CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

Realitatea Galati-campioana presei romanesti de provincie
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REALITATEA Galaţi – campioana presei româneşti de provincie! 
  
Uneori viaţa bate filmul, iar jurnalismul pare o ştiinţă ezoterică, mai ales pentru unii breslaşi din domeniu. Bălăceala e însă bună la mahmureală, plus o ţuică să scoată cuiul. Românii spun că avem o presă de alcoolici, de curve şi impostori, că nu există gazetari competenţi, ci doar lupi. Când la 1 ianuarie 2000, mai precis la trecerea dintre milenii, am lansat pe piaţă săptămânalul REALITATEA, cu o echipă modestă, dar plină de entuziasm, nu ne-am gândit cât de greu va fi drumul spre glorie. În ceea ce mă priveşte, acest proiect a depăşit cu mult aşteptările pe care le-aş fi putut avea, chiar şi în cele mai optimiste aşteptări. Mă veţi crede sau nu, pentru mine a fost imposibil să prevăd această evoluţie explozivă a publicaţiei. Poate vi se pare utopic, dar acest proiect este cu adevărat dedicat promovării valorilor autentice având specific românesc, implicit gălăţean, ca un model pentru toţi românii din ţară şi din străinătate. Personal, cred în renaşterea României, într-o revitalizare a sufletului românesc, în valorile democratice şi în depăşirea perioadei cenuşii a postcomunismului. Privind la ceea ce scriem noi şi citiţi dumneavoastră, pot spune că am reuşit. Nimeni nu este obligat sau forţat să rămână autor la gazetele editate de noi. Pot a vă mai spune că dacă iniţial eram tentat să abandonez orice speranţă de renaştere pentru spaţiul autohton, acum am cu totul alte simţăminte prin faptul că am înţeles că niciodată nu există o cădere fără un drum de întoarcere, că întunericul nu are cum să suprime lumina.  
  
Privind în urmă, pot spune fără teama de a greşi, am avut campanii de presă care ne-au impusîn ochii opiniei publice, cum este serialul despre grupul infracţional Chelu, despre industria de vaccinuri, despre fosta flotă de pescuit oceanic ş.a. Pamfletele noastre au fost lecturate alternând cu ridicările de umeri. Ni s-a reproşat lipsa de partizanat şi de prozelitism pentru vreuna din taberele politice, lucru extrem de greu de găsit astăzi. Am primit aplauze, ni s-au dat şi bobârnace, dar am mers înainte. Recent am ajuns la peste 260 de ediţii, fiecare într-un tiraj de 10.000 exemplare, tiraje difuzate în totalitate gratuit, de aceea şi genericul de a fi consideraţi la ora asta ''primul ziar gratuit din România''. Au mai fost şi alţii, care ne-au copiat modelul, dar în ciuda generoşilor sponsori din spate, au ratat obiectivul. Pentru că ne-au imitat, ne-au dat dreptate. Doar şi maimuţa imită, nu numai omul. Dacă nu mă credeţi, verificaţi Ziare.com şi vă veţi convinge. Important este că ne-am văzut de proiectul nostru şi mergem mai departe în ciuda clevetitorilor, nu puţini la număr. Ba suntem şi confirmaţi. În ultimele ediţii apărute pe piaţă din profesionistul ''Ghid al mass media româneşti'', tabloidul nostru are cel de-al doilea tiraj, după cotidianul ''Viaţa Liberă'', dintre publicaţiile din judeţ, lucru certificat de Clubul Român de Presă, Biroul Român de Audit al Tirajelor-BRAT, Biblioteca Naţională a României sau Rodipet SA. Din Colegiul Director fac parte prestigioase personalităţi, majoritatea cadre didactice universitare, caz singular în Moldova, în frunte cu academicienii Constantin Gh. Marinescu- Cetăţean de Onoare al Galaţiului, directorul nostru onorific, colegul său basarabean Ioan Dediu sau o serie de profesori universitari doctori. Ţin să le mulţumesc tuturor pentru implicare, alături de colaboratori, ca să reuşim marea performanţă de a fi desemnaţi campionii presei de provincie, după ce în clasamentului Premiilor Online de pe Radar de Media am depăşit nume sonore ca România Liberă, Capital sau Puterea, fiecare dintre ele fiind o microindustrie de profil. Sondajul a fost pentru noi precum hârtia de turnesol, mai ales că inclusiv cei care mănâncă la masa noastră s-au dat loviţi de streche. Prin voturile date însă de alţii, ne-am convins că numai Dumneavoastră daţi viaţă şi conţinut acestei publicaţii!  
  
Sigur, după calificarea în finală, rating-ul publicaţiilor editate va creşte semnificativ. Practic, vom ieşi din anonimat, ceea ce înseamnă mare lucru. Adică va fi un punct de început pentru alt gen de media. Am descoperit de-a lungul timpului rafinaţi specialişti în bucătăria cuvintelor şi dedesubturile faptelor, unii dintre ei, necunoscuţi mai întâi, fiind repere ale presei gălăţene a momentului. Au fost şi destui care au trădat când i-am invitat să coboare din tribună în teren, noi omiţând că etapa lor intermediară este copacul. Vorba aia: Fereşte-mă, Doamne, de prieteni ... Pe măsură ce Realitatea va deveni tot mai amplă în conţinut, toată lumea va avea de câştigat. Orice articol autentic este un fragment din sufletul dumneavoastră, o parte a universului interior. Nu blogaţi, ci scrieţi. Arta de a arăta orbilor imaginile de lângă ei e cea mai importantă. Nu vrem să ne ''îmbogăţim'', cât vrem să convingem. Chiar dacă vom pierde mulţi cititori ''în diagonală'', dintre cei care sunt convinşi că oricum mâine nu va mai fi actual ce se scrie azi. În faţa Adevărului nu există liber arbitru.  
  
Publicaţia, pusă sub îndemnul biblic ''Adevărat vă spun că unul din voi mă va vinde'', a făcut repede pui, mai întâi printr-o publicaţie intitulată REALITATEA ÎN DIASPORA, care se adresează celor 13 milioane de români din diaspora, publicaţie pe care o scoatem cu sprijinul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi a Ligii Internaţionale a Românilor, apoi prin săptămânalul de anchete VEGHEA, Editura POMPIDU, unde am tipărit cărţile a 30 cunoscuţi scriitori gălăţeni, dar şi hebdomarul NOVA APOLLONIA, conceput cu studenţii mei de la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism a Universităţii Apollonia Iaşi. În colectivul redacţional al REALITĂŢII ÎN DIASPORA, care are deja peste 55 de ediţii, avem corespondenţi în 22 de mari ţări ale lumii, în genere conducătorii comunităţilor româneşti de acolo şi putem spune, fără teama de a greşi, c-am publicat de-a lungul vremii pe toţi marii scriitori români aflaţi în exil, de un mare succes bucurându-se şi ediţiile speciale dedicate unor manifestări de amploare, fie din ţară, fie de peste hotare.  
  
Sigur, despre situaţia culturii româneşti după 1990 se pot spune multe, inclusiv despre literatura şi presa gălăţeană. Multe din manifestările culturale diurne sunt penibile, reînviindu-se găştile literare şi sfânta luptă pentru ciolan, aici o mare parte din vină având-o politicul. Mistificările între disperare şi improvizaţie abundă, apusul de dictatură şi răsăritul în democraţie neaducând acel salt calitativ visat. Din păcate. 
  
Cu plecăciune,  
  
Pompiliu COMŞA,  
  
director executiv Trustul de Presă POMPIDU,  
  
profesor universitar asociat 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Realitatea Galati-campioana presei romanesti de provincie / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 367, Anul II, 02 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!