CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Document >  

Recviem pentru Casa Naţională din Suceava
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lucrările de excavare din zona centrală a Sucevei, lucrări executate în vederea construirii unei parcări subternane (este vorba de parcarea cu 55 de locuri proiectată în perimetrul situat între Casa de Cultură a Sindicatelor şi sediul E.ON) au scos la iveală fundaţiile unui imobil care-a fost cândva reprezentativ pentru urbe: Casa Naţională. 
  
În stil clasic, cu plan dreptunghiular, pe trei nivele, cu o intrare somptuoasă în formă de “U” şi scări în spirală 
  
Clădirea, a cărei construcţie realizată în etape după proiectul arhitectului Konrad Bittner a fost inaugurată, în stadiul final (cel de-al doilea corp) la data de 8 mai 1932, a fost, o bună bucată de vreme, sediul instituţiilor culturale ale Sucevei: Biblioteca Centrală, Muzeul Oraşului Suceava şi Muzeul Porumbescu, Şcoala Română şi Însoţirea orăşenilor români, Cazinoul funcţionarilor români. Format din două corpuri, primul ridicat la începutul veacului trecut, cel de-al doilea realizat între anii 1926-1932, în plină criză economică, imobilul Casei Naţionale, construit în stil clasic, cu plan dreptunghiular, pe trei nivele, cu o intrare somptuoasă în formă de “U” şi scări în spirală, dispunea de spaţii generoase de utilitate publică: “o mare sală festivă, pentru audiţii muzicale, conferinţe, serate…saloane luminoase puse la dispoziţia societăţilor culturale”. 
  
O fotografie de la festivitatea de punere a pietrei de fundaţie a Casei Naţionale  
  
Unul dintre albumele cu fotografii din anii 1885 - 1985, din donaţia preotului Nicolae Pentelescu (donaţie păstrată în „Fondul Bucovina” din cadrul bibliotecii publice sucevene), conţine o fotografie care imortalizează un moment de la festivitatea de punere a pietrei de fundaţie a Casei Naţionale din Suceava. Fotografie din păcate nedatată, aşa că, până când în documentele aflate la Arhivele Naţionale Suceava nu va fi identificată o menţiune concretă, consemnăm începerea lucrărilor de construcţie...la începutul veacului XX. 
  
„Şi-n temelia ei e suflet viu zidit: sufletul cel viu al credinţei în izbândirea neamului românesc!” 
  
Revista “Făt-Frumos” (nr. 3-4, mai-iunie 1932) semnalează “Inaugurarea Casei Naţionale din Suceava” la data de 8 mai 1932, în Duminica Tomii, subliniind “stăruinţa şi iscusinţa preşedintelui Societăţii „Casa Naţională”, dr. Eusebie Popovici (primar al urbei în două mandate interbelice), care “a reuşit să ducă la capăt asemenea operă chiar în această vreme de cumplită criză”. „Serbarea inaugurării - aşa cum aflăm din textul semnat de M.A. Teiu - s-a desfăşurat cu tot fastul cuvenit: sfinţirea casei a săvârşit-o însuşi I.P. Sa Mitropolitul Nectarie, asistat de părintele paroh Mihail Sârbu şi părintele diacon Sorniţchi”. Festivitate la care Eusebie Popovici a spus că „această Casă Naţională, începută cu suflet românesc în vreme de răstrişte şi robie, e temeinic şi trainic zidită, fiindcă şi-n temelia ei - ca-n povestea Meşterului Manole - e suflet viu zidit: sufletul cel viu al credinţei în izbândirea neamului românesc!”. 
  
A găzduit colecţiile muzeului sucevean până în anul 1968 
  
Imobilul din zona centrală a oraşului a căpătat diverse destinaţii după cel de-al doilea război mondial, dar a găzduit colecţiile muzeului sucevean până în anul 1968, când instituţia muzeală a primit ca sediu imobilul în care funcţionează şi astăzi, clădire construită în anii 1902-1903 ca sediu al Căpităniei Districtuale. Sistematizarea zonei centrale a Sucevei din anii ’70 a dus la demolarea Casei Naţionale. Clădirea „temeinic şi trainic zidită” având în temelie, aşa cum spunea Eusebie Popovici, „sufletul viu al credinţei în izbândirea neamului românesc” a dispărut din peisajul urban al Sucevei. 
  
***** 
  
Atunci când a fost demolată, nu s-a făcut nici o consemnare. În ceaţă au rămas şi data punerii pietrei de temelie şi cea a dispariţiei clădirii. Să-i fie recviemul acum, la spargerea fundaţiilor cu picamerul pentru construirea unei parcări subterane. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Recviem pentru Casa Naţională din Suceava / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 87, Anul I, 28 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!