CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Reântoarcerea la valorile democratice
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Reîntoarcerea la valorile democratice în cultura Europei de Est 
  
Partrea I-a 
  
Mişcările sociale şi revoluţionare din anii `90 din Europa de Est a inaugurat în cultura epoca proglobmodernului. Ea este marcată, prin Reîntoarcere la valorile autentice, de renaştere a democraţiei în cultură, de metafizică socială şi de preocupări de morală şi lupte politice stârnite de mentalitatea moştenită de la regimul de dictatură comunistă.Toate aceste frământări sunt destinate , fără îndoială, în adâncul instinctelor, să definească libertatea individului. 
  
Reînfinţarea partidelor democratice, a organizaţiilor profesionale, egalitatea drepturilor civile cucerite, analiza socială şi politică au loc cu mari frământări.Analiza filozofică a lui Andrei Pleşu, venind ca o concluzie riguroasă la efortul lui Adam Michnik, al lui Lech Walesa de a organiza alegerile democratice în Polonia, al lui Arpad Goncz în Ungaria, a lui Havel în Cehoslovacia cu “Primăvara de la Praga “, etc., o făcuse necesară. Analiza ştiinţifică a societăţii prin care am trecut îi va urma descătuşarea creaţiilor, care din păcate, mai păstrează reminiscenţele mentalităţii comuniste implementată timp de cincizeci de ani. Posibilitatea de a efectua-prin cercetarea socială, printre oameni, iar prin cercetarea ştiinţifică, printre fapte şi idei- o nouă selecţia, justifică Reîntoarcerea. 
  
În Europa de Est, individual, lăsat de Reîntoarcere să trăiască în libertate ,şi a căutărilor, aproape şi-a cucerit mediul fizic, şi, năvălind cu întreaga lui putere în domeniul neexplorat al orgoliului intelectual, dă viitorului speranţa. 
  
De la Marina Abramovic, Christo, Wodiczko Krzysztof, Kulik Zofia şi Melamid, Irwin, Natalia Lach-Lachowicz, Brodsky Alexandru, Ewa Partum, Stano Filko, Laibach, Kwie Kulik, până la Mircea Dinescu şi Gabriel Liiceanu, a apărut o nouă rasă de analişti şi filozofi care se străduiesc să educe oamenii de mentalitatea comunistă. Astfel, Reîntoarcerea, ne-a smuls din vechiul regim de dictatură, pregătind ritmuri noi. 
  
Explozia de entuziasm a început să scadă datorită traziţiei de la comunism la capitalism, însă integrarea europeană a mai dat o “gură de oxigen “ speranţei. Acest sentiment şi Reîntoarcerea se ciocnesc şi se amestecă în ţările est europene. Şi tot aici e locul unde Reîntoarcerea din Balcani şi centrul Europei se reîntâlnesc, dar pe planuri de evoluţie diferite.Acest acord, pe care îl consacră filozofia, proza şi poezia- eternal destin la Europei este acela de a echilibra, cu măsuri economice, viaţa accelerată a centrului acesteia şi inteligenţa balcanilor. 
  
În aceste condiţii ale proglobmodernului, creatorul de artă ia în stăpânire elementele simfoniei populare pentru a le înălţa treptat de la simţurile la mintea sa şi pentru a le topi din nou în scopul de a pregăti pentru mulţimi, mai devreme sau mai târziu, noi raţiuni de a acţiona. În inteligenţa creştinismului şi a democraţiei nu mai există forme izolate. Arta în întregul ei constă în întrepătrunderea tuturor formelor lumii în contextual europenizării şi al globalizării în cadrul unor forme noi, pe care literatura, înaintea tuturor celorlalte limbaje, le exprimă cu atâta forţă şi evidenţă. În fiecare organism nou pe care-l reprezintă o mare creaţiei, va exista de acum înainte mai multă bogăţie filozofică şi, în consecinţă, când moare autorul, mai multe elemente redate vieţii generale, mai multă nelinişte, mai multă dorinţă de libertate, mai mult mister, mai mulţi indivizi implicaţi în tainele vieţi, mai multă devenire complexă.  
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Reântoarcerea la valorile democratice / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 622, Anul II, 13 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!