CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 292 din 19 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Rene Lalique: Artă într-o sticlă de parfum
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rene Jules Lalique (6 aprilie 1860, Ay, Marna, Franţa – 5 mai 1945, Paris), cunoscut designer de sticle de parfum, bijuterii, candelabre, ceasuri, oglinzi, vaze, ornamente de automobile, este renumit pentru frumuseţea şi calitatea creaţiilor sale, aflate la mare preţ printre colecţionari. Obiectele din sticlă realizate de el au fost expuse în numeroase muzee din întreaga lume.  
  
Ay, Paris şi Londra 
  
Rene Jules Lalique şi-a petrecut prima parte a vieţii învăţând metode de design pe care le aplică mai târziu, în creaţiile sale. Când Rene împlineşte doi ani, familia se mută de la Ay la Paris. Totuşi Ay nu este dat uitării, pentru că familia Lalique revine aici în fiecare vacanţă de vară. Influenţa călătoriilor în localitatea natală se regăseşte în obiectele de sticlă cu modele inspirate din natură, pe care Lalique le realizează ulterior. La 12 ani, acesta urmează cursuri la Collège Turgot, unde ia primele lecţii de desen şi schiţe. 
  
Doi ani mai târziu, după ce tatăl său se stinge din viaţă, Lalique intră ucenic la un bijutier parizian, Louis Aucoc. În paralel, acesta frecventează Ecole des Arts Decoratifs, iar din 1878 până în 1880, învaţă la Colegiul de Artă Sydenham din Londra, Marea Britanie. Aici, Lalique îşi perfecţionează deprinderile de desenator şi îşi dezvoltă abordarea naturalistă în artă. Revenit în Franţa după terminarea colegiului, în 1882, acesta lucrează ca artist liber profesionist pentru câteva case de bijuterii de top din Paris, printre care Aucoc, Cartier, Boucheron. Patru ani mai târziu el îşi deschide propriul atelier de bijuterii.  
  
O sticlă de parfum, 38.000 de lire sterline 
  
În 1907, Lalique începe colaborarea cu firma Coty, pentru care creează sticle de parfum. Acesta realizează câteva mii de sticle de parfum, în peste 250 de modele diferite, toate elegante şi inovatoare, atât pentru Maison Lalique cât şi pentru companii ca D'Orsay, Guerlain, Worth, Forvil, Houbigant, Rogeret et Gallet. Cea mai rară şi mai valoroasă sticlă de parfum ce îi poartă semnătura este „Bouchon Mures”, model vândut în 1990, la Bonhams pentru fabuloasa sumă de 38.000 de lire sterline. Sticla realizată de el este curată, mată, de culoarea chihlimbarului ori a prunei sau gri, galbenă, verde, albastră, neagră. Lalique a perfecţionat utilizarea sticlei opalescente, ce aminteşte de diamante sau opale, din care a modelat figurine, farfurii, boluri, vaze, candelabre şi mascote pentru maşini. Rene Lalique a produs aceste obiecte minunate în stil Art Nouveau şi mai târziu, în stil Art Deco.  
  
În 1920, Rene Lalique este deja cunoscut pentru lucrările sale în stil Art Deco. Printre acestea se numără pereţii de sticlă luminaţi şi elegantele coloane de sticlă ce împodobesc sufrageria şi marele salon de la SS Normandie.  
  
Rene Lalique, bijutierul lui Sarah Bernhardt 
  
Deşi faimos pentru designul artistic în sticlă, Rene Lalique s-a remarcat de asemenea, şi ca bijutier, creând pentru actriţe ca Sarah Bernhardt, pentru aristocraţi, dar şi pentru patronul său, Calouste Gulbenkian. În 1890, Lalique era deja recunoscut ca unul dintre principalii designeri de bijuterii Art Nouveau din Franţa, realizând piese inovatoare pentru La Maison de l'Art Nouveau, noul magazin parizian al lui Samuel Bing. Astfel, Lalique ajunge să se numere printre cei mai faimoşi în domeniul său, numele lui fiind sinonim cu creativitata şi calitatea. În plus, Rene Lalique utilizează cele mai moderne şi inovatoare tehnici de fabricaţie şi echipamente disponibile, care îi permit să realizeze mai mult de un articol din sticlă o dată, păstrând aspectul hand made, ceea ce însemna că bijuteriile sale de calitate deveneau accesibile publicului larg.  
  
Rene Lalique, un artist plin de imaginaţie şi creativ 
  
Opera lui Lalique a fost influenţată de natură, dar şi de stilurile Art Nouveau şi Art Deco. Vacanţele de vară petrecute la Ay, în Franţa, precum şi perioada studiilor la Colegiul de Artă Sydenham din Londra au avut un puternic efect asupra lucrărilor inspirate din natură ale lui Lalique. Ca urmare, multe din bijuteriile şi vazele lucrate de el au modele de plante, flori şi linii curgătoare.  
  
Recunoscut ca unul dintre cei mai mari creatori de sticlă şi designeri de bijuterii din lume, din perioada Art Nouveau şi Art Deco, Rene Jules Lalique a fost un artist plin de imaginaţie şi creativ în tot ce a realizat. Fabrica sa din Wingen-sur-Moder avea 600 de angajaţi. În prezent, compania înfiinţată de Rene Lalique este încă activă, fiind condusă de strănepoata acestuia, Marie-Claude.  
  
Corina Diamanta Lupu 
  
Bucureşti 
  
19 octombrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Rene Lalique: Artă într-o sticlă de parfum / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 292, Anul I, 19 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!