CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: George Baciu         Ediţia nr. 312 din 08 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

ROMANII DIN LACRIMA GLIEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ROMÂNII DIN LACRIMA GLIEI 
  
Într-una din zilele toamnei lui 2010, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti, la un eveniment drag mie, lansarea celor mai recente cărţi scrise – Istoria mai aproape de tine şi Gânduri de la marginea lumii - , după 29 de ani am întâlnit pe Bogdan Fottescu, colegul meu de liceu („Zinca Golescu”), care mi-a dezvăluit o poveste, scurtă, dar plină de alcovul eroismului caracteristic poporului român. Am ascultat-o şi notat-o aici, ca nu cumva sublimul ei să se piardă prin indiferenţa noastră cotidiană: 
  
„Bunicul meu, Constantin Fotescu, lt.col. al Cavaleriei Regale Române (Ordinul Steaua României cu spade, în rang de cavaler, Ordinul Coroana României cu spade în rang de ofiţer, Medalia Aeronautică cl. a III-a pentru fapte de arme în războiul antisovietic), fiu de general al Cavaleriei Regale Române (C-tin Fotescu, comandantul Reg. 6 Călăraşi, Ploieşti, Ordinul Steaua României cu spade pentru fapte de arme în primul război mondial), ginere de maior a Cavaleriei Regale Române (Teodor Sturdza, Medalia "Avântul Ţărei" pentru campania din 1913), cumnat al maiorului de vânători de munte, Radu Sturdza(Ordinul Mihai Viteazul cl. a II-a, pentru fapte de arme cu totul excepţionale în războiul antisovietic), şi-a împletit de trei ori, absolut involuntar, destinul cu eroica şarjă de la Robăneşti din 1916 a Cavaleriei Regale Române : 
  
1. La 10 ani de la Şarja de la Robăneşti, respectiv în 1926, a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie din Sibiu, promoţia sa fiind supranumită "Promoţia Robăneşti". A fost coleg de promoţie cu Felix Ţopescu, câştigător a numeroase concursuri hipice naţionale şi internaţionale, tatăl lui Cristian Ţopescu. 
  
2. La 20 de ani de la Şarja de la Robăneşti, respectiv în 1936, servea ca ofiţer activ în Reg. 9 Roşiori, acelaşi regiment al cărui escadron 3 a pornit şarja. Acolo, în faţa bustului veteranului de la 1877, Gh. Donici (nepot al scriitorului Alecu Donici), a rostit o odă adusă eroilor căzuţi la Robăneşti. 
  
3. Tot în 1936, a vândut cele 40 ha de la Trestieni Prahova, moştenite de la mama sa şi a cumpărat alte 40 ha la Preajba de Pădure, Romanaţi, lângă terenul soţiei sale, farm. Floarea Sturdza Fotescu (Meritul Sanitar cl. I). Pură întâmplare face ca pământul cumpărat de bunicul meu să se afle la cca 20 km distanţă de Robăneşti! Astfel, de fiecare dată când vin de la Piteşti la Preajba, trec pe lângă monumentul închinat memoriei acelor eroi!” 
  
Şi cum nimic nu e întâmplător am gândit că ograda asta românească, prin care alergăm grăbit, are în pleoape multe lacrimi de sânge pe care ar trebui să le păstrăm în batista din buzunarul stâng, cu care ne ştergem fruntea la orice tristeţe sau bucurie. 
  
Transcriu, mai jos, versurile locotenentului Constantin Fotescu, scrise pe o filă pe care vremea a lustruit-o, făcând literele să lucească în lumina zilei, versuri ce au dincolo de cerneala trupului lor, emoţia zilei de 10 noiembrie 1935, când au fost rostite: 
  
Celor ce-au căzut la Robăneşti 
  
Vulturi năprasnici, icoane sfinte, eroi din regimentul nouă, 
  
Ce mare cinste ostăşească vă fost-a hărăzită vouă, 
  
Să-nscriţi cu vârf de lance glorii, în ropote de cai năvalnici 
  
Şi să rămâneţi de-acum pururi ai călărimii vulturi falnici, 
  
Adăugând la Cartea Sfântă a vitejiei strămoşeşti 
  
O pagină de lauri plină, a şarjei de la Robăneşti. 
  
O şarjă! Simbol scump al nostru, rămas în veci nemuritor, 
  
Căci slovele ţi-au fost înscrise cu sânge cald de roşior, 
  
Ce-a curs atunci sub cer de toamnă, spre apărarea gliei sfinte 
  
Ca stăvilar hoardei duşmane ce s-avânta tot înainte. 
  
Zăgaz de săbii ne-nfricate, de roşiori, de şarjă dornici, 
  
Mânaţi în a vâltoarei lupte de căpitani, ca Roşca, Donici. 
  
Bătrâne Donici! Slavă ţie! Ce brav ai înfruntat duşmanul, 
  
Întocmai ca în pilda veche, stejaru-nfruntă uraganul. 
  
Cavalerism sublim de spadă, avânt de zmeu cu pieptul gol, 
  
Răpus de glonţul perfidiei, ieşit din găuri de sobol. 
  
Avânt de Feţi-Frumoşi din basme ... ce-i pasă şoimului de-o cioară, 
  
Lozincă sacră-a călărimii: „ori va să-nvingă, ori să moară”. 
  
Ne-aţi dat măreţe pilde nouă şi le-om păstra sub jurământ, 
  
Din jertfele ce le făcurăţi, noi facem astăzi un crez sfânt. 
  
Şi-n fiecare an de-acum, în ziua aceasta, fiecare, 
  
Din călăreţi, urmaşi ai voştri, vom face-a şarjei sărbătoare. 
  
Plecaţi, smeriţi, pe-al vostru templu, depunem laurii, ca floare, 
  
Strigând în faţa morţii voastre: Să ştiţi că şarja-n veci nu moare!  
  
NOTA: În ziua de 16 noiembrie 1916, escadronul 3 din regimentul 9 Roşiori, comandat de căpitanul Alexandru Filitti, a primit ordinul să şarjeze o baterie de artilerie germană care se aşeza în poziţie de tragere la liziera pădurii din apropierea satului Robăneşti (judeţul Romanaţi). Ordinul a fost adus de Lt. Roşca, aghiotantul regimentului, care s-a alăturat şarjei, sfârşind eroic. De asemenea, la şarjă a participat şi voluntarul de 68 de ani, sergent Gheorghe Donici, care a avut acelaşi sfârşit. Devenit simbol al şarjei nemuritoare, este înălţat post-mortem la gradul de sublocotenent. Faptele de arme ale acestui erou l-au impresionat şi l-au inspirat pe Nicolae Iorga, care a făcut aprecieri elogioase la adresa sa, în presa vremii. În memoria lui, urmaşii i-au ridicat în semn de mare recunoştinţă un monument la colţul de sud-vest al pădurii Pârşani. 
  
Monumentul realizat de Constantin Dimitriu-Bârlad (amplasat în anul 1923) surprinde un om - cu lancea în cumpănire - şi cu un cal, care s-au lansat într-un salt suprem către moarte şi nemurire, conduşi de zeiţa Victoria. Textele înscrise pe plăci de marmură fixate pe un soclu de beton reprezintă omagiul posterităţii: „În amintirea vitejilor călăreţi din escadronul 3 al Regimentului 9 roşiori, care sub comanda căpitanului Filitti C. Al., privind moartea în faţă, s-au năpustit asupra tunurilor vrăjmaşe pentru întregirea neamului şi unirea tuturor românilor. 10/23 noiembrie 1916. Eroilor din comuna Robăneşti, morţi în războiul pentru întregirea neamului”.  
  
În această luptă a căzut rănit însuşi comandantul escadronului, căpitanul Filitti, pe care generalul german von Kune a ţinut să-l cunoască, să-l felicite şi să-i pună la dispoziţie maşina sa, cu care a fost transportat de urgenţă la spitalul din Craiova. Mai târziu, bravul nostru căpitan avea să urce cu demnitate treptele ierarhiei militare până la gradul de general, ca o dovadă a calităţilor sale excepţionale ce l-au definit încă din anii tinereţii. 
  
În analele primului Război Mondial, Şarja de la Robăneşti a rămas înscrisă între faptele eroice deosebite, comparabilă cu şarjele de la Prunaru sau cu cea a Regimentului 44 husari francezi de la Ethe în Belgia 
  
Prof. George BACIU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ROMANII DIN LACRIMA GLIEI / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 312, Anul I, 08 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!