CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Mihai Merticaru
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MERTICARU, Mihai (20. VI. 1938, Rediu, judeţul Neamţ), poet, eseist şi gazetar. Fiul Mariei (n. Chelaru), casnică, şi al lui Vasile Merticaru, agricultor. După terminarea claselor primare (1945-1949) şi gimnaziale (1950-1953) în comuna Rediu, urmează cursurile Liceului „Bacovia” (azi, Colegiul Naţional „Ferdinand I”) din Bacău (1953-1956). Este apoi bibliotecar (1956-1957) şi profesor suplinitor (1957-1960). În 1960 câştigă o bursă la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe care o absolvă în 1965, cu lucrarea de licenţă Critica snobismului în opera Hortensiei Papadat-Bengescu, sub coordonarea prof. univ. dr. doc. Constantin Ciopraga, care o apreciază cu nota zece.  
  
După terminarea facultăţii, este profesor titular de limba şi literatura română la Şcoala Nemţişor, comuna Vânători-Neamţ (1965-1967), la Şcoala Profesională din Buhuşi (1967-1968) şi colaborator la ziarul Steagul roşu din Bacău. În 1968 ia fiinţă ziarul Ceahlăul din Piatra-Neamţ şi este angajat ca redactor la secţia culturală, unde funcţionează până în 1974, când cotidianul devine hebdomadar. Revine în învăţământ la Şcoala Generală Nr. 5 din Piatra- Neamţ, titularizându-se prin concurs. Publică peste 260 de articole şi studii în toate revistele cu profil pedagogic, inclusiv în Revista de pedagogie şi în Tribuna învăţământului. Editează patru manuale auxiliare în sprijinul învăţământului de performanţă. În 1980 îşi susţine lucrarea metodico-ştiinţifică Dezvoltarea aptitudinilor creatoare ale elevilor şi obţine gradul didactic I în învăţământ, cu calificativul ,,foarte bine”, grad echivalent cu cel de conferenţiar universitar. Coordonează editarea revistei şcolare Muguri (1978-1988). Începând din anul 2000 este redactor la revista literară Antiteze din Piatra- Neamţ, iar din aprilie 2008, este inclus în colegiul de redacţie al revistei Spiritul Critic din Paşcani. A scris poezie de când se ştie, a frecventat mai multe cenacluri literare din Buhuşi, Bacău şi Iaşi. Revoluţia din 1989 a avut asupra lui efectul unei lovituri de trăsnet care a deblocat ieşirea la lumină a unui izvor zăgăzuit cu refulări şi îndărătnicii. De altfel, Lucian Raicu afirma, pe bună dreptate, că „la originea scrisului se află un şoc, mai exact spus: o ruptură... o mirare, o surprindere, o cutremurare...” 
  
Debutul absolut s-a produs în revista Literatură şi artă din Chişinău, în numărul din 17 septembrie 1992, cu poezia Fabulă şi apoi, în săptămâna următoare, cu poemul Dragă Prutule. A continuat să publice poezii şi cronici literare în revistele Ateneu, Asachi, Antiteze, Cronica, Flacăra, coordonator: G.Arion, Convorbiri literare, Luceafărul, La Tazlău, Poezia, Suplimentul literar al ziarului Monitorul de Neamţ, Spiritul Critic, Amurg sentimental, Dor de Dor, Haiku – revistă de interferenţe culturale româno-japoneze, Bucureşti, Albatros, revista Societăţii de haiku din Constanţa, Ecoul (S.U.A.), revistă de creaţie, opinie şi atitudine culturală, Conexiuni (conexiuni.net/arhiva), Monitorul cultural (http:// monitorul cultural. wordpress. com), Revista română de versuri şi proză Origini (S.U.A.), Hyperion – caiete botoşănene, Climate literare (Târgovişte), Argeş (Piteşti), Bucovina literară (Suceava), Baaadul literar ( Bârlad), Plumb (Bacău). 
  
SCRIERI: Vânătoare princiară, versuri, debut editorial, Editura Cronica din Iaşi, 1992; Catedrală de azur, versuri, Editura Cronica, 1994; Repere literare şi stilistice, eseuri, Editura Cronica, 1996; Scriere cuneiformă, versuri, Editura Cronica, 1997; Întâlnire pe pod, versuri, Editura Timpul, cu o prefaţă de Adrian Alui Gheorghe, 2003; Imperiul lupului, versuri, Editura Crigarux, Piatra- Neamţ, 2006; Împărăţia clipei, haiku-uri, ediţie bilingvă româno-engleză, Editura Convorbiri literare, Iaşi, 2007; Arca lui Petrarca, 65 de sonete, Editura Fundaţia Culturală Poezia, Iaşi, 2008, cu o prefaţă de Lucian Strochi; Împărăţia frigului, poeme, Editura Timpul, Iaşi, 2009; Geometrie lirică-66 de sonete-Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2010.  
  
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Române de Haiku.  
  
ANTOLOGII. Este inclus în antologia Poezia pădurii, coordonată de Radu Cârneci, Editura Orion, 1999, în antologia româno-italiană Sprijinit pe o carte înflorită (Apoggiato ad un libro fiorito), Campanotto Editare, 2001, în Antologia de poezie româno-germană, Editura Dionysos din Kastellaun (Germania), 2003, în antologia internaţională de haiku Scoici de mare, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2007, în dicţionarul Scriitori români de azi (http://scriitoriromanicontemporani.wordpress.com/scriitorii-despre-ei-insisi), în O antologie a literaturii nemţene, de Laurian Ante, Ed. Muşatinia, Roman, 2006, în antologia internaţională HAIKU, Editura Orion, Bucureşti, 2007, în antologia Poeţi nemţeni, de Emil Bucureşteanu, Editura Timpul, Iaşi, 2008, în antologia Gânditorul de la Humuleşti, coordonată de Cristian Livescu, Ed. Crigarux, 2008, în Antologia sonetului românesc, coordonată de Radu Cârneci, Editura Muzeul Literaturii Române,Bucureşti, 2007-2009.  
  
Când este întrebat, spune că se consideră un romantic autentic, în mare măsură neoclasic, puţin modernist şi mai puţin postmodernist, care se simte confortabil numai în apele dulcelui stil clasic. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mihai Merticaru / Mihai Merticaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 182, Anul I, 01 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Merticaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Merticaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!