CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Confluenţe Româneşti         Ediţia nr. 299 din 26 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Sa ajutam un coleg jurnalist handicapat ajuns intr-o situatie extrema
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Autorul articolului: Iosif BRĂTCANU  

Viceprimarul municipiului Oradea, Rozalia Biro, ameninţă cu evacuarea  

Rămas fără un picior după un grav accident, fostul jurnalist Victor Cmeciu riscă să fie aruncat din garsoniera pe care a primit-o în urmă cu trei luni (primită absolut legal!) Vinovat de situaţia creată este handicapatul, deoarece, poate, nu a binevoit să împartă comisioane! Consultat un jurist competent spune ca masura este aberantă şi lipsită de temei legal!  

Începutul unei poveşti tragice  

Era o seară plăcută de martie. Jurnalistul Victor Cmeciu se întorcea acasă cu tramvaiul după ce a documentat un material de presă în zona pieţei Rogerius din Oradea. Şcolit iniţial ca electrician de lumină şi forţă şi după câţiva ani ca slujbaş la despeceratul Uzinei Electrice din Oradea, Victor Cmeciu şi-a ales în cele din urmă o carieră în presă fiind corespondent la un prestigios ziar central.  

Nimic nu anunţa dezastrul ce avea să i se întâmple. A vrut să coboare din tramvai. A alunecat, iar momentul de dezechilibru avea să îl coste pierderea unui picior. Pe moment, a simţit doar câteva furnicături. Căzut la pământ, a încercat să-şi recupereze pălăria azvârlită la câţiva metri. Abia apoi a observat că piciorul drept este zdrobit de la genunchi în jos. Se întâmpla în 23 martie 1997. La puţin timp, urma să împlinească frumoasa vârstă de 50 de ani. Avea să „petreacă” luni în şir pe patul de spital. Acum, la 63 de ani, se luptă să nu fie dat afară din locuinţă.  

Rămas fără acoperiş deasupra capului, după ce locuinţa sa de pe streda Traian Moşoiu din urbea de pe Criş a fost retrocedată tocmai ginerelui unui politician local, Cmeciu este acum în pericol să fie evacuat şi din locuinţa primită după lungi tergiversări. Motivele invocate sunt aberante. Motivul real pare a fi altul: funcţionarii primăriei nu şi-au văzut comisioanele...  

Bun la ultima „împărţeală”  

Stupidul accident de tramvai l-a lăsat aşadar fără piciorul drept. Deci, handicapat pe veci. În acest context, s-a interesat mai intens de rezolvarea unei locuinţe, mai ales că în imobilul în care locuia au apărut aşa zişii ,,proprietari”. A înaintat zeci de adrese adminstraţiei locale. Odată cu realizarea primelor blocuri ANL s-a ivit şi o posibilitate de rezolvare a acestei situaţii neplăcute. A făcut demersurile necesare dar nu a ajuns între persoanele îndreptăţite să beneficieze de astfel de locuinţe. La ,,împărţeala” din 2008 a acestor apartamente i-a fost respinsă cererea! Nici la contestaţie nu i-au fost luate în considerare unele dovezi cum ar fi: hotărârea tribunalui, rămasă definitivă şi irevocabilă cu privire la evacuarea din locuinţa de pe strada Traian Moşoiu; adeverinţa fiicei studente cu buletin de Oradea, care locuia în chirie sau certificatul de absolvire a liceului. Cu alte cuvinte, cei care au analizat contestaţia au lăsat de bună totalul de 65 de puncte acumulat de acesta în prima fază, fără să se aibă în vedere punctele cumulate de noile dovezi. Conform datelor depuse în dosar, el totalizează 135 de puncte, deci dublu faţă de cel anunţat. A rămas aşadar fără locuinţă şi de această dată. În urma presiunilor exercitate, inclusiv a colegilor din presă, Victor Cmeciu a reuşit să pună mâna pe o mică locuinţă abia în acest an . În luna mai 2010 a primit o garsonieră la etajul 3 (sic!) intr-un bloc ANL de pe b-dul Ştefan cel Mare. O locuinţă la etajul 3 nu este tocmai cea mai fericită opţiune pentru un om cu un singur picior, dar decât nimic, e bine şi aşa...  

Acum i se pregăteşte... evacuarea!  

În cele 3 luni care au trecut de la obţinerea garsonierei, a reuşit să introducă curentul, să mobileze locuinţa, să introducă telefon, internet şi TVS. Cu toate că abia şi-a intrat în drepturi, funcţionarii primăriei, în frunte cu viceprimăriţa Biro Rozalia vor să-l evacueze. Pe motiv că e mai mult plecat! „Am cunoscut mai mulţi vecini de scară iar unii m-au ajutat la aducerea mobilei şi a căruciorului cu rotile şi mi-au imprumutat diferite scule... spune Victor Cmeciu, oricum mai mulţi vecini m-au vazut că sunt locatar în acest bloc, chiar dacă între timp am făcut mai multe călătorii la părinţi la Diosig pentru bunuri necesare dotării locuinţei”, susţine handicapatul, dezamăgit de faptul că cei de la primărie vor să-l evacueze din nou.  

„Doamna Rodica Brad, şef de birou în cadrul Administraţie Imobiliare Oradea m-a vizitat la noua locuinţă în ziua de 19 august 2010 pe când chiar nu eram acasă. Mi-a spus telefonic că mă va da afară din casă. Acelaşi lucru i-a spus şi voluntarului de la fundaţia umanitară care îi poartă de grijă”, se plânge bătrânul. Şi într-adevăr, şefa de birou din cadrul AIO, Rodica Brad, nu ascunde intenţia de a-l da afară din casă pe Cmeciu: „Am notificat evacuarea domnului Victor Cmeciu deoarece nu locuieşte în garsoniera repartizată! Stă mai mult pe la parinti, nu si-a pus nici perdelele. Locuinţa este de folos şi altor nevoiaşi...”.  

Victor Cmeciu a avut o convorbire şi cu doamna viceprimar. „Am fost informată despre situaţia domnului Victor Cmeciu de către colegele mele. Datorită faptului că nu locuieşte în garsoniera repartizată, este pasibil de evacuare”, spune Biro Rozalia. Viceprimăriţa a promis reprezentantului fundaţiei că vor discuta problema în detaliu a doua zi în audienţă. Nu a mai participat însă la audienţă, dar a trimis „pe cei mai competenţi oameni care să rezolve problema”, adică exact pe cei care au iniţiat evacuarea şi care şi-au pastrat poziţia şi în timpul audienţei.  

Urmează greva foamei?  

„Mi s-a spus la audienţă ca şi în alte împrejurări că locuiesc mai mult pe la Diosig, adică la părinţi. E adevărat că mama, la 86 de ani, îmi ridică şi pensia. Între timp, mi-am vizitat un coleg la Salonta şi am făcut câteva băi la Felix. Dar cine îmi poate interzice să circul? Se folosesc de o anchetă socială drept răspuns la faptul că nu mi-a fost acordată compensaţia de bani pentru lemne, cuvenită pentru anul încheiat deoarece nu am avut buletinul valabil. Se ştie că nu am putut să-l refac. Noul proprietar al locuinţei unde am fost chiriaş tolerat aproape 5 ani după procesul de evacuare, nu mi-a dat o adeverinţă pentru a-l prelungi, necesară dacă nu este proprietar de drept. Când am cerut compensaţia pentru lemne aveam deja buletin nou la noua adresă... la care s-a adăugat făcătura că nu aş locui toată iarna la locuinţa unde aveam drept de compensaţie pentru lemne.  

Ancheta socială de care vorbim a fost realizată apelându-se la mărturii de la oameni cu care nu sunt în relaţii prea bune, unii dintre acestea sunt „clienţi'' ai spitalului de neuro-psihiiatrie, deci nu se poate conta pe depozitia lor. Am dovedit cu adresa Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor de la Poliţia Comunitară Bihor nr. 501116 din 6 iulie 2010 că am domiciliu stabil în strada General Moşoiu nr.11, ap.5, de peste 11 ani”, pe care o anexez in copie, susţine fostul jurnalist. În cazul în care va fi până la urmă evacuat, Victor Cmeciu se pregăteşte să facă greva foamei în faţa primărie - la care il vor sustine şi alţi „ortacii' tot în carucioare cu rotile... O sursă demnă de încredere, dar neoficială, spune că aleşii sunt „sensibilizaţi” când văd comisioane...  

Ce cere Victor Cmeciu ca demers al preconizatei greve a foamei:  

• Schimbarea din funcţie a doamnei Rodica Brad, pentru că nu am fost trecut la pozitia cuvenită printre ce-i care trebue sa beneficieze de drept de locuinţă ANL.
• Doamna viceprimar Rozalia Biro să-şi ceară scuze public că m-a ameninţat şi m-a dat pe mâna colegelor sale rău voitoare.
• Să fie sancţionată doamna Zita Koncsek Vadnai, director general la Administraţia Socială Comunitară Oradea, pentru că nu ţine cont de acte legale emise de o instituţie a statului, şi anume la cele emise de Poliţia comunitară privind domiciulul stabil al lui Victor Cmeciu şi faptului că nu are casă sau pământ la Diosig, aşa cum a afirmat!  

Suntem nedumeriţi de faptul că deşi i s-a trimis spre ştiinţă, primarului Ilie Bolojan, documentaţia cu privire la dreptul de a obţine compensaţia de lemne, acesta „nu a mişcat niciun deget măcar pentru a rezolva situaţia”. Rugăm ca reprezentanta Curţii de Conturi si Prefectura a judeţului Bihor să ia act de demersul nostru şi să iniţieze o amplă verificare pentru a cunoaste în ce masura s-a respectat legea la selecarea şi atribuirea celor care au obţinut locuinţe ANL la Oradea.

Prof. Iosif BRĂTCANU
septembrie 2010
Oradea
 


 

Referinţă Bibliografică:
Sa ajutam un coleg jurnalist handicapat ajuns intr-o situatie extrema / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 299, Anul I, 26 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!