CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  

România in viziunea celui mai tanar senator. Interviu cu avocatul Iulian Urban
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu realizat în iulie 2009  

 

Senatorul de Ilfov Iulian Urban crede in sansa Romaniei de a-si asuma responsabilitatea de a fi in stare sa formeze lideri tineri, credibili, capabili sa schimbe fata cenusie a realitatii pe care o traim, si considera ca romanul nu este nici prost si nici lacom, asa cum i s-a pus pana acum pe nedrept, eticheta. Alegerile din 2012 sunt testul ce va demonstra ca poporul nostru nu poate fi mintit sau mituit electoral, insa pana atunci Urban si-ar dori ca mentalitati precum comunism, furat, inselat alegatorul sa nu mai afecteze clasa politica din tara noastra, ce trebuie sa invete sa isi respecte obligatiile si sa renunte la a-si promova interesele personale. Se spune ca orice lucru are timpul lui, iar in conceptia lui Urban, a sosit momentul ca odata cu imprumutul obtinut de la FMI, Romania sa isi relanseze productia prin intermediul firmelor autohtone, depasind stadiul de tara de consum, condamnata sa ramana pentru totdeauna colonia multinationalelor puternice din statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Cel mai tanar ocupant al unui fotoliu de senator vede euro-parlamentarele ca pe o oportunitate pentru propria democratie si considera ca este benefic pentru Romania ca actuala coalitie de guvernamant sa reziste.  

 

 

 

- Cu ce ganduri ati intrat in politica?  

- Sa schimb faptul ca parlamentarul era obisnuit sa vegeteze in parlament pe banii contribuabililor, fara sa faca absolut nimic pentru acestia, fiind preocupat exclusiv doar de bunastarea lui personala; de asta Romania a ajuns in ruina economica si morala in cei 19 ani scursi de la Revolutie.  

- De ce ati ales PD-L?  

- Pentru ca este singurul partid care m-a atras; aceasta pentru ca PSD este un partid comunist sau ma rog, cu puternice reminiscente comuniste, iar PNL era mult prea angrenat in jaful economic din ultimii ani, iar cele trei miliarde de euro pomeni electorale aruncate de PNL care au grabit declansarea crizei financiare in Romania, nu puteau sa constituie o atractie pentru mine; in afara de aceasta, am pus conditia ca PD-L sa nu foloseasca nici un fel de vehicul de mita electorala in judetul Ilfov, unde am candidat eu; mi s-a spus ca sunt nebun, ca nu am nici o sansa, insa am apreciat ca mi s-a dat unda verde si iata ca am castigat intr-un colegiu unde eu am luat 21.000 de voturi, iar Tariceanu, care era prim-ministru si care a avut un buget de campanie electorala de cinci milioane de euro fata de cei 33.000 euro ai mei, a luat doar 10.500 voturi.  

- Care vi se pare ca ar fi cea mai importanta realizare a dvs. de pana acum, ca senator?  

- Cred ca munca la Coduri, care este extrem de laborioasa, insa consider ca toata munca este importanta, de aceea este afisata aici http://www.urbaniulian.ro/category/initiativeamendamentedeclaratii-politice/  

- Ce nemultumiri aveti?  

- Faptul ca scapam greu de mentalitati in politica precum: comunism, furat, mintit alegatorul.  

- Cum percepeti concedierile masive care se preconizeaza?  

- O consecinta fireasca a crizei economice si a faptului ca in ultimii cincisprezece ani Romania a devenit o tara eminamente de consum, care nu mai produce nimic, care a fost distrusa de consumul haotic alimentat de creditele bancare; platim acum pentru ignoranta si politicile economice gresite; Bucurestiul de exemplu, este singurul oras din UE care are plantate in mijlocul sau hypermarket-uri ce au distrus micile magazine; La Viena, Munchen, hypermarket-urile sunt amplasate in afara oraselor, tocmai pentru a incuraja si a proteja afacerile de familie.  

- Ce schimbari vor aduce acestea in peisajul economic romanesc?  

- Anul 2009 va fi unul al falimentelor corporatiste si personale; pentru ca o firma care intra in faliment inseamna un contributor in minus la buget si in special, la asigurari sociale; ea genereaza pierderea locurilor de munca pentru angajati, care risca sa ramana pe strazi si care la randul lor au rate la banci, astfel incat va fi un an in care trebuie sa actionam pentru a preveni drama sociala, ce duce extrem de usor la revolta stradala.  

-In ce masura considerati ca la momentul actual imprumutul de la FMI este o solutie pentru finanatarea interna si externa a Romaniei?  

-Sunt multe avantaje si va rog sa le parcurgeti aici http://www.urbaniulian.ro/2009/03/27/  

-De curand, sindicatele au acuzat noul Executiv ca ar fi luat decizii cu importante implicatii sociale fara a le consulta. In ce ar consta in opinia dvs. o revitalizare a dialogului social?  

-Problema in Romania este ca sindicatele cer majorari de salarii, cer sporuri, insa nimeni nu vorbeste de productivitatea muncii; aici este marea problema, inainte sa fim in stare sa producem, cerem; de exemplu, un olandez are o productivitate a muncii egala cu a 25 de romani, in conditiile in care diferenta salariala este mai mica [gen patru sute de euro salariu in Romania si doua mii de euro salariu in Olanda], iar aceasta spune multe; in afara de asta, atentie ca acuzele vin de la sindicatele din zona BUGETARA, adica de la cei care au fost in cele mai multe cazuri angajati pe criterii politice, fara respectarea unui filtru de competitie si competitivitate; nu poti sa ceri, inainte sa spui exact ce poti tu sa dai, cat poti tu sa produci; dialog social exista, insa nu poti negocia, in conditiile in care sindicatele stiu doar sa ceara bani, iar cand guvernul le-a pus pe masa rezultatele muncii, au strambat din nas si au spus ” intai mariti-ne salariile si apoi discutam si de productivitate”; asa nu se poate construi un dialog social.  

- Vi se pare justificata si realista dorinta sindicatelor ca programul de masuri anticriza sa fie reflectat in proiectul bugetar, in asa fel incat angajatorii si angajatii sa depaseasca mai usor perioada de criza financiara cu care se confrunta economia?  

- Repet, daca vrem sa depasim perioada de criza, trebuie sa ne intrebam noi intai, ce putem face pentru Romania. Noi trebuie sa muncim mai mult, iar statul este obligat sa ne protejeze, astfel incat sa stim ca produsul muncii noastre nu se va mai duce prin intermediul bancilor, sa alimenteze bunastarea tarilor in care sunt bancile-mama ale celor care actioneaza aici si care ne-au transformat intr-o tara bananiera africana.  

-Cat de oportune sunt propunerile partenerilor sociali, care cer facilitati pentru pastrarea si crearea locurilor de munca, cresterea puterii de cumparare a populatiei si protejarea capitalului romanesc?  

-Sunt oportune, insa cresterea puterii de cumparare nu poate sa existe daca nu exista productie; atata timp cat vom fi doar o tara de consum, dominata de hypermarket-uri, firme de telefonie si banci, nu avem nici o sansa reala sa asistam la cresterea puterii de cumparare; noi trebuie ca politicieni sa sprijinim initiativa privata romaneasca, sa incurajam aparitia firmelor de familie, sa reinventam clasa de mijloc, sa ne educam tinerii cat mai bine si mai profitabil, sa lucreze intr-o afacere a familiei lor, in loc sa aleaga o cariera la o multinationala care acum, in perioada de criza, inchide si se muta in Ucraina, unde gaseste forta de munca mai ieftina; trebuie sa-i invatam pe tineri sa investeasca cu adevarat in viitorul si siguranta lor financiara.  

-Credeti ca exista sanse ca economia romaneasca sa se redreseze? Cum ar putea fi posibil acest lucru, ce anume ati schimba, in mod concret?  

-Numai relansarea productiei prin intermediul firmelor autohtone poate sa fie singura solutie de redresare a economiei romanesti; daca vom ramane la stadiul de tara de consum, vom fi pentru totdeauna colonia multinationalelor puternice din statele dezvoltate ale UE, mai ales in conditiile in care concurenta pe piata europeana este tot mai dura. De exemplu, mancarea in Ungaria este cu 30-50 % mai ieftina ca in Romania, si aceasta spune multe despre lacomia hypermarket-urilor noastre, aceleasi care actioneaza si pe piata maghiara; aici este si vina autoritatilor ca nu sanctioneaza dur aceste abateri. Un alt motiv pentru care la noi mancarea este mai scumpa este si revin aici, faptul ca in Romania, altatada granar al Europei, nu se mai produc nici macar legume sau fructe; importam 80 % din mancare, astfel incat depindem pe langa lacomia hypermarket-urilor, si de fluctuatia monedei nationale in raport cu euro; iar aceasta volatilitate este mare pentru ca repet, noi nu avem o productie nationala care sa asigure sustenabilitatea cursului de schimb leu-euro.  

- Vi se par viabile masurile anticriza prezentate de premierul Boc, printre care scutirea deimpozit pe profitul reinvestit, simplificarea Codului fiscal si inlaturarea costurilor care genereaza bariere birocratice, dar si reducerea taxelor fiscale?  

- Da, si spun aceasta nu neaparat pentru ca Boc este si presedintele PD-L, ci pentru ca ele sunt singurele supape pe care le avem la indemana sa eliminam tot ce a facut rau fostul guvern; pomenile electorale de trei miliarde de euro risipite de fostul guvern in campania electorala au amplificat problemele noastre si nu in ultimul rand, trebuie spus faptul ca asistam si la o criza de incredere majora in economia nationala pentru ca am trecut brutal de la starea “economia duduie” cu care ne alinta Tariceanu, la cea de “dezastru si scadere economica”. Tocmai banii de la FMI vor aduce calm si vor stabiliza criza de incredere, astfel incat vom putea, daca luam masurile corecte, chiar sa incheiem anul 2009 daca nu cu crestere, cel putin pe zero, ceea ce este foarte bine, raportat la celelalte tari europene ; plus ca trebuie sa luptam sa pastram locurile de munca, directionand banii catre investitiile in infrastructura.  

-Ce planuri pe termen lung are PD-L pentru economia romaneasca?  

-Pastrarea locurilor de munca, diminuarea fenomenului somajului, relansarea economiei nationale, reinventarea clasei de mijloc, eu personal, vreau sa vin in sprijinul romanilor din Diaspora pentru ca au multe probleme pe care MAE nu le-a luat in seama, intrucat acest minister a fost unul comunist si cum romanii din Diaspora nu voteaza cu stanga, s-a preferat abandonarea lor.  

- Pe ce criterii au fost desemnati candidatii PD-L la alegerile europarlamentare din vara?  

-Nu stiu pe ce criterii si atata timp cat nu am luat parte la aceste decizii nu ma pronunt; nu de alta, insa eu cred ca trebuie alesi candidati din cadrul partidului si nu cautati in presa sau in alta parte; trebuie sa incurajam tinerii si sa avem incredere in ei, insa aici apare si lupta intre generatii; este greu sa fii tanar in politica [la 33 ani sunt cel mai tanar senator din istoria Romaniei], insa trebuie sa incepi de undeva ucenicia si totul este sa ramai fidel principiilor tale, fara sa fii alterat . Eu asa voi face.  

-Ce credeti ca are de castigat democratia romaneasca prin candidatii PD-L la europarlamentare?  

-Sper ca va avea de castigat, mai ales ca rolul lor este extrem de important acolo, in conditile in care PE va deveni vioara intaia in materie de legiferare in UE, in vreme ce parlamentele nationale vor trece usor-usor, intr-un plan decizional secundar.  

-Credeti ca exista riscul ca electoratul sa fie tentat sa compare actualul guvern cu cel precedent, fara sa tina cont ca atunci criza nu era la fel de accentuata?  

-NU exista nici o sansa in acest sens; pe langa faptul ca fostul guvern avea o sustinere parlamentara de sub 15 %, iar acest guvern are peste 70 % , totusi este o uriasa diferenta, si paradoxal sau nu, cele doua partide din coalitia de guvernamant se tin in echilibru, se trag de urechi cand apar derapaje, astfel incat cred ca este benefic pentru Romania sa reziste aceasta coalitie, sigur cu eliminarea pe parcurs, a reminiscentelor comuniste din PSD.  

-Lipsa de activitate sau de eficienta a unor politiceni ar putea fi scuzata de unii sub pretextul “recesiunii”. “Nu am facut nimic pentru ca nu s-a putut. E o criza mondiala”. Care vor fi consecintele?  

-Politicienii nu pot sa invoce aceasta scuza; este bine ca presa si IPP analizeaza activitatea parlamentarilor pentru ca alegatorii sa stie ce fel de legume au trimis in parlament si sa-i sanctioneze la urmatoarele alegeri, atat pe ei, cat si partidul din care provin; sunt convins ca romanii vor fi extrem de greu de mintit sau de mituit electoral la alegerile din 2012 si de fapt, atunci se va produce schimbarea definitiva in politica romaneasca.  

-Ce vi se pare ca nu a mers cum trebuie in timpul guvernarii trecute?  

-Lucrurile au mers prost si asta pentru ca s-au urmarit doar interesele si inavutirea personala, romanii fiind lasati in plan secundar, exact ca niste victime colaterale care conteaza doar la alegeri; s-a gresit cand s-a considerat ca romanul este prost si lacom, astfel incat va fi usor sa i se cumpere voturile cu un kilogram de faina sau de zahar; aceasta perioada va fi una neagra in istoria tarii noastre.  

-Intr-un context mai larg, ce obligatii morale are dupa parerea dvs., actualul guvern?  

-Are obligatia morala a oricarui guvern si anume sa munceasca 24/24 numai si numai in interesul national; repet, cele doua partide se tin intr-un echilibru, astfel incat se exercita un control politic reciproc si acest lucru este benefic pentru tara noastra, intrucat va reduce numarul cauzelor de coruptie si de frauda.  

-Credeti ca Romania mai are sansa de a avea in frunte lideri de marca?  

-Cu siguranta, insa aceasta numai daca toate partidele politice vor creste politicieni tineri, de perspectiva si cu coloana vertebrala; partidele care vor creste aplaudaci sau albitori de funduri de superiori, vor pieri, si o sa vedeti ca nu ma insel.  

 

Octavian Curpaş  

Phoenix, Arizona  

Referinţă Bibliografică:
România in viziunea celui mai tanar senator. Interviu cu avocatul Iulian Urban / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 244, Anul I, 01 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!