chiba” este iluminat pe toată durata festivalului, dând ocazia iubitorilor de frumos să admire priveliştea fantastică a florilor de cireş profilate pe cerul nopţii. Într-o seară, priveam fascinaţi cum se strecurau, printre ramuri şi flori, razele lunii. Deodată, când vântul s-a furişat printre flori, cireşii au prins a se înfiora. Au căzut şi câţiva picuri răzleţi de ploaie. Cred că bolta cerească îşi scutura roua pe pământ… aşa cum cireşii îşi scutură florile în bătaia vântului. Mătase şi diamante se aştern pe covorul crud al ierbii. Florile de cireş nu simbolizează doar puritatea şi efemeritatea ci şi sosirea primăverii. Şi, odată cu venirea primăverii, pe data de 6 aprilie începe un nou an şcolar(învăţământul japonez este altfel organizat decât cel românesc).  

În rândurile de mai jos voi descrie ceea ce am simţit eu vis-à-vis de această superbă sărbătoare, primele dintre preferatele mele:  

Sakura matsuri este sărbătoarea florii de cireş japonez, prilej de relaxare şi distracţie pe iarbă, pe sub copacii înfloriţi. Cireşii îşi etalează splendorile ca la paradă, de la albul pur-virginal până la rozul diafan; de la floarea simplă până la uimitoarea floare bătută precum floarea de bujor. Natura surclasează şi de această dată, măiestria creatorilor de frumos. Este o frumuseţe divină, stropită cu o cromatică uluitoare ce-ţi picură în suflet emoţie, bucurie, dar şi gândul că viaţa omului este efemeră… precum fragila floare de cireş.  

Mă izolez sub corola înmiresmată a unui cireş şi preţ de câteva clipe, aflându-mă într-o meditaţie binefăcătoare, mă străfulgeră crâmpeie de viaţă trăite până acum, cu bucuriile şi cu tristeţile ei, cu oameni mult dragi mie. Pentru clipa prezentă, de o frumuseţe copleşitoare, îi mulţumesc lui Dumnezeu că exist. Îi mulţumesc fiicei mele Cristina care, prin bagheta magică a sufletului ei generos, mi-a oferit momente din viaţă, unice şi nevisate; îi mulţumesc lui Shinya, soţul ei, un om de o rară nobleţe sufletească, pentru că, graţie lui, sunt aici. În Japonia, m-am redescoperit, m-am străluminat, mi-am aflat şi o altă menire pe acest pământ. Sublimul nu-l pot exprima în cuvinte, doar îl văd, îl admir, îmi răscoleşte toate simţurile... Oare de ce metamorfoza mugurelui florii de cireş o asemui cu o „călătorie” a omului pe Pământ?!  

Mugurele… să fie oare copilul fragil şi inocent?!  

Bobocul de floare…să fie oare adolescentul vulnerabil încă la ger şi intemperii?!  

Splendida floare de cireş…să fie oare tinereţea cu frumuseţea ei?!  

Roşul înfocat al boabei de cireş…să fie oare a doua tinereţe încărcată de un molipsitor optimism?!  

Mă opresc aici cu etapele vieţii, e mai prudent. Dar nu mă pot opri în a vedea, paradoxal poate, o asemuire între frumuseţea dumnezeiască a florii de cireş şi puterea, curajul încercat al legendarului samurai, pecetea luptătorului dintotdeauna învingător. Ies de sub vraja puternicului războinic pentru a reveni la hipnotizanta floare de cireş. Ciudat este cum şi femeile japoneze, pe care le privesc acum, par a fi flori de cireş: cu buzele roşii, obrajii albi, mătăsoşi, pudraţi cu multă migală şi artă…  

În mulţimea pestriţă, veselă, observ un fotograf şi o pictoriţă, care lucrează. Mă întreb dacă şi ei văd ceea ce văd eu şi regret că nu pot picta frumosul ce ne înconjoară.  

Poeme-fluvii s-au scris, dedicate gingaşei flori, şi pictori faimoşi şi-au pus harul în slujba ei. Cel mai cunoscut este „Hiroshige”, ale cărui opere celebre sunt şi azi admirate. Eu închin florii de cireş, ca omagiu, cu suflet emoţionat şi recunoscător, câteva modeste gânduri:  

Ninge pe covorul de iarbă,  

Se scutură florile-n grabă  

Prin zborul dragoste-lumină...  

În suflet am pace sublimă,  

Căci mâine cireşele coapte  

Vor fi…doar un vis printre şoapte!  

Numele meu în kanji este „Hana”, adică Floare(a).  

Referinţă Bibliografică:
SAKURA-FLOAREA DE CIREŞ / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1175, Anul IV, 20 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!