CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Reverberaţii, povestire de Al.Florin Ţene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de Al.Florin Ţene 
  
Reverberaţii 
  
O toamnă târzie se lăsase peste oraşul de la poalele Yurei. Ceaţa ca laptele de cangur se revărsa în valuri de nu se mai vedea unde este fluviu şi care este cerul. Oamenii bâjbâiau pe trotuare lovindu-se unii de alţii ca bilele de billiard. Inervat de această situaţie Ghon a intrat în café-barul de pe strada sa pentru aşi sorbi obişnuitul păhărel de tequila-olmeca, în speranţa că ceaţa se v-a ridica şi v-a putea merge către redacţie. 
  
S-a întors la masa de lângă geam cu privirea spre stradă. Se gândea la romanul său care apăruse cu două zile înainte, dar gândul îi fugea şi spre colegii de redacţie care îl aşteptau, probabil, să dea bunul de tipar pentru numărul de mâine al revistei Litere Agora. Însă această ceaţă deasă îl împiedica să plece. Încerca să-o străpungă privind pe fereastră, dar nu vedea decât un alb inpenetrabil.Parcă era o pagină albă pe spatele căreia se scria o poveste.Gustând lichidul din pahar sângele încălzit îi stimula ideile ce se legau unele de altele într-o naraţiune fără sfârşit. 
  
Tema visurilor este, de altfel, o temă preferată lui Ghon. Pe când Dante scria Divina comedie, despre care fiul spunea că tatăl său şi-a propus să arate lumea păcătoşilor sub înfăţişarea Infernului, viaţa penitenţilor sub cea a Purgatoriului şi viaţa celor drepţi sub înfăţişarea Cerului, Algheri s-a apucat să scrie o epistolă lui Can Grande della Scala, înmuind pana de gâscă în cerneala făcută din coacăze, nu înainte de a o ascuţii cu un cuţit din oţel de Toledo. Aşezat la masa, puţin soioasă, a început să explice corespondentului său că Divina Comedie se poate citi în moduri diferite, unul literal, iar altele de tip alegoric. S-a oprit din scris, şi-a mângâiat barba puţin încărunţită, apoi, explicând în câteva cuvinte că el, Dante, este Omul, nu râde prietene, în Beatrice văd credinţa şi prin Virgiliu înţeleg raţiunea. Scriind aceste rânduri a mai sorbit câteva înghiţituri din lichiorul de lămâe din Capri, după care şi-a plimbat limba peste buze, să simtă mai bine gustul dulce-amărui al băuturii. Apoi, s-a sculat în picioare şi privind pe fereastră şi-a dat seama că o ceaţă densă se lăsase peste Florenţa. S-a oprit din scris şi a început să gândească că, poate, peste veacuri , în India în mod sigur, şi-a zis în gând, va trăii poetul Rudyard Kipling, care v-a fi un om al mării şi va scrie despre fenicieni. El v-a concepe viaţa ca o viaţă a mării. La drept vorbind, pentru noi, gândea Borges, anonimii marinara fenicieni au murit cum şi Kipling a murit, ce contează care din aceste fantasme a scris versurile.Versurile sunt frumoase şi durabile. Din punctual meu de vedere, spunea Borges auditoriul său la Coliseo din Buenos Aires.După care a plecat la redacţia ziarului La Opinion pentru a duce stenograma spuselor sale, scrisă de o fetişcană creolă, ce-l însoţea, fiindcă peste vederea scriitorului se aşternuse ceaţa. Mergând la braţ cu tânăra Borges gândea “din moment ce am pierdut lumea iubită, trebuie să creez ceea ce se întâmplă în lumea vizibilă, pe care, de fapt, au am pierdut-o. “ În timp ce gândea aşa, cu câteva secole în urmă în Anglia Jonathan Swift stătea la cârciumă cu câţiva prieteni perorând pamflete de mare virulenţă satirică pe care cu ajutorul unor sponsori le-a publicat în volumul Povestea unui boloboc, în anul 1704, când un cutremur i-a speriat ieşind în piaţa pavată cu piatră în mijlocul căreia se afla un avuz. Speriaţi, după liniştirea pământului, s-au întors în pub. Acesta a fost momentul când Swift i-a venit ideea subiectului cărţii Călătoriile lui Samuel Gulliver în mai multe ţări ale lumii, pe care a publicato mult mai târziu, în anul 1726. 
  
-Asta e o operă parabolică, explica el când a apărut cartea, cu acţiune situată în ţinuturi fantastice, dar vizând realităţile de la noi. Această povestire impune o viziune relativizantă asupra universului, prin asocierea motivului lumii răsturnată, prin distrugerea proporţiilor fireşti dintre lucruri, am amestecat regnurilor, am caracterizat existenţa umană redusă la absurd. Am construit o lume utopică negativă, realizată cu mijloace satirice, ale grotescului, umorului negru şi sarcasmul violent. C-am asta am dorit să spun. 
  
Între timp ceaţa se ridicase din oraşul de la poalele Yurei şi Ghon îşi băuse tequila din pahar. S-a ridicat de la masă, a ieşit pe uşa rabatantă şi a dispărut în fluviul mulţimii de pe trotoar. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Reverberaţii, povestire de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 994, Anul III, 20 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!