CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Rafaela Trăistaru         Ediţia nr. 459 din 03 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

Rafaela TRĂISTARU - IMPRESII DE CITITOR: „PĂPUŞA DE STICLĂ” DE ION CATRINA, SAU CALEA SPRE LUMINĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ultimul roman al scriitorului ION CATRINA, intitulat „Păpuşa de sticlă”, surprinde în mod deosebit, dezvăluind alte faţete ale creaţiei acestuia: introspecţia, sondarea sufletului uman şi prezentarea meandrelor celor mai tainice ale trăirilor omeneşti.  
 
Spre deosebire de celelalte cinci romane apărute anterior, ne referim aici la „Potecile destinului”, „Tărâmul umbrelor”, „Pământul îngerilor”, „Cerul infernului” şi „Urmaşul”, care împreună formează o „saga” a satului românesc aflat într-o disoluţie cronică, romanul de faţă este de natură psihologică, prezentându-ne nişte personaje damnate, urmărite mereu de nişte vini autentice sau închipuite, care se zbat, năzuiesc şi în final ajung la un liman, în lumina salvatoare. Dar până acolo, suişurile şi răscrucile pe care sunt obligate să le străbată, le epuizează. Calea sinuoasă pe care trebuie s-o străbată, este dificilă şi ieşirea spre lumină este greoaie, pentru că la fiecare răspântie răsare „umbra”, un „alter-ego” care le supune unui adevărat rechizitoriu, încercând să le arate ce au greşit şi să le sugereze ce ar trebui să facă pentru a se îndrepta.  
 
Ciprian şi Adrian, eroii romanului, tată şi fiu, au destine similare. Ei încearcă să se realizeze prin iubire, dar calea e dură şi ei riscă să se lase învinşi. Destinul implacabil, care a orânduit totul, face din omul supus greşelii o „păpuşă de sticlă” care îşi dovedeşte fragilitatea spirituală şi emoţională la orice încercare bruscă a vieţii, în faţa oricărui obstacol mai serios ce-i apare în faţă.  
 
Scriitorul şi-a construit personajele printr-un joc de oglinzi, care dezvăluie faţetele eroului în diferite momente, dar şi printr-o simbolistică mânuită cu priceperea unui magician. Oglinzile din casa proaspăt renovată a lui Ciprian devin opace, ori de câte ori personajul pierde contactul cu realitatea şi alunecă în lumea sa interioară, unde oniricul îl poartă în bolgii pline de himere. Aici eroul dialoghează firesc cu ele ca şi cum ele ar face parte din propria-i natură sau din anturajul său cel mai apropiat.  
 
Vizitatorul lui Ciprian, „umbra”, apare în cele mai diverse locaţii: acasă, la birou, în tren, în parc şi în cele mai surprinzătoare momente: la masă, în somn, în clipele de odihnă de la birou, iar personajul ajunge să-l accepte şi chiar să-i simtă lipsa. La Adrian „umbra” are un nume, este Sever, prietenul pe care şi l-a dorit întotdeauna, dar n-a avut niciodată parte de el. El îl caută prin tot oraşul şi porneşte în căutarea lui şi la Bucureşti, convins fiind că doar el îi poate lămuri problemele care-l frământă, pentru că ştie aproape totul despre el.  
 
„ Eu nu cred că am spus atunci totul. Nici nu cred că noi putem spune vreodată totul. Sunt atât de multe întâmplări ştiute, dar mai ales neştiute în viaţa unui om ... ” (Catrina, Ion, Păpuşa de sticlă, Ed. Contrafort, Craiova, 2011, pag. 264.)  
 
Ciprian trăieşte drama însinguratului, pentru care nevoia recuperării afecţiunii fiului său este vitală. Când acesta este pe patul de spital, precara linişte pe care şi-o câştigase, în urma unor eforturi aproape supraomeneşti, este din nou pe cale să se piardă şi atunci, după o tainică discuţie cu „umbra”, are revelaţia luminii, a salvării:  
 
„- Atunci la cine să apelez?.. Cui să-i cer ajutorul?  
- Numai El te poate ajuta.”  
(Catrina Ion, op. Cit., pag. 342.)  
 
Durerile personajului sunt estompate prin aceste discuţii lămuritoare cu sine. Drumul spre lumină este cel care salvează. Nu întâmplător şi copilul lui Adrian, născut dintr-o iubire sinceră, adolescentină, pentru o femeie meschină, va primi numele de Lucian, cel purtător de lumină.  
 
Finalul romanului este un mesaj al regăsirii, al iertării şi al iubirii. „Când va simţi chemarea sângelui şi nevoia ca să mă vadă, va găsi singur drumul către casă, aşa cum l-am găsit şi eu cândva.” (Catrina Ion, op. cit. pag. 377.)  
 
Titlul romanului sugerează ideea de bază ce se desprinde din paginile sale: „Nu suntem decât nişte fiinţe neputincioase şi neştiutoare în mâna destinului, ca nişte păpuşi de sticlă fragile şi inutile.” ( Catrina Ion, op cit. pag. 327.)  
 
Personajele cresc, se maturizează şi se dezvăluie sub ochii noştri. Cititorul va suferi, se va bucura şi va iubi împreună cu ele. Lectura acestui roman este o evadare dintr-o lume agitată, stresantă şi epuizantă, către un tărâm interior, plin de lumină în care găseşti răspuns la întrebările majore ale existenţei. Cititorul îl va prelua ca fiind o redare a propriei lui experienţe de viaţă, ca pe un sprijin solid în lupta cu vicisitudinile de tot felul cu care se confruntă în fiecare zi.  
 
Doamne, ajută!  
 
Prof. Rafaela Trăistaru  
martie 2012  
 
--------------------------  
 
Mai multe amănunte puteţi obţine accesând adresa: http://www.ioncatrina.webs.com  
sau pe Google, căutând Ion Catrina  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Rafaela TRĂISTARU - IMPRESII DE CITITOR: „PĂPUŞA DE STICLĂ” DE ION CATRINA, SAU CALEA SPRE LUMINĂ / Rafaela Trăistaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 459, Anul II, 03 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Rafaela Trăistaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rafaela Trăistaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!