CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Radu Botiş         Ediţia nr. 914 din 02 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

RUGĂCIUNE ÎN VERSURI. ... CA TĂMÂIA INAINTEA TA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

RUGĂCIUNE ÎN VERSURI. ... CA TĂMÂIA INAINTEA TA  

 

În anul 2002, la Editura Ariadna, Baia Mare, apărea volumul de poezii...Ca tămâia înaintea Ta, un succes de mare ecou, nu numai în plan literar, ci şi cultural, în general privind, ştiut fiind faptul că, încă de pe atunci, preotul Radu Botiş era o personalitate marcantă a spaţiului cultural (a transgresat de mult graniţele băimărene, prin activa sa manifestare pe diverse şi atât de numeroase paliere!).  

Acest mănunchi de poezii, de o sensibilitate aparte, a fost premiat la secţiunea Volum de debut, în cadrul Festivalului PRO UNIONE, Ediţia a II-a, Baia Mare, în decembrie, 2001, obţinând premiul Editurii Ariadna, pentru poezie religioasă. De asemenea, această apariţie tipografică marca atunci al patruzecelea titlu publicat la această editură, număr cu o simbolistică demnă de luat în considerare, în ideea în care, după cum se afirmă adesea printre noi, nimic nu e întâmplător. Această afirmaţie musteşte de adânci semnificaţii, autorul este pe deplin conştient de profunzimile pe care le conţine un număr esenţialmente magic, sau sacru, mai bine spus. Creaţia (literar vorbind) presupune jertfă, jertfă de sine, jerfă de ceilalţi. Patruzeci de zile de post, de rugăciune, de asceză, ”suire pe brânci”, ”frământare mii de săptămâni” în termeni arghezieni consacraţi. ”Cuvintele potrivite” presupun nu numai ”slova de foc”, talentul-talantul cu care sunt înzestraţi aleşii, harul, sclipirea de divinitate, care, la unii... devine explozie de lumină. Creaţie înseamnă şi ”slovă făurită”, elaborată, lucrată, îndelung şlefuită şi cizelată, precum un făurar sau un meşter artizan se apleacă asupra obiectului muncii şi ostenelilor sale.  

Homo artifex, Radu Botiş se dedică ardent Creaţiei, într-o strânsă împletire cu vocaţia sa de teolog. Sălăjean din obârşii, clujean de formaţie intelectuală (licenţiat al Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie), maramureşean, în cele din urmă, părintele Botiş preia din cele trei zone cunoscute, mental, intelectual, spiritual, frânturi de trăire şi de emoţie. Acest lucru transpare în mod evident în versurile sale, în limbaj, în modurile de manifestare. Poeziile cu tematică religioasă, până la apariţia acestui volum remarcabil, au fost publicate în diverse reviste, printre care Credinţa ortodoxă (Episcopia Romanului), Cruce şi Înviere (Bucureşti), AloPlus (Cluj-Napoca), dar şi într-un volum antologic, publicare ce i-a adus în anul 2000, locul II, la Concursul Literar de Inspiraţie Spiritual-Creştină, de la Bucureşti.  

Participarea sa la emisiunile religioase oferite de TV Cinemar, respectiv de Radio Galaxia, Baia Mare, îl recomandă pe preotul Botiş ca pe un activ teolog, care ştie să facă din vocaţia sa, teologică şi artistică deopotrivă, un apostolat. Menirea sa, de altfel, evidentă prin modul său de desfăşurare - activ, implicat, dăruit, jertfelnic (ca adverb), pasionat, este Creaţia sa, şi, desigur, călăuză pe calea noastră, a tuturor, spre mântuire. Cuvântul său, rostit ca preot, ca duhovnic, ca tată (fiii săi duhovniceşti sunt cu miile, părintele Botiş reuşind cu mare uşurinţă să acceadă în străfundurile inimilor credincioşilor de toate vârstele, tineri, adulţi, bătrâni, chiar şi copii), ca scriitor, ca poet, mai cu seamă, este extrem de grăitor.  

Deşi simplu, a la o privire superficială, cuvântul devine depozitar al multiplelor şi complexelor semnificaţii. Pentru cine intuieşte profunzimi dincolo de o simplă înşiruire de litere, de cuvinte şi de versuri, cuvântul părintelui Botiş are extrem de multe de spus. Într-o rostire cu ecouri maramureşene - evident, pentru cine are urechi de auzit - versurile, dar şi textele celelalte, proză în toată autenticitatea sa, eseistică, interviu, oricum le-am încadra, transmit vii şi nealterate mesaje.  

Astfel, spicuim din ”dezbateri”, clădite pe scrieri ortodoxe, prezentând adevărul Bisericii Dreptmăritoare, ”atât de bogat expus în cărţile noastre creştine”, cu situarea la loc de cinste a Sfintei Scripturi, Cuvântul lui Dumnezeu, câteva afirmaţii percutante, cu ecou de sentinţă: ”Copilul este rodul dragostei în familia creştină, este o binecuvântare de la Dumnezeu”, în cadrul emisiunii Copiii şi caracterul, de pe postul TV Cinemar, Baia Mare, realizator Daniel Cornea. Din aceeaşi perioadă, 1999-2001, sunt sintetizate câteva teme de larg interes, precum lupta spirituală, bătălia acerbă ce se duce, în vremuri tulburi, de o instabilitate alarmantă, pentru apărarea Cuvântului lui Dumnezeu. ”Singurul care poate rezolva problema sufletelor noastre este Domnul Iisus Hristos” (Emisiunea Bătălia pentru suflet, Biblia şi Sfânta Tradiţie), discuţii pe marginea celei de-a treia porunci din Decalog, în acelaşi scop ala apropierii de straturile adânci ale Cuvântului divin, ”dătător de viaţă la toată făptura”.  

De asemenea, ultimele pagini vorbesc despre rugăciune - ca modalitate la îndemână, pentru cel ce vrea..., de a intra în comuniune cu ”inima plină de dragoste a lui Dumnezeu, care este gata să binecuvânteze pe credincioşii Lui” (Emisiunea Despre rugăciune). Volumul se încheie cu o poezie de o extrem de fină sensibilitate şi supleţe, semnată de prof. Zamfira Deac, Templul nezidit, care ţine loc de postfaţă. În viziunea poetului Botiş, suntem datori ”să ridicăm spre ceruri, în căinţi/ Fierbinţi dorinţe de-a primi iertare” (Nu voi să mă căiesc la greul vieţii).  

”Unii acceptă totul, alţii într-o oarecare măsură. Dar: ori totul, ori nimic, la Dumnezeu nu merge cu jumătate de măsură. Iar totul înseamnă fericirea eternă. Iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele ar trebui să ne caracterizeze, ar trebui să excelăm în aceste direcţii. Când vom ajunge să iubim pe Dumnezeu cu tot ceea ce avem, iar pe aproapele ca pe noi înşine, vom fi foarte, foarte aproape de desăvârşire” (Gândind, mereu, mereu). ”Anotimpurile se succed greoi, împletind în jurul lor istorii uneori necunoscute, alteori de neînchipuit. Punem speranţe, făurim idealuri şi totul depinde de acest licăr de viaţă din noi. Dacă ne-am cunoaşte apusul zileleor, haosul ar fi de nestăpânit” (El, Mântuitorul preamilostiv). ”Ce-s fără Tine, Bunule Domn?/ Pulberea zilei în vânt/ O adiere înspre pământ/ Gând fără noimă” (Lacrimi n-ajung să mă bucur de Tine), ”A rămas pentru omenire/ Gândul bun spre a nemuri/ Crezul sfânt în mântuire” (Lumea întreagă Te cinsteşte).  

Traducerea în limba engleză, inspirat realizată de către Liviu Ivan sporeşte profunzimile de gând, de sentiment, de emoţie şi de trăire. Această nouă perspectivă aduce un plus de lumină ideilor enunţate, fie în versuri, fie în rânduri de proză - care posedă, înlăuntrul lor, eleganţa şi muzicalitatea specifică versurilor, dovadă de netăgăduit că, şi în expuneri, în îndrumări morale, părintele Botiş rămâne sub mantia sa de... poet.  

În încheiere, rămânem în acelaşi cadru al subtilităţii şi al rafinamentului expresiv, notând câteva elemente definitorii, menite să schiţeze un portret: acela al maestrului Radu Botiş, teolog devotat chemării sale apostolice, talentat mânuitor al cuvintelor, şi, în aceeaşi măsură, poet înzestrat cu har, şlefuitor în cuvinte, precum bijutierul în pietre preţioase. Astfel, unul din aspectele ce se cer imperios amintite este acela al construcţiei, al eşafodajului poetic: simplu şi discret în aparenţă, extrem de elocvent şi d eplin de substanţă, în esenţă.  

Imaginile artistice abundă în elemente ce ţin de o sensibilitate cultivată, figurile de stil nu se pierd în volute ostentative, dar atrag atenţia prin nobleţea mesajului pe care îl compun. Comparaţiile, epitetele, enumeraţiile, repetiţiile, inversiunile, invocaţiile, interogaţiile şi exclamaţiile retorice se numără printre podoabele cele mai valorificate. Sintaxa frazei curge lin, fără căderi sau opriri bruşte, printr-o graţie a scrisului care îl recomandă pe părintele Radu Botiş ca pe un fin şi rafinat poet.  

Prof.dr.Mihaela Rotaru  

 

 

Referinţă Bibliografică:
RUGĂCIUNE ÎN VERSURI. ... CA TĂMÂIA INAINTEA TA / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 914, Anul III, 02 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!