CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

ROMÂNIA - CATEDRALA DIN CARPAŢI 1. Metropola
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Bucureşti, capitala României, a fost şi este în continuă schimbare. De la metropola cu trăsuri şi maşini de epocă, care cândva era alintată cu numele de „Micul Paris”, a ajuns în zilele noastre un oraş modern cu un mare aflux de populaţie dar şi de autovehicule. Centrul istoric abia mai păstrează amintirile din epoca trecută, modernismul acaparând aproape totul.
Ceea ce este de remarcat în comparaţie cu alte capitale ale lumii, Bucureştiul rămâne o citadelă cu spaţii verzi de invidiat. El este străbătut de două râuri, Dâmboviţa şi Colentina, cu un şirag de lacuri amenajate pentru agrement în perioada estivală cu ştranduri, bărci şi vaporaşe, înconjurate de parcuri unde atât localnicii cât şi turiştii se refugiază în linişte de tumultul citadin.
Pe râul Colentina se desfăşoară lacurile Herăstrău, Floreasca, Tei şi Colentina, fiecare dintre ele fiind înconjurate de parcuri împodobite cu arbori, alei ce le străbat de la un capăt la altul ca un adevărat labirint şi spaţii verzi cu flori de sezon. La patrimoniul spaţiilor verzi se mai adaugă parcurile: Cişmigiu, Tineretului, Alexandru Ioan Cuza, Carol şi nu în ultimul rând Grădina Botanică, cea mai mare din ţară.
Bucureştiul oferă turistului român şi străin monumente istorice, muzee, teatre, instituţii de artă şi cultură, printre care aş evidenţiaUniversitatea, Intercontinental, Palatul Victoria, Sala Palatului, Atheneul Român, Muzeul de Artă, Muzeul României, Opera Română, Teatrul Naţional, Patriarhia Română, Muzeu Satului, Arcul de Triumf, Circul de Stat, etc. Are posibilitatea să admire numeroasele fântâni arteziene şi florile din spaţiile verzi, să treacă podurile peste Dâmboviţa, să meargă la spectacolele de la operă, operetă sau teatru, să fie cazat la hoteluri de lux.
Şi nu în ultimă instanţă are ocazia să admire Casa Poporului, o clădire măreaţă în care sunt îmbinate stiluri de arhitectură din occident şi orient. Aceasta este recunoscută ca a doua mare construcţie administrativă din lume, după Pentagon-ul din SUA şi prima ca volum, întrecând chiar piramida lui Keops.
Dar capitala României îi oferă vizitatorului un spectacol deosebit şi prin reţeaua subterană a metroului, una din realizările cele mai importante din ultimele patru decenii.
La marginea capitalei se află două aeroporturi internaţionale, Henri Coandă, fost Otopeni, şi Aurel Vlaicu, fost Băneasa.
De asemenea Gara de Nord este principalul nod feroviar cu ramificaţii în întreaga ţară.
Pentru viitor în atenţia autorităţilor este realizarea Canalului Dunăre-Bucureşti. Tot din Bucureşti pornesc două autostrăzi importante una spre Piteşti şi alta spre Constanţa.
La ora actuală Bucureşti-ul este cel mai important centru industrial şi comercial din România dar şi al învăţământului. În facultăţile Universităţii sau al institutelor studiază mii de studenţi români şi străini.
În general, bucureştenii preferă să-şi petreacă vacanţele şi week-end-ul pe Valea Prahovei, Predeal sau Poiana Braşov, pe orice anotimp, iar în perioada estivală invadează litoralul românesc cu salba sa de staţiuni…
 
Referinţă Bibliografică:
ROMÂNIA - CATEDRALA DIN CARPAŢI 1. Metropola / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 864, Anul III, 13 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!