CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: George Baciu         Ediţia nr. 179 din 28 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

RADU TUDORAN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RADU TUDORAN 
  
S-a născut în localitatea Blejoi, judeţul Prahova, la data de 8 martie 1910 Radu Tudoran, pe numele său adevărat Nicolae Bogza, fratele lui Geo Bogza. Acolo, la Blejoi, poposise tatăl său, un om urmărit de neşansă în viaţă, căutându-şi un rost pentru familia sa alcătuită din 4 copii; Radu Tudoran va culege primele impresii pe care peste 6 decenii le va topii în romanul cu care a deschis ciclul "Sfârşit de mileniu", "Casa domnului Alcibiade". Nostalgia puternică manifestată faţă de călătoria pe mări a moştenit-o probabil de la tatăl său, Alexandru Bogza, funcţionar al marinei comerciale. După ce termină Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu în anul 1930 şi, apoi, Şcoala Militară de Ofiţeri de la Sibiu în anul 1932, funcţionează timp de şase ani (1932 - 1938) ca ofiţer al Armatei Române.  
  
Renunţă la cariera militară în anul 1938, an în care debutează cu un reportaj în revista „Lumea românească”, condusă de Zaharia Stancu. Există, desigur, o relaţie evidentă între demisia sa din armată şi primele sale reuşite literare. Tot acum, îşi schimbă numele literar din Nicolae Bogza în Radu Tudoran, pentru a nu sugera nici un fel de legătură directă cu fratele său.  
  
În 1940 i-a apărut prima carte, volumul de nuvele Oraşul cu fete sărace. În anul următor, 1941, îi apare romanul Un port la răsărit, roman care nu a fost remarcat de critica literară decât cu mare întârziere şi, mai apoi, din motive politice, trecut în conul de umbră al uitării. Din păcate, din cauza războiului, şi apoi după instaurarea comunismului în România, acest frumos roman, scris cu acea eleganţă firească omului Radu Tudoran avea să fie complet ignorat din două motive, care erau total opuse politicii noului regimului de la Bucureşti controlat de Kremlin. Unul era spaţiul evocat, Basarabia iar al doilea era, desigur, analiza lucidă, necruţătoare şi critică a lumii pan-slaviste, adică a lumii aflate sub controlul rus-sovietic.  
  
„Un port la răsărit” consfinţea nu numai un debut strălucit, ci reprezenta romanul care tăia un drum nou în epica românească, un moment de referinţă în evoluţia genului, marca apariţia celui de-al 3-lea val pe acest tărâm (...) Dar Radu Tudoran făcea să crească din sordidul acestei vieţi o altă lume, aceea a purităţii, a căutării absolutului, a aventurii în necunoscut încheiată tragic. Romanul impune o lume şi o figură feminină, Nadia, care se alătură galeriei de personaje ale literaturii române, îmbogăţind-o cu date psihologice inedite. Apărut într-un moment deloc favorabil receptării literaturii - de 6 luni războiul din răsărit pe care în iunie 1941 îl crezuseră o plimbare triumfală ce avea să se încheie fulgerător, începea să dea semne neliniştitoare. Romanul lui Radu Tudoran s-a înscris imediat în vârful preferinţelor publice. Cititorii au simţit că ceva nou apăruse în lumea epocii româneşti. .  
  
Doi ani mai târziu "Anotimpuri", romanul aventurii aviatice după cel al spaţiilor marine, consfinţea nu numai prezenţa unui prozator autentic care lărgea cercul cititorilor - şi aşa numeroşi - ai lui Radu Tudoran. Iar în 1944 - "Flăcările", fresca lumii petrolului gâlgâind pe dealurile Buştenarilor unde Radu Tudoran îşi va petrece a doua parte a copilăriei şi adolescenţei, consfinţea opera unui romancier cu o viziune tragică asupra lumii, cu o paletă densă reunind multiple formule expresive.  
  
În timp ce fratele său, Geo Bogza, s-a descurcat cu abilitate în meandrele tulburi ale anilor 1945 - 1947, fiind un militant de stânga, Radu Tudoran mult mai sincer şi mai puţin abil, a scris articole în care critica în mod egal extremismul de dreapta, dar şi politica Uniunii Sovietice.  
  
Tot în această perioadă tulbure pentru România, 1945 - 1947, a continuat să scrie şi să publice, a strâns bani, s-a stabilit la Brăila, şi a construit o corabie cu care voia să plece în lume. Dintr-o dată, spre sfârşitul anului 1947, când controlul sovieticilor asupra României devenise total, Radu Tudoran a fost rapid trecut pe o linie total moartă. După 1947 - povesteşte Radu Tudoran, într-un interviu acordat Marinei Spalas şi publicat în Contemporanul nr. 15/ 1992 - am fost înmormântat, nimeni n-a mai pomenit de mine decât dacă îşi mai aducea cineva aminte să-mi vâre o suliţă în coaste. N-am socotit că era o nedreptate, faţă de felul cum mergea treaba; puteam s-o păţesc mai rău, mulţumeam lui Dumnezeu când mă lăsau în pace. N-am fost arestat nici o zi, n-am făcut închisoare, dar nici nu eram liber, cum nu era nimeni în ţara noastră... . 
  
Totuşi, nu este supus nici persecuţiilor şi nici raidurilor Securităţii sau închisorii. Aflat în conul de umbră al dizgraţiei alege traducerile, în special din autori ruşi şi sovietici, ca mijloc de menţinere a contactului cu literatura şi ca mijloc de existenţă.  
  
„În perioada de dizgraţie a tradus foarte mult, în special din autori sovietici. A revenit pe scena vieţii literare discret, cu un roman pentru tineri, Toate pânzele sus, 1954, care aşa inofensiv cum părea s-a dovedit a fi o bombă a farmecului literar, cu explozie întârziată. Romanul reprezintă un episod din biografia virtuală a scriitorului. Nereuşind să plece cu corabia sa într-o călătorie în jurul lumii, asemenea navigatorului pe care îl admira, Joshua Slocum, el şi-a imaginat o asemenea călătorie, la masa de scris.”  
  
Revine pe scena literară cu un aparent anodin şi inofensiv roman pentru tineret, Toate pânzele sus! în anul 1954, care devine aproape instantaneu un succes răsunător la publicul de toate vârstele, aprinzând imaginaţia a milioane de tineri români pentru câteva generaţii. Romanul, scris cu mare talent narativ şi descriptiv, este puternic influenţat de pasiunea pentru aventură a autorului. Descrie călătoria pe care Radu Tudoran nu a mai putut să o facă în 1948, deşi corabia sa, propria sa goeletă „Speranţa”, fusese construită şi îl aştepta să plece în rada portului Brăila. Modelul său de navigator l-a constituit Joshua Slocum, aidoma căruia ar fi vrut să plece în jurul lumii.  
  
Radu Tudoran a trăit retras mereu, până la sfârşitul vieţii sale, dar a publicat de fiecare dată best-seller-uri. În 1977, numărul total al exemplarelor din cărtile sale – aproape fiecare reeditată de mai multe ori – depăşea cu mult 1.500.000 de exemplare tipărite. Cu banii aduşi de romane, scriitorul şi-a construit din nou o ambarcaţiune pentru excursii, mai mică însă decât prima sa corabie, pentru că aceasta era destinată unor călătorii mult mai puţin temerare. 
  
Proiectul său cel mai ambiţios din punct de vedere literar ramâne ciclul de şapte romane Sfârşit de mileniu, scris cu o transparenţă şi o naturaleţe atât de firească încât un cititor mai puţin experimentat nu va sesiza puterea şi eleganţa stilului ce l-au caracterizat pe Radu Tudoran încă de la publicarea romanului Un port la răsărit. Sfârşit de mileniu este o frescă complexă a societăţii româneşti a secolului XX, fiind ciclul căruia talentatul prozator i-a închinat toată puterea sa creatoare a ultimilor săi 20 de ani de viaţă.  
  
A avut întotdeauna, precum scrisul său cizelat, elegant şi complex, faima reală a unui bărbat distins şi cuceritor. În ultimul an al vieţii lucra la al şaptelea roman din ciclul Sfârşit de mileniu, Sub zero grade, în care era vorba de perioada de ocupaţie sovietică, din 1944 şi până în 1953.  
  
A murit în dimineaţa zilei de 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni, din cauza unei boli a arterelor, după mai multe intervenţii chirurgicale care n-au reuşit să-l salveze. Fratele său mai mare, Geo Bogza, a murit un an mai tîrziu.  
  
Ca prozator Radu Tudoran a fost constant subestimat, pe nedrept considerat de unii critici literari autor de „romane de consum”. 
  
Pe lângă celebrele romane care l-au consacrat Radu Tudoran este autorul unuia din cele mai bune romane ale literaturii române din secolul XX, "Fiul Risipitor"(1947), care îşi aşteaptă traducerea în limba engleza, şi introducerea în circuitul literar mondial alături de alte capodopere romane netraduse. O poveste de dragoste imprevizibila şi zguduitoare, o frescă socială de mare acuitate, un roman neuitat, cu nimic mai prejos, de exemplu, decat romanul lui Milan Kundera "Insuportabila uşurătate a fiinţei"sau romanul clasic al literaturii interbelice româneşti "Patul lui Procust"de Camil Petrescu. 
  
___________________ 
  
Bibliografie : 
  
1. Alex Ştefănescu, România Literară, 16-22.05.2003. 
  
2. Valeriu Râpeanu, La centenarul unui mare romancier: Radu Tudoran, „Curierul naţional”, 8 martie 2010. 
  
George Baciu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
RADU TUDORAN / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 179, Anul I, 28 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!