CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Rugul Aprins sau liturghisitorii Adevărului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cu toate că s-a scris mult despre mişcarea duhovnicească numită Rugul Aprins de la mănăstirea Antim, Bucureşti, niciodată nu se vor epuiza, pentru că este asemenea unui măr, dă roade în fiecare an şi tot mai gustoase. Puţini creştini ştiu, spre exemplu, că iniţiatorul mişcării spiritual de la mănăstirea Antim a fost aviatorul, Sandu Tudor, care după călugărie a primit numele Daniil Teodorescu.  

Oricum, nume celebre s-au perindat pe la Rugul Aprins ceea ce dovedeşte că a fost un “club” select al intelectualităţii din acea vreme. Nu putem vorbi acelaşi lucru despre categoria intelectualităţii zilelor noastre care, fie sunt indiferenţi faţă de fenomenul spiritualităţii autentice, fie merg doar la sărbătorile mari de peste an, doar să-i vadă lume, fără ai mai lua în calcul pe politicieni care au monopolizat discursul religios pentru că prinde la votanţi.  

Nu îi pomenesc pe membrii grupului, din teama de a nu omite pe cineva, dar aş dori să fac câteva precizări despre o persoană misterioasă, discretă a acestei şcoli duhovniceşti, părintele Ioan Kulîghin, despre care nu s-a prea scris şi care, din fericire, era rus cu o trăire spirituală autentică. Vorba aceea, rusul e rus. Cineva îmi spunea că dacă, prin absurd, s-ar zdruncina ortodoxia rusă, celelalte ortodoxii ar fi la pământ şi că tăria ortodoxiei o dau, în cele din urmă, creştinii ruşi.  

Părintele Ioan a venit în Bucureşti din Rostov, imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. El l-a însoţit pe mitropolitul Nicolae al Rostovului venit în “vizită” la Patriarhie, pe vremea Preafericitului Nicodim Munteanu. Părintele Ioan avea cunoştinţe despre focul aprins la mănăstirea Antim pentru că şi-a exprimat dorinţa expresă de a merge la rugăciunea părinţilor. Era într-o duminică seara, înainte de vecernie. A participat cu smerenia-i caracteristică la Slujba Vecerniei şi l-a paraclisul Maicii Domnului, după cum era rânduiala. Aceasta se petrecea în toamna anului 1945, la începutul lunii octombrie.  

La şcoala specială a mănăstirii Antim i-a cunoscut pe mentorii acesteia, pe Sandu Tudor, părintele Benedict Ghiuş, Părintele Sofian, părintele Andrei Scrima. A avut onoarea să participe la prima Conferinţă a mişcării spirituale ortodoxe Rugul Aprins, care s-a ţinut în biblioteca mănăstirii. Cele mai mari dispute erau cele referitoare la rugăciunea lui Iisus. Răspunsurile cele mai pertinente a venit din partea părintelui Ioan, spre surprinderea audienţei. Era un orator foarte bun, chiar dacă vorbea în limba rusă.  

După aceea au urmat alte şi alte Conferinţe şi şedinţe ale grupului de la care era nelipsit. Temele importante care se discutau în cadrul întâlnirilor erau legate Sfânta Liturghie, de viaţa liturgică, de mistica ortodoxă şi de rugăciunea lui Iisus. Totul era aşa de intim şi de sacru, încât puteai spune că era o continuare a Sfintei Liturghii, a liturghiei lăuntrice a fiecărui participant.  

Din nefericire, în iarna anului 1947, părintele Ioan a fost arestat de armata sovietică la mănăstirea Cernica, împreună cu fratele Leontie, judecaţi la Bucureşti şi condamnaţi. La un moment dat părintele Ioan a avut de ales între închisoare pe viaţă şi pedeapsa cu moarte, alegând prima variantă. Apoi, de la Bucureşti a fost dus la închisorile Odessei, unde şi-a şi dat sfârşitul obştesc. Părintele Ioan era foarte atent la rostirea vorbelor şi foarte smerit. La prima vedere, aproape că nu dădeai doi bani pe el, dar când începea să vorbească, cuvintele erau dulci ca mierea şi îi simţeai puterea harului lui Dumnezeu care lucra permanent în sufletul lui, căci avea rugăciunea inimii. Rugăciunea pentru el era o primă necesitate, ca şi aerul pe care îl respira.  

Părinte Ioane, de acolo de unde eşti, roagă-te pentru noi păcătoşii, pentru ca Dumnezeu să se milostivească de noi. Amin.  

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul. Amin.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Rugul Aprins sau liturghisitorii Adevărului / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1153, Anul IV, 26 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!