CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Portret de autor ... Mihai LEONTE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Portret de autor …Mihai LEONTE

 

Membru al Ligii Scriitorilor din Romania Filiala Banat  

 

 

Amintiri despre mine…( autobiografie )  

 

M-am născut la data de 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Buneşti, judeţul Suceava, fiul lui Vasile şi Elena-Jăniţa LEONTE, născută Condurache.  

Primele 4 clase elementare le-am urmat în satul natal, clasele 5 şi 6 în centrul de comună Buneşti, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fără frecvenţă în anul 1961 la Zlatna. Între anii 1957 şi 1961 am urmat cursurile Şcolii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea Hunedoara.  

De la 1 iulie 1961 până la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la Intreprinderea Minieră Gheorghe Doja Zlatna. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. Baia de Arieş, regiunea Cluj. În perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Arieş, însă semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea Călugărească. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat în 1972, la Liceul Real Moldova Nouă, secţia Serală. Din noiembrie 1966 am lucrat la Intreprinderea Minieră Moldova Nouă ca miner, până în 15 septembrie 1968, când am fost selecţionat pentru şcoala de maiştri, pe care am urmat-o şi am absolvit-o în iunie 1969. De la 1 iulie 1969 am lucrat ca maistru miner subteran până la 1 septembrie 1980, când am fost promovat maistru principal minier subteran. Toată această perioadă, până la 1 mai 1990 când m-am pensionat, am lucrat numai în cadrul Intreprinderii Miniere Moldova Nouă.  

În anul 1967 m-am căsătorit cu Ana Martinovici, cu care am doi copii: LEONTE Marius Dan, născut la 2 aprilie 1968, actualmente mecanic miner subteran, căsătorit, un copil; LEONTE Amelia Elena, născută la 11 mai 1969, actualmente cetăţean al S.U.A.; lucrează la Spitalul Municipal Hartford din Connecticut, fiind absolventă a unei facultăţi de management.  

Pe tot parcursul activităţii din producţie am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupă permanent şi, sporadic, în conducerea superioară. În permanenţă, am continuat unele activităţi extraprofesionale; în perioada 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar „Pavel Dan” Turda, unde am debutat cu poezia „Artist în minerit” în ziarul „Turda Nouă”.  

Din 1976 am devenit membru al Asociaţiei Filateliştilor din România, unde am avut diverse funcţii de conducere, fiind evidenţiat cu Diploma cu rang de Medalie de Argint de către asociaţie. În perioada 1978-1982 am jucat şah prin corespondenţă la diverse turnee interne, printre care şi Cupa României.  

După ieşirea la pensie, în 1990, considerând că e necesar ca bătrânii să-şi poată apăra drepturile, am iniţiat înfiinţarea Asociaţiei Pensionarilor „Clisura Dunării” şi apoi la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă. Ambele organizaţii au fuzionat în ianuarie 1993, având o conducere unică, al cărei preşedinte am fost ales, iniţial, şi reales până în prezent. În 1994 cu ambele organizaţii am aderat la Uniunea Generală a Pensionarilor din România, fiind ales în Consiliul Naţional în 1994 şi reales în 1998. La alegerile locale din 1992, am fost ales Consilier Independent al oraşului Moldova Nouă, iar apoi Consilier Judeţean Independent pentru judeţul Caraş-Severin. Actualmente nu fac parte din niciun partid politic. Sunt membru al Alianţei pentru Pace din România, filiala Caraş-Severin. Colaborator al Asociaţiei Pro-Democraţia Club Reşiţa. Mai sunt membru al Asociaţiei Amatorilor de Ştiinţă şi Cultură Bucureşti, unde este preşedinte profesorul Claudiu Vodă, cunoscut autor de lucrări ştiinţifice pentru tineret.  

Ca hobby, am fost şi sunt fotograf amator, iniţiind şi organizând din 1998 la Moldova Nouă Expoziţia Fotografică „Bătrânii noştri” care are loc în fiecare an la 1 octombrie cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.  

Am reuşit să-mi tipăresc creaţiile începând cu anul 1999 astfel;  

- 1999 - a apărut placheta ,,ALB-NEGRU’’ ( poezii)  

- 2000 - a apărut placheta ,,NOSTALGII’’ ( poezii)  

- 2001 - a apărut placheta ,,REVERII ADVERSE’’ ( poezii)  

- 2001 - a apărut placheta ,,VALENŢE MEDII’’ ( poezii)  

- 2002 - a apărut volumul ,,MEDITAŢII ADMISE’’  

- 2004 - a apărut volumul ,,APOGEUL METAFORIC’’  

- 2006 - a apărut volumul ,,AGATE MAGICE’’  

- 2006 - a iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; SPIRALELE VIEŢII  

- 2007 - a iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; DRUMURILE VIEŢII  

- 2008 - selecţionat în volumul antologic; FREAMĂT DE DOR la Editura 3D.  

- 2008 - a apărut volumul ,,MIRAJELE ALBASTRE’’ la Editura Promarketing Reşiţa  

- 2008 - iniţiază apariţia volumului antologic; MIRAJELE VIEŢII, tipărit la Suceava.  

- 2009 - iniţiază apariţia volumului antologic; IZVOARELE VIEŢII, tipărit la Suceava.  

- 2009 - coautor în volumul antologic; UNIVERSUL BUCURIEI - Suceava.  

- 2010 - a iniţiat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; SPERANŢELE VIEŢII, care a fost tipărit la Suceava în anul 2010  

- 2010 am tipărit volumul ,,ARMONII MAJORE’’ – poezii şi alte scrieri  

- 2010 inclus în volumul ÎNSEMNE tipărit la Bacău  

- 2010 – inclus in volumul Să nu uitaţi de mine al poetului Marin BUNGET  

- 2010 - coautor în volumul ASPIRAŢII tipărit de www.RGrup.ro  

- 2011 - coautor în volumul antologic VIS ŞI PASIUNE coordonat de poetul ieşean Nicolae STANCU reţeaua www.esente.ning.ro  

- 2011 - am tipărit volumul MEMORII ACCESIBILE versuri şi proză Editura Brumar Timişoara  

- 2011 - am iniţiat şi coordonat apariţia volumului antologic al poeţilor de pe NET; AMINTIRILE VIEŢII, care a fost tipărit la Editura Brumar din Timişoara în anul 2011  

- 2012 – am tipărit volumul METAFORE APRINSE versuri şi proză Editura Brumar Timişoara  

- 2013 apare volumul Poetul şi prozatorul Mihai LEONTE tămăduitor de suflete, autor Ludmila BOLBOCEANU-GRAMA  

- 2013 am tipărit volumul MARTOR AUTENTIC versuri şi proză Editura ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A, STROIA  

- 30 august 2013 a survenit un eveniment neaşteptat; decesul soţiei mele Ana LEONTE. Am decis că soţia mea merita omagiată şi astfel am tipărit placheta omagială ANA MEA MUZA ADORMITĂ la Editura ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A, STROIA  

- 24 noiembrie 2013 a apărut antologia de poezie MĂRTURII ADIACENTE, la Editura ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A. STROIA  

- 19 ianuarie 2014 a apărut antologia de proză AMINTIRI MINIERE, la Editura ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A. STROIA  

- 02 aprilie 2014 a apărut antologia de poezie MOZAIC AFECTIV, la Editura ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A. STROIA  

- Poetul Mihai LEONTE este inclus în;  

- Dicţionarul Ligii Scriitorilor din România 2011  

- Antologia universală a poeziei româneşti contemporane 2012  

- Antologia 2012 MERIDIANE LIRICE a Editurii ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A, STROIA, care cuprinde 124 poeţi contemporani.  

- Antologia 2013 EPOSS MERIDIANE a Editurii ARMONII CULTURALE din Adjud, Director Gheorghe A, STROIA, care cuprinde 78 autori de proză contemporani  

Începând cu anul 1999 participă la toate ediţiile Zilelor Culturii la Moldova Nouă, prezentându-şi volumele tipărite publicului larg, dar şi invitaţilor acestor manifestări anuale.  

În 8 august 2002, Consiliul Local al comunei Buneşti, judeţul Suceava mi-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare”al acestei comune.  

În februarie 2002 am fost invitat de către regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Reşiţa, unde am susţinut o seară de poezie împreună cu membrii acestui cenaclu.  

Am avut diverse colaborări, începând din 1994, la ziarul „TIMPUL” din Reşiţa, în apărarea intereselor şi drepturilor pensionarilor, ca şi a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea colaborez şi la postul de radio Timişoara, cu realizatorii emisiunii „Vârsta a Treia”.  

Am colaborat şi la ziarul „Poştaşul”, cât şi la alte publicaţii.  

- 2008 colaborări la ziarele Săptămânalul Clisurii Drobeta Turnu Severin şi Vocea Clisurii din Moldova Nouă.  

- 2011 Invitat de onoare la Şezătoarea literă ,, Flori de pe Şomuz” Buneşti, judeţul Suceava  

Întrând în rândul NET-iştilor, activitatea mea a fost mult uşurată prin răspândirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar şi încurajarea celorlalţi autori tineri, şi mai puţin tineri, căutând să le promovez creaţiile pe diverse site-uri, dar şi prin volumele antologice menţionate.  

Am publicat şi public în continuare pe diverse site-uri literare de pe Internet creaţiile mele mai vechi şi mai noi.  

Activitate literară din reviste; Publicat în Bocşa culturală şi Ecouri literare Vaslui.  

În revistele electronice AGERO din Stuttgart, Observatorul din Toronto, Nordlitera din Suceava, Visul Orăştie, Slova Creştina din Cluj Napoca, Confluenţe româneşti...  

Referinţă Bibliografică:
Portret de autor ... Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 220, Anul I, 08 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!