CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 436 din 11 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Să nu ne vindem sănătatea străinilor!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Articol scris de Florin Munteanu  
Xpress Balabanesti  
 
Chevron una dintre cele mai mari companii americane în exploatarea resurselor naturale demarează în câteva luni explorarea şi exploatarea gazelor de şist în zona Bârladului printr-o metodă care prezintă riscuri enorme asupra populaţiei, apei, solului şi aerului.  
Pe lângă faptul că există riscuri, există şi certitudini că această metodă a produs grave şi iremediabile daune mediului şi comunităţilor pe întreg cuprinsul globului unde se desfăşoară acest tip de exploatare.  
Iată câteva riscuri majore care pot apare în zona noastră:  
- contaminarea solului pe o perioadă extrem de îndelungată, scoaterea a zeci de mii de Ha din circuitul agricol şi apariţia zonelor deşertificate;  
- contaminarea surselor de apă subterană şi de suprafaţă cu diverşi compuşi chimici, unii necunoscuţi opiniei publice, pe o perioadă extrem de îndelungată (sute sau chiar mii de ani);  
- modificarea ecosistemului existent prin dispariţia şi afectarea a zeci de soiuri de plante, păsări şi animale;  
- contaminarea aerului cu substanţe extrem de toxice care pot produce îmbolnăviri extrem de grave: cancer, boli de piele, sângerări au chiar decesul în câteva minute (în cazul hidrogenului sulfurat);  
- distrugerea şi dispariţia satelor şi comunelor prin depopulare – mii de familii vor fi silite să abandoneze întreaga zonă datorită poluării, lipsei apei potabile, alimentelor sănătoase şi a riscului de îmbolnăvire;  
- producerea unor microcutremure de pământ care pot genera în timp cutremure regionale de intensităţi mari;  
- eliminarea oricărei posibilităţi de dezvoltare a zonei – majoritatea investitorilor vor evita judeţele Vaslui şi Galaţi;  
- afectarea directă a principalelor activităţi rurale (apicultură, viticultură, pomicultură, piscicultură, zootehnie etc.);  
- scăderea nivelului de trai şi a duratei medii de viaţă;  
- scumpirea produselor alimentare, a apei potabile, medicamentelor şi serviciilor;  
- compromiterea totală a turismului în cele două judeţe.  
Vă rugăm să vă alăturaţi bârlădenilor şi locuitorilor din comunele limitrofe pentru a opri acest dezastru ecologic. Vă îndemnăm să protestaţi paşnic prin orice metodă, să fiţi uniţi şi să nu vă lăsaţi manipulaţi de „specialişti” dubioşi, reclame şi publicaţii infecte.  
Bulgarii, francezii, englezii au spus un NU CATEGORIC acestui model de exploatare. ACUM este DATORIA noastră să-i oprim.  
Transmite apelul nostru mai departe, informează-te, adu la cunoştinţă vecinilor, prietenilor, cunoştinţelor şi autorităţilor locale planul lor diabolic. Dacă nu-i oprim, direct sau indirect, tu şi familia ta, veţi fi afectaţi.  
Să nu ne vindem sănătatea străinilor!  
 
Referinţă Bibliografică:
Să nu ne vindem sănătatea străinilor! / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 436, Anul II, 11 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!