CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Răzvan Ducan         Ediţia nr. 1280 din 03 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Răzvan DUCAN - „TU-RIŞTI PRIN AUSTRALIA” DE MICHAEL CUŢUI-BĂETU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Tu-rişti prin Australia” (Editura Nico, Târgu Mureş, 2014) este titlul polisemantic, inspirat, găsit de autor, Michael Cuţui-Băetu, pentru a-şi define experienţa avută, alături de soţia sa Rike (iniţial am citit Rilke, probabil cu gândul la marele poet Rainer Maria Rilke), în „ţara de la Antipozi, Australia, ţară în care ziua are doar 12 ore a.m. (ante meridian) şi 12 ore p.m. (post meridian), unde virgula înseamnă punct şi unde se circulă pe stânga”.  
 
Începutul aventurii are ca punct de plecare Germania, de pe aeroportul Frankfurt pe Main, cu Shanghai şi Peking, ca „halte” dinspre şi spre Europa. Experienţa australiană a fost una premeditată: „Deci, am concluzionat, în principiu, peste un an şi ceva, o lună în Australia; Aşa ne-am hotărât să mai adăugăm un continent la colecţia noastră de călătorii”. Este o carte de călătorie (cu unele experienţe neprevăzute) văzută prin ochii publicistului şi scriitorului de origine română (din Timişoara) Michael Cuţui-Băetu, stabilit de foarte mulţi ani în Germania.  
 
Este o carte de călătorie făcută „cu harta în mână”, dar şi cu indispensabilele accesorii: aparatul de fotografiat, aparatul de filmat, hărţi şi broşuri turistice de acasă, dar şi „servite” de peste tot, „de la standuri”, dar şi, nespus, probabil însemnări zilnice, fiindcă doar aşa se explică puzderia de date tehnice, denumiri, nume proprii, istorii, legende etc., care se găsesc la tot pasul în carte. Şi, desigur, „unealta” de neconceput pentru un explorator de la început de secol XXI, laptopul sau telefonul cu posibilitate de accesare a Internetului.  
 
De altfel, întreaga carte este presărată cu „date explicative”, luate de pe Internet. Ceea ce nu înseamnă că aceasta este scrisă prin ce a găsit autorul prin „motoarele de căutare”. Ba, din contră, este o carte scrisă la persoane întâi singular, prin ochi de turist explorator, curios şi dornic să ştie, care caută, vede, simte, compară, într-un parteneriat, tandru şi realist, deopotrivă, nu lipsit de dialog şi... umor, când e cazul, cu soţia sa, de asemenea, conectată la tensiunea aventurii, dată de turişti oneşti şi onorabili ce sunt.  
 
Pe alocuri, pe lângă ghizi autorizaţi, pentru multele vizite şi excursii, soţii Cuţui-Băetu au parte şi de ghizi „găsiţi” în Australia, ca urmare a afinităţii de naţie şi de preocupări: scriitorul şi publicistul George Roca („Am petrecut o oră cu George, timp în care el ne-a predat un curs rapid cu titlul «Cunoştiinţe de insider»... căci te ajută să nu arunci dolarii pe fereastră din neştiinţă turistică”), dar şi Luchian Augustin “cu care mă întâlneam de mai mulţi ani la festivalul «Hai Acasă» (întâlnirea anuală a guvernului României cu Diaspora) care avea loc de obicei la Mangalia. Augustin trăieşte de mulţi ani în Australia şi este foarte angajat social, fiind preşedintele asociaţiei „Australian-Romanian Community of Victoria”, directorul postului de televiziune în limba română ARCTV, etc. etc. etc.”.  
 
Traseul australian, „en gros”, este încă de la început înscris pe o hartă: Cairns-Darwin-Alice Springs-Adelaide-Melbourne-Sydney-Caims, însemnând o jumătate de continent, desigur, cu avionul, căci „distanţele te omoară în Australia”. În şi din fiecare localitate, sunt descrise şi comentate, pluridisciplinar şi informaţional, locurile turistice vizitate. Între ele, de neînchipuit a lipsi: hoteluri, restaurante, străzi, cartiere, locuri de recreere, locuri de shopping etc.  
 
Unei astfel de cărţi nu trebuie să-i cauţi epicul, pe care, poate, nici nu-l are de facto, ci culoarea, aroma, spiritul aventuros al cunoaşterii noului şi ineditului. Aşadar, nu are rost să vorbesc „vorbele autorului” despre aborigeni, Marea Barieră de Corali, muntele Uluru, Opera din Sydney, despre copacii Mulga şi Jacaranda, despre „diavolul Tasmanian”, varani, termite, ursuleţii Koala, mini-canguri şi canguri adevăraţi, pasărea Emu, rechini, peştele elefant, pinguini, echidna, un fel de arici care mănâncă furnici, wombat, un marsupial cu coadă scurtă şi Rainbow lorikeet, papagali în toate culorile curcubeului, etc., dar şi despre locurile inedite, frumoase, cu preţuri pe măsură, unde „plăteşti priveliştea nu mâncarea”.  
 
Autorul dă relaţii utile despre „devenirile” zonelor şi localităţilor, dar şi despre viaţa cotidiană, cu şomajul (aproape inexistent), salariile, aspiraţiile, bucuriile, dar şi nemulţumirile locuitorilor, („ ... copii de la şcoală îmbrăcaţi în tricouri roşii împărţeau fluturaşi, în timp ce pe o pancartă mare scria «Copiii caută profesori!». ... ”), dl. Michael Cuţui-Băetu probând, incontestabil, şi reale veleităţi de sociolog.  
 
Autorul nu cade în „capcana” pliantelor de hoteluri şi de agenţii turiştice, idealizând totul. Din contră, realismul faptelor este un atribut ce-i dă cărţii o culoare de preţiozitate. Spune autorul, într-un loc: „Praf roşu de Outback-ul australian ... Auzi, chiar mă gândeam, cald, muşte, transpiraţie, praf roşu, oboseală şi pentru asta am mai dat şi o groază de bani!”. Printre ele şi „greutăţi” de europeni: prizele lor au alt sistem, sunt cu trei picioruşe dreptunghiulare ... ”.Etc.  
 
Pe lângă cultura generală bogată, de om citit şi umblat prin lume, pe care o are Michael Cuţui-Băetu, şi la care apelează ori de câte ori vrea să compare „lucrurile” găsite în Australia, acesta simte predilect nevoia de comparaţie, cu „lucrurile” din România, ţara sa de naştere baştină, dar şi patria de adopţie, Germania. Mi-a plăcut mult propoziţia: „Grupul nostru era format din 12 persoane, australieni, italieni, suedezi, francezi, germani (noi) şi români (tot noi!)”. Astfel, autorul se autodefineşte, şi în „ţara bumerangului”,german şi român, deopotrivă. Frumos! Aşa cum mi-a plăcut şi fraza: „ ... aşa că am pus tricoul cu România şi ne-am tot pozat cu ursuleţul Koala ... ”.  
 
Cartea conţine numeroase instantanee, unde autorul, dar şi soţia acestuia, probează şi fotografic locurile vizitate. Titlurile acestora sunt, de asemenea, fragmente de poveste. Dacă o să merg vreodată în Australia, cu siguranţă, o să citesc înainte cartea de câteva ori şi apoi, pentru ”siguranţă”, ... am să o iau cu mine. Ea este un „dicţionar” pentru cunoaşterea societăţii unei ţări continent. Este un fel de G.P.S. pe hârtie, care te ghidează precis şi corect, datorită unui antemergător pasionat şi atent la detalii. Eu am riscat şi am câştigat prin/şi cu cartea lui Michael Cutui- Baetu. “Tu-rişti prin Australia”? Semnul întrebării îmi aparţine!  
 
Răzvan DUCAN  
Târnăveni  
29 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Răzvan DUCAN - „TU-RIŞTI PRIN AUSTRALIA” DE MICHAEL CUŢUI-BĂETU / Răzvan Ducan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1280, Anul IV, 03 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Răzvan Ducan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Răzvan Ducan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!