CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Rostul cuvintelor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Niciodată n-o să fie demodat să-i spui persoanei dragi...o şoaptă de iubire. 
  
Se ivesc zorile peste Oradea. Niciunde cerul nu-i mai senin precum e în locul în care te simţi iubit! De la etajul IX, lumea se vede altfel! Toate “micile mizerii” sunt cu adevărat reduse, la o scară...insignifiantă. Lumina se strecoară firavă peste coline...Ochiul somnoros al zilei clipeşte sfios, acompaniat de un dulce sforărit ...ca de copil răcit...al lui L. 
  
Nu mă întorc...privesc în continuare pe geam şi surâd. Dacă m-aş apropia de patul în care-şi ţese visele, n-aş răbda tentaţiei şi l-aş săruta...poate...I-aş grăbi trezirea, şi are atâta nevoie de odihnă. Şi eu, de linişte. 
  
Aseară, am citit pe facebook, despre „potopul” ce se abate asupra bărbaţilor în zilele ce vor urma: Valentine's Day, 1 Martie, 8 Martie ... Mesajul era însoţit de o poză cu doi indivizi...care se consolau, după votcă, cu nişte beri. Chiar aşa...valoarea iubirii se număra în sticle de bere şi pahare de tărie...la care ar trebui să renunţe. 
  
Ce lume! O lume în care trăim...vrând-nevrând.  
  
Implicaţi direct sau tangenţial în vieţile noastre, astfel de oameni sunt...la un pas de bibliotecile şi cinematografele (“pepiniere de dorinţe şi proiecţii idilice”) şi poveştile idealizate, de timp, ale tuturor femeilor...care ne-au deformat perceperea realităţii. 
  
Toate ne dorim o floare, o ieşire la un restaurant elegant, rafinat...o ţinută şic, o freză la modă, un parfum delicat etc. Sunt şi bărbaţi romantici...care organizează astfel de întâlniri (majoritatea celor din această categorie sunt nişte afemeiaţi de mare clasă, dar le trecem cu vederea acest “amănunt”, mai ales în aceste zile, pentru că cei “serioşi, familişti” sunt, de obicei seci şi destul de zgârciţi). Toate vrem să trăim “marea poveste”! 
  
Mă gândesc la casa mea...de la Timişoara. Când am plecat, m-am ciocnit nas în nas cu una din blondele lui Andy. Era trasă la pardesiu de piele albă, cizme albastre, buze şi unghii roşii...I-am ţinut uşa larg deschisă, ca să încapă cu plasele...caserole cu fel de fel de mâncăruri...o sticlă de vin... Pe vremuri, le aducea el cu maşina. Uneori, le aştepta jos, la intrarea în bloc. Altădată, descuia uşa, când apăreau (se auzea de la mine cum învârte cheia-n broască). Acum, le lasă să urce...şi să aştepte la uşă, până-şi termină el ţigara, pe balcon. Ele aşteaptă cuminţi, ca nişte pudeli bine dresaţi. 
  
“Eu, cu L., sunt încă la faza în care vine după mine, cu maşina. Mai am timp! “ 
  
Mă bucur de acestă idee şi mustăcesc. Aşa or face toţi? 
  
“Câţi ani ai? 37? 38?...ca doar n-ai 40! – îmi zisese deunăzi Andy, văzând că dădeam dezaprobator din cap.” 
  
”Acuşica fac 46!”, i-am zis râzând cu gura până la urechi. L-am considerat cel mai frumos sau mai calculat compliment din ultima vreme. Tocmai de aceea, pentru prima dată, invitaţia lui L. (care are 37 de ani!) nu mi s-a mai părut “compromiţătoare”. 
  
E “grav” dacă vrei să fii iubit? Dacă vrei să iubeşti?...dincolo de normele sociale general acceptate? 
  
Fericirea şi nefericirea se află în noi, în gândul nostru! În inima noastră! În concepţiile pe care le adoptăm sau la care aderăm din varii motive. 
  
E ultima zi de vacanţă... 
  
Soarele se oglindeşte îndrăzneţ pe chipul meu. Închid ochii, ca să-i fac plăcerea...de a domina câteva clipe! 
  
L. îmi atinge încet umărul, ca să nu mă sperie.  
  
Nu l-am auzit când s-a ridicat din aşternut. 
  
“Spune tu de nu-i mai frumoasă Oradea ca Roma? Uite ce coline se răsfaţă-n verdele ochilor tăi!” 
  
Cu L. am încercat să scriu un text. El un rând, eu unul. E un cameleon stilistic! Ar putea imita felul oricui de-a scrie ( limbaj, frazare, viziune).  
  
Şi-acum râd mocnit. Mă imită, continuând felul meu de a visa, cu ochii deschişi ... ”în epitete şi comparaţii ... de la Mirceşti! ” (Mă pastilează, de multe ori, dar ne corectăm şi ne completăm fericit ... în ce redactăm fiecare). El are nerv, eu am o ortografie mai bună!  
  
Fără alte vorbe, pune ibricul la fiert. Amândoi suntem conservatori. Deşi avem cafetieră, ne preparăm ceaiul / cafeaua la ibric. Măsoară apa, cu precizia unui farmacist. O cană mare, pentru ceaiul lui, o cană mică, pentru cafeaua mea. Îmi place mult acest moment, acestă idee ... fierbe apa împreună, apoi, o parte o toarnă peste plantele lui, de ceai, iar restul devine o minunată cafea ... pentru mine. Aşa suntem şi noi ... avem multe plăceri / idei comune, dar şi particularităţi / scopuri / idealuri diferite. 
  
E un bărbat frumos, înalt, delicat, care se mişcă cu graţia unui balerin. Are ochii mărunţi, ca o veveriţă zglobie, freza mereu ciufulită...şi o colecţie de halate matinale. Azi poartă un halat de culoarea alunei, cu un guler de mătase, o nuanţă mai închisă. Deşi stă la bloc, a păstrat eleganţa unui moşier scăpătat... 
  
Niciodată n-am înţeles pasiunea lui pentru...o dolofană ştearsă, uşor neglijentă, ca mine. Nimeni nu m-a tratat ca pe o regină, aşa ca el. Fiecare vizită, e o poveste!  
  
Aroma cafelei mele umple încăperea. Ceaiul lui nuanţează fericit acest răsfăţ olfactiv. 
  
“Acum înţelegi cât de bine te potriveşti acestui loc ... din inima mea?” 
  
Şoapta lui e atât de apropiată, încât îi simt mişcarea buzelor pe lobul urechii. 
  
Suntem doar noi doi şi ne vorbim în taină ... ca şi cum pereţii ne-ar vrăjmăşi ... ne-ar fura din profunzimea sentimentelor. 
  
Vibrez ca o adolescentă ...  
  
Pentru doi oameni care au ales cuvântul ca mijloc de existenţă (el jurnalist, eu profesoară de limba română), vorbele nu-s doar vorbe! Sunt părţi de suflet materializate în cuvânt! 
  
Da, măi ... şi brusc îmi vine-n minte imaginea cu nenorociţii ăia, înecaţi în spaime, votcă şi bere ... că vine “potopul” ... cu Valentine's Day, 1 Martie, 8 Martie ...  
  
“Luaţi-le nişte cuvinte, măi, băieţi...că nu costă nimic!...şi v-aţi făcut datoria!” – îmi venea să le strig petrecăreţilor. 
  
Surâd şi-l prind pragmatic pe L. de urechiuşele ascunse-n freza ciufulită şi-l sărut cu foc! 
  
“Ia să mai lăsăm cuvintele...” 
  
Oradea, 09.02.2014 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Rostul cuvintelor / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1136, Anul IV, 09 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!