CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Dalelina John         Ediţia nr. 734 din 03 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Rafinamentul vine o dată cu capacitatea de înţelegere!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimeni nu şi-a pus serios problema de ce ne ducem la teatru îmbrăcaţi frumos, de ce ajungem mai devreme să ne ocupăm locurile din timp sau pentru ce plătim cand dăm efectiv banii pe un bilet de intrare. De multe ori ne îmbrăcam elegant pentru ca aşa am învatat, am vazut la alţii sau pentru că aşa ” ieşim din cotidian”. Această atitudine se manifestă oricum doar în exterior. Nu cred ca stă nimeni să-si facă o introspecţie în prealabil de a intra într-o sală de teatru. Chiar dacă de cele mai multe ori piesa e ”marfă închisă” (ma refer la faptul că, chiar şi cand cunoaştem autorul/piesa, diferă alte coordonate: actorii, decorul, regizorul , meteo) nu putem spune că suntem manaţi de o curiozitate superioară. Mă tem că vedem această manifestare ca un ”divertisment”. În aceeaşi categorie intră vizionarea filmelor(nu cele de la TV), expoziţiile de facturi diferite (arta fotografică, sculptură , pictură) şi lansările de carte. 
  
Pentru mine au fost necesari cativa ani buni pană să înteleg foarte puţin din toate aceste cai ale creaţiei. Nu poţi întelege o pictură cand nu ştii tehnici de realizare şi n-ai studiat în amanunt despre colori. Nu pricepi ce poate fi interesant într-un film cand nu eşti atent la poveste, efecte speciale, calitatea sunetului şi a imaginii. Sculptura rămane o nebuloasă dacă nu extrapolezi la ceva superior. Nu poti citi o carte dacă nu ai rabdare şi nu ţi-ai alocat timp pentru asta. Este drept ca nu te obligă nimeni să te uiti pană la capat la un film pe care nu-l agreezi (de exemplu am încercat să văd un film în care actiunea dorea să surprindă realitatea cotidiană şi parcă mă uitam alături la vecini) sau să citeşti vreo carte care n-are nimic interesant în ea(şi asta se face atat de subiectiv încat nu poti invinui autorul ca tu nu întelegi nimic). Dar la teatru nu poţi să te ridici şi să pleci (de asta misiunea celui care pune în scena piesa este importantă). Cred că acelaşi lucru îl vei face şi la o expoziţie (nu poţi să goneşti prin faţa tablourilor şi apoi să ieşi imediat; trebuie măcar să te opreşti puţin, să dai din cap contemplativ şi apoi să te muţi ganditor la urmatoarea piesă). Capul trebuie să devină o cutie de rezonanţă, în care uşile se închid şi se deschid către noi lumi, şi care este plină de întrebări(nu de răspunsuri). Marile descoperiri (personale) se fac punand mai întai întrebări. 
  
http://artelesistiintelevietii.wordpress.com/page/3/ 
  
Referinţă Bibliografică:
Rafinamentul vine o dată cu capacitatea de înţelegere! / Dalelina John : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 734, Anul III, 03 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!