CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Rafaela Trăistaru         Ediţia nr. 1053 din 18 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Rafaela TRĂISTARIU - ROMAN DOCUMENT - „ÎNTOARCEREA” DE ION CATRINA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S-au împlinit zece ani de la debutul scriitorului Ion Catrina, un deceniu foarte productiv în care au văzut lumina tiparului opt romane: „Potecile destinului” (2003; ed. a ll-a 2011), „Tărâmul umbrelor” (2003), „Pământul îngerilor” (2006), „Cerul infernului” (2006), „Urmaşul” (2009), „Păpuşa de sticlă” (2011), „Castele de nisip” (2012) şi „Întoarcerea” (2013).  
 
În cel de al optulea roman, „Întoarcerea”, Editura Sitech 2013, scriitorul Ion Catrina ne surprinde cu ceva nou: romanul document, o ficţiune cu eroi reali, acţionând într-un mediu cunoscut scriitorului, tărâm reconstituit cu migală din coroborarea a mai multor izvoare diferite. Romanul este o cronică de familie, fiindcă prin realizarea lui, domnul Toni Grigorescu şi-a văzut împlinit visul de o viaţă: să-şi readucă, din negura trecutului, pe cei care i-au dat un nume şi al căror destin a fost pe nedrept strivit de tăvălugul istoriei.  
 
Folosind mai multe planuri narative, scriitorul reface nu numai nişte destine umane, ci pune în lumină diferite epoci istorice, care, prin forţa evenimentelor, şi-au pus amprenta asupra oamenilor din C., oraşul de reşedinţă al scriitorului. Cititorul întâlneşte în paginile cărţii personaje reale, oameni care au fost sau mai sunt, cu destinele lor, mai mult sau mai puţin fericite, locuri familiare care au făcut istoria acestei zone într-o epocă destul de întinsă, din ajunul primului război mondial şi până în zilele noastre.  
 
Anii sumbri ai celui de al doilea război mondial şi ai comunismului care au distrus oamenii, strivindu-i într-un mod nemilos, sunt reconstituiţi cu o minuţiozitate de bijutier, detaliile fiind scoase cu migală în relief. El reconstituie o epocă pe care au cunoscut-o mulţi dintre noi, şi ne-o aduce în prim-plan pentru a putea urmării, dacă e nevoie, şi în mod critic, relaţiile dintre oamenii de atunci.  
 
Destinul lui Ilie Grigore, copilul orfan, venit dintr-un sat pierdut în câmpia nesfârşită, să-şi facă un rost la oraş, se derulează liniştit şi ascendent, până la începuturile războiului, când un glonţ ricoşat din pistolul unui prieten, care a vrut să facă o glumă, îi pune viaţa în pericol. Dar, acest prag este trecut şi cursul ascendent continuă; se căsătoreşte cu Teodora, singura fată pe care a întâlnit-o, are un băiat şi este înfiat de Familia Toma Rădulescu – Ploeşteanu. Până după război, la naţionalizare, totul se desfăşoară normal, viaţa urmându-şi cursul firesc. Dar, odată cu anii grei ai comunismului, totul s-a năruit. Ilie este trimis la canal pentru ... reeducare, familia, deposedată de toată averea moştenită sau dobândită prin muncă cinstită de Ilie, este evacuată forţat din casă, iar Toni, fiul său, are de suferit umilinţe şi nedreptăţi strigătoare la cer.  
 
Scriitorul, într-o analiză profundă a stării personajelor, notează: „Simţea instinctiv că în jurul lui şi al prietenilor lui se ţese o pânză fină de păianjen şi că, în curând şi el, ca atâţia alţii înaintea lui, vor fi malaxaţi forţele dure ale sistemului. Orice opoziţie este zadarnică, pentru că este apriori sortită eşecului. Vremea lui Don Quijote a trecut demult. Acum, aveai doar două variante: să rabzi sau să te laşi sacrificat în numele unui ideal destul de tulbure.”(pag.141)  
 
Autorul, deşi nu-şi propune, prin faptele şi dramele înfăţişate, condamnă societatea care a anihilat în om tot ce înseamnă demnitate, aşa cum toate acţiunile declarative de condamnare a comunismului, extrem de la modă în această perioadă, n-au reuşit s-o facă. Dramele lui Toni Grigorescu, ale lui Vener Grigorescu, (alter- egoul celui dintâi), ale Lui Fănică şi Valeriei sunt destine zdrobite, dar niciunul nu va fi învins, căci prin comportamentul lor, încearcă o „întoarcere” la adevărata viaţă, la chemarea demnităţii şi omeniei, şi chiar reuşesc. O analiză psihologică fină reuşeşte scriitorul în câteva „sentinţe memorabile”: „Trecutul nu este niciodată trecut. El este întotdeauna în noi şi ne urmăreşte pretutindeni, fie că vrem, fie că nu.” (pag. 431)  
 
Personajele lui se zbuciumă, caută, încercând să nu abdice, în ciuda suferinţelor îndurate, de la tot de înseamnă iertare şi speranţă. „Afară ploua liniştit peste zbaterea lui sufletească, peste griji, peste lucruri, peste tăceri fără explicaţii, peste plecări memorabile, peste toate chinurile şi suferinţele de pe pământ.” (pag.438)  
 
Calea spre adevărata „întoarcere” la viaţă, la demnitate, personajele o găsesc greu, într-o societate de tranziţie ca a noastră, care şi azi îl plasează pe individ sub semnul incertitudinii şi al spaimei. Speranţa răzbate firav din acţiunile de la final. Niciunul dintre ei nu este fericit sau realizat, dar încearcă să se ridice, urmând drumul arătat de copacul bătrân din parc, care, după mai mult timp de închistare, a dat vlăstare noi. „Într-o vară, a dat faţă-n faţă cu bătrânul copac, pe care-l văzuse într-o toamnă şi s-a minunat. Era înalt şi viguros. Pe ramurile lui crescuseră mlădiţe tinere. { ... } Acum, înţeleg că viaţa ta se va prelungi în veac, dincolo de durerile şi suferinţele noastre. Timpul tău şi vârsta ta sunt dincolo de timpul şi de suferinţa noastră. Tu mergi cu nemurirea la braţ.” (pag.495)  
 
Cel care s-a regăsit în această carte, cu trecut, cu vise şi dureri, dar şi cu năzuinţe şi împliniri, personajul şi omul Toni Grigorescu descoperă drumul de „întoarcere„ spre matca străbună: „Rememora întâmplările trecute şi lăsa să se piardă în negura timpului toate asperităţile vieţii. Pentru el aceasta era adevărata întoarcere.” (pag.496)  
 
Romanul este o lectură foarte plăcută şi merită citit, atât pentru faptele de viaţă înfăţişate, cât, mai ales, pentru că el este un document viu al unei istorii la care mulţi am fost martori şi pe care o trăim şi în prezent.  
 
Din paginile acestei scrieri aflăm mai multe adevăruri despre societatea noastră „de tranziţie” decât din toate tratatele de istorie contemporană care încearcă să ne explice mecanismele transformărilor ce ne încearcă, şi nouă, destinele.  
 
Prof. Rafaela TRĂISTARIU  
Caracal, 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Rafaela TRĂISTARIU - ROMAN DOCUMENT - „ÎNTOARCEREA” DE ION CATRINA / Rafaela Trăistaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1053, Anul III, 18 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rafaela Trăistaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rafaela Trăistaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!