CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Romeo Tarhon
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Romeo Tarhon - scriitor, jurnalist, editor
Memoriu de activitate  
  
A debutat publicistic în adolescenţă cu poezie şi proză, făcând parte din corpul redacţional al revistei liceului. Paralel pregătirii şcolare şi universitare, a activat ca membru al „Salonului literar-artistic Comentar”, un cenaclu de referinţă al anilor `70 și `80, dedicându-se creaţiilor literare, artelor plastice, actoriei, reprezentațiilor scenice şi evoluţiei la televiziune şi radio în emisiuni culturale. I s-au publicat diferite poezii, proze, recenzii în revistele Comentar, Urzica, Săptămâna și în Almanahul Părinților. În 1990 a colaborat ca jurnalist la ziarul Zig-Zag, și, începând din 2005, a publicat consecvent, având propria rubrică intitulată „Comentar de gazetar”, în săptămânalul „Națiunea - Europa și Neamul Românesc”. În 2010 a devenit co-patron al Grupului de Presă ”Alcero”, redactor-șef adj. al ziarului Națiunea – continuitate pentru neam și țară și director co-patron al editurii Națiunea, publicând, totodată, numeroase articole de opinie, analiză și atitudine, interviuri, referate și beletristică, în special poezie, primând cea patriotică, dedicată țării și neamului românesc.
A publicat opt volume: șase de poezie și două romane. Cărți de pozie: Și îngerii au îngeri păzitori, 2012, Ed. Națiunea; „Toamnă fatală”, 2014, Ed. Națiunea; „Năvalnicul - legende, povești, cugetări, fabule”, 2016, Ed. Națiunea; „Îngeri blestemați”, 2017 Ed. Națiunea; „Dorul”, 2017 Ed. Națiunea, ”Romeea”, 2018, Ed. Națiunea.. Romane: „Baladă pentru pâine, lacrimi și vioară”, 2015, Ed. Națiunea și „Forța a cincea”, 2015, Ed. Națiunea, A mai publicat și numeroase antologii în calitate de coordonator de carte, co-autor și editor: „Rugă fără sfârșit”, 2012; „Cu patria în suflet”, 2013; „A treia cale”, 2014; „De drag, de jale și de dor”, 2014; „Vise târzii”, 2014; „Terapie prin poezie”, 2015; „Limba noastră eminească”, 2015; Lyrics et Prosa”, vol. I, II și III 2015-2
În paralel activității jurnalistice și scriitoricești, s-a dedicat misiunii de îndrumător și formator de jurnaliști și scriitori, prezentându-i în diferite articole, editându-le și prefațându-le cărțile și lansându-i în cadrul târgurilor anuale de carte, Bookfest și Gaudeamus.
Printre lucrările sale cu impact social se regăsește rubrica-serial „Comentar de gazetar” din ziarul Națiunea, dar și romanul „Baladă pentru pâine, lacrimi și vioară”, a cărui narațiune acoperă întreaga perioadă comunistă; l-a scris în 1983, cu apariția periodică a mai multor capitole în unele publicații ale vremii, între care, cu referințe pozitive, și în revista „Săptămâna”, dar l-a publicat integral abia după 32 de ani de la scriere și după un sfert de veac de la prăbușirea comunismului.
Ca ziarist a scris numeroase articole sarcastice, în maniera pamfletului politic îndreptat împotriva sistemului postdecembrist și a nonvalorilor care guvernează România, preocupare căreia îi este dedicat conștient că incomodează ca și în anii comunismului. Realizări jurnalsitice mai importate: „Despre adevăratele scopuri ale marilor companii, 2011, interviu serial cu Dr. Richard Stein, cercetător român la University Princenton; 2011 „Cazier moral de politician penal - serial despre cei mai lustrabili și mizerabili (ș)parlamentari; 2014:interviu serial „2014: interviu serial „Viața ca o telenovelă: Dan Voiculescu și încrengăturile lui de clan și de alianță”.  
  
CV ROMEO TARHON
Studii:
•Fac. de Biologie, Univ. Bucureşti (1985-1990); Fac. de ziaristică „Ștefan Gheorghiu” (1985-1989)
•Colegiul sanitar postliceal, București (1974-1976)  
  
Activitate profesională:
•1976 – 1993, Asistent medical de laborator clinic și președinte de sindicat la Centrul Medical de Fono-Audiologie și Chirurgie Funcțională ORL ”Prof.Dr. Dorin Hociotă”, Str. Mihail Cioranu nr.21, Sector 5, București;
• 1993-1996, Biolog specialist și Șef Biobază, Institutul de Sănătate Publică București, Str. Dr. Leonte nr. 5, sector 5, București;
•1996-2001, Biolog specialist, Director marketing, SC Alpha Star Co SRL, Str. Drumul Cooperativei nr.17, sector 5, București;
•2001 – 2011, Biolog specialist și manager general SC MONA SERV SRL, Str. Inginerilor Tei nr.12, sector 2, București;
•2011 – prezent: co-patron asociat, redactor-șef adj., editor și director producție și drepturi de autor Grupul de presă ALCERO srl cu ziarul Națiunea – continuitate pentru neam și țară și editura Națiunea;
• prefațări, recenzii și prezentări a circa 100 de volume de autori editați.  
  
Colaborări:
•1974 – 1989: revista „Comentar” și „Almanahul părinților”;
•1990: ziarul „Zig Zag”;
•2004-2011: săptămânalul Națiunea – Europa și Neamul Românesc;
•2011- prezent: co-patron și redactor-șef adj. și ziarul Națiunea – Continuitate pentru Neam și Țară; director co-patron editura Națiunea; colaborator la diferite reviste print și on-line.  
  
Alte referinţe:  
  
• membru Uniunea Ziariștilor Profesioniști – UZPR
• membru Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România - Asociația
pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA)
• președinte pentru România Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație
• membru Asociația Scriitorilor „Academus”, București
• membru Uniunea Scriitorilor Europeni de Limba Română (USELB)
• membru juriu Concursul literar-artistic „Dor de Dor” 2016, 2017, 2018
• membru juriu Festivalul Internațional de Poezie ”Renata Verejanu” 2016, 2017
• fondator coordonator al proiectului „Rugă fără Sfârșit”, cel mai lung
poem colectiv pentru Cartea Recordurilor: s-au înregistrat peste 33.000 de
catrene în decursul a 12 luni acordate proiectului (sept. 2011- sept. 2012)
• fondator al concursului de creație literară „Mi-s muza/muzul poeziei/prozei”, 2017
• fondator al ”Curentului Literar Douăzecist”
• fondator al grupului FB ”Academia de Poezie și Proză” cu peste 14.000 membri  
  
 
  
*  

„Românismul și eminismul capătă dimensiuni planetare, ca ecou al Limbii Simțirii Românești vorbită, scrisă, cântată și înălțată la calitatea de glas național și naționalist de la generație la generație, iar atunci când vedem și auzim copilașii români cum rostesc Eminescu din mica lor mare inimă, dizolvând granițele fizice și spirituale care despart popoarele și umanitatea, nu putem să nu exultăm de mândrie și drag, să nu vibrăm cu toată ființa noastră românească bucuroși că Eminescu este viu în noi atâta vreme cât vlăstarele neamului nostru îi conferă continuitate și nemurire peste veacuri. L-aș parafraza pe cântărețul, compozitorul și textierul interbelic Jean Moscopol, al cărui mesaj dintr-un cântec emoționant proclamă faptul că ”Tot ce e românesc nu piere și nici nu va pieri”, permițându-mi să „postulez că ”Tot ce e românesc nu piere și nici nu va pieri” atâta vreme cât copilașii acestei națiuni trăiesc, cresc și se afirmă sub Zodia lui Eminescu. Laudă celor care, deși au ales drumul străinătății din motive economice și politice, insuflă și inoculează în copiii lor doze vitale de Eminescu, fără de care nu am mai fi un neam identitar, fie risipit și risipitor, ci doar o... populație rătăcită, cum plastic rostește adesea artistul și gânditorul creștin Dan Puric. Datorită lor și celor ca ei, Eminescu este viu în noi !” (Romeo Tarhon)

  
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
Romeo Tarhon / Romeo Tarhon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 436, Anul II, 11 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Romeo Tarhon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Romeo Tarhon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!