CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Războiul care va să vină
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

In condiţiile actuale, când tensiunile şi conflictele dintre diferite state au căpătat o amploare deosebită, când mediul global suferă o stare de reaşezare, iar ordinea politică, economică şi militară, la nivel mondial, înregistrează profunde schimbări, există nevoia de identificare atentă a tuturor aspectelor, inclusiv a factorilor politici, economici şi militari. In acest sens se deschide o gama largă de întrebări, care cer răspunsuri pertinente şi în regim de urgenţă: Care este rolul statului în noua arhitectura de securitate euroatlantică şi europeană? Care va fi în viitor? Cât se mai poate extinde NATO spre Est? Care sunt interesele strategice ale NATO la Marea Neagră şi Marea Baltică? Cine are ultimul cuvânt în deciziile de securitate strategică: statul sau corporaţiile? Care sunt priorităţile statului de drept contemporan? Există factori perturbatori ai unor potenţiale conflicte locale, regionale care să declanşeze un război mondial?  

Astăzi, în contemporaneitate, minorităţile ca sisteme de valori morale şi culturale generează fenomene de revitalizare cu proporţii impresionante şi neaşteptate. Fenomenul de autonomie administrativă poate dobândi un caracter emblematic pentru timpul nostru, ca miză fundamentală pentru cunoaşterea şi înţelegerea tensiunilor şi conflictelor inter-etnice şi religioase şi, nu numai.  

Conform majorităţii specialiştilor, în momentul de faţă, asistăm la o creştere substanţială a influenţei minorităţilor asupra politicii în multe regiuni de pe glob. Iată, de pildă, fostul lider al minorităţii tătare musulmane din Crimeea, Mustafa Dzemilev, a solicitat Turciei, Azerbaijanului şi Kazahstanului să facă tot posibilul ca regiunea să rămână în continuare parte a Ucrainei. „Nu-i lăsaţi singuri pe fraţii şi pe surorile noastre în aceste vremuri dificile”, a îndemnat Dzemilev.  

Dinspre Rusiavine un miros înăcăcios de pucioasă. Miroase a război. Războiul, în esenţa lui nu s-a schimbat. Războiul este şi va fi prezent în toate sistemele sociale, de la nivel interindividual, până la nivel internaţional şi nu diferă cu mult faţă de cel prezentat în discursurile politicienilor din “Razboaiele polineziene”, acum aproape două milenii şi jumătate de către Tucidide. El rămâne ceea ce a fost dintotdeauna: o continuare, mai exact, o exprimare şi o materializare, prin mijloace violente, a politicii, o cale directă de blocare a unei situaţii internaţionale complexe, o modalitate categorică, imediată, violentă şi intempestivă de impunere a voinţei în dialectica de confruntare dintre entităţi. S-au dat multe definiţii războiului, privit dintr-o mulţime de unghiuri şi de perspective.  

În dicţionarul de Politologie se dă o definiţie mai exactă, cu toate că tot tradiţională, a războiului ca ”fenomen social care reprezintă una din formele de soluţionare a contradicţiilor socio-politice, economice, ideologice, precum şi naţionale, regionale, teritoriale şi a altora dintre state, popoare, naţiuni, clase şi grupuri sociale cu mijloace de violenţă armată“. În continuare se specifică faptul că politica, principalul element al esenţei războiului, poate să asigure “realizarea scopurilor propuse nu numai cu ajutorul violenţei armate, dar şi cu a altor tipuri de luptă”.  

După opinia specialiştilor militari, războiul trebuie analizat ca un proces care evoluează şi se modifică şi în conţinutul său, şi în formele de manifestare, şi în esenţă. Războiul este un fenomen social complex, un fenomen-limită. El ţine de o esenţă socială care conţine confruntarea. Desigur, nu orice confruntare este război, dar orice război este o confruntare, şi anume o confruntare armată violentă. Războiul nu este un blestem, nu este o catastrofă, chiar dacă, uneori, duce la catastrofe umane, materiale, ecologice şi culturale inimaginabile.  

În realitate, războiul este un fenomen extrem de complex, având determinări diferite: filosofice, politice, economice, tehnologice, juridice, sociologice, psihologice şi religioase. În toate aceste domenii, omul rămâne principalul actor, pentru că războiul este raportat la perspectiva umană. Din acest motiv, sunt acceptabile afirmaţiile lui Wesley K. Robert, că izvoarele, natura şi deznodământul războiului vor fi întotdeauna determinate de factorul om.  

Având în vedere situaţia actuală din Ucraina şi, în special, cea din Crimeea şi analizând succesiunea acţiunilor politico-militare desfăşurate până în prezent, putem constata cu stupoare şi îngrijorare că războiul bate la uşă. Din ultimele informaţii ucrainene şi în conformitate cu analizele politico-militare ale specialiştilor, este probabil ca în circa două săptămâni să asistăm la utilizarea propriu-zisă a teritoriului R. Moldova din stânga Nistrului în scopul agresiunii împotriva Ucrainei, caz în care nu poate fi exclusă repetarea scenariului din Crimeea şi anexarea efectivă a "R.M.N" la Federaţia Rusă. De asemenea, nu pot fi excluse nici acţiuni militare ruseşti "preventive" pe malul drept al Nistrului, probabil însoţite şi de acţiuni de tip diversionist cu scopul provocării de violenţe. Un fapt care pare să confirme cele spuse mai sus este şi suplimentarea forţelor ruse din Transnistria cu circa 700 de militari din trupele speciale ale armatei ruse.  

Din păcate, în momentul de faţă, asistăm în aceste zile la un război informaţional ruso-ucrainean cu reverberaţii în întreaga lume şi, evident, fiecare parte încearcă să-şi consolideze poziţiile şi să atragă noi forţe, de o parte sau alta, în războiul care va să vină. „Dacă Ucraina se va scinda, va fi război. Prima dată vor pierde Crimeea, pentru că vom interveni cum am făcut în Georgia” a avertizat un oficial rus, potrivit Financial Times. De fapt, atunci când diplomaţia tace, din păcate, vorbesc armele. Cine va ridica primul sabia: Putin sau Obama?.  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Războiul care va să vină / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1166, Anul IV, 11 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!