CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 470 din 14 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

REFLECŢII ŞI SENTIMENTE. CEZARINA ADAMESCU: DUMNEAEI, DEPRESIA...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REFLECŢII ŞI SENTIMENTE 
  
DUMNEAEI, DEPRESIA  
  
Nu ştii când vine, când pleacă. Instantaneu, te pomeneşti cu ea. Şi-ţi pică pe suflet, pe gând, pe cuvânt, pe inimă, pe piele. Fără nici o noimă. De cele mai multe ori, vine însoţită de alte surate: tristeţea, angoasa, singurătatea, descurajarea. Cu miile lor de nuanţe. Nici nu mai ştii de ce să te apuci, pentru că nimic nu-ţi mai iese ca lumea. Te consideri vinovat, dar nu tu provoci această stare. Lupţi, însă armele sunt inegale. 
  
E ca un vânt puternic care te umflă pe sus şi te duce, te duce, încotro vrea. Nu te poţi împotrivi. 
  
Trebuie să-i faci hatârul, s-o laşi în plata ei. Îşi face mendrele cu tine. Apoi, se duce de unde a venit. 
  
Rămâi buimac o vreme şi încă o vreme, apoi te linişteşti, câte puţin şi o iei de la capăt. 
  
Ce vrea? Ce urmăreşte?  
  
Nu ştii. 
  
Te chinuie şi atât. Până devine o stare existenţială. 
  
O, dacă ai putea cel puţin să te aperi! Dar nu, e cu mult mai puternică, mai distrugătoare. 
  
De obicei, vine duminica sau în zilele de sărbătoare. Ori chiar de ziua ta. Atunci eşti cu totul a ei, te apasă, te sufocă, te striveşte, te ia în stăpânire, până nu mai rămâne nimic din tine. Nici aerul nu ţi-l lasă. Cineva spunea: „Dacă m-ar pune acum sub un teasc, şi m-ar stoarce, n-ar ieşi picătură de zeamă din mine”. Cam aşa e şi cu depresia. Te usucă. Nu mai eşti om. Nu mai poţi sta pe picioare. Nici să te clatini nu mai ai putere. Doar să zaci cu ochii fixaţi undeva, în bagdadie. Şi gândurile dispar. Şi rămâne un abis incomensurabil, o imensă gaură neagră în creier, în inimă.  
  
N-ai chef de nimic îţi ia puterea, până la ultima picătură de vlagă. Nu te mai simţi în stare să te ridici, să bei apă, să mănânci, să faci, ceea ce de obicei făceai, îndeobşte. Îţi dă toate planurile peste cap. Îmi vin în minte versurile Ninei Cassian: „Urâtă, posomorâtă, gâlcevitoare / Şi protestând, protestând...” 
  
Singura întrebare care te urmăreşte este: La ce bun? Ca un leit-motiv. 
  
Cui prodest? Cui îi foloseşte?  
  
Eu cred totuşi, că e o formă de încercare, o probă de rezistenţă, una din acelea care te fac mai puternic. Ca o terapie de şoc. Dacă scapi, bine, dacă nu, şi mai bine. După principiul: „Ce nu te omoară, te întăreşte”. 
  
Paşte fără ciocnit ouă roşii s-a văzut? 
  
Paşte fără urarea: „Hristos a înviat s-a văzut?” 
  
Credeam că nu. Dar, iată că da. 
  
Nu-ţi mai rămâne decât sufletul aprins, ca o candelă. Pentru drumeţul rătăcit, care, de fapt, are cu totul alte priorităţi, şi nu mai vine. 
  
Şi nu va mai veni niciodată, chiar dacă-i ieşi în întâmpinare cu un felinar, cu o candelă, ori măcar cu o lumânare aprinsă, cu uşa deschisă, cu fereastra în lături. Ce ar mai fi de adăugat? 
  
Pustietatea te cotropeşte.  
  
(14 aprilie 2012 – cu două ore înainte de Sfânta Înviere). 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
REFLECŢII ŞI SENTIMENTE. CEZARINA ADAMESCU: DUMNEAEI, DEPRESIA... / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 470, Anul II, 14 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!