CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Radu Enache         Ediţia nr. 1210 din 24 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

O PERSPECTIVĂ MODERNĂ ASUPRA UNUI FENOMEN VECHI DE CÂND LUMEA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cercetările doamnei dr. Daniela Gîfu deschid o poartă către un drum nou pentru literatura de specialitate din România. Comunicarea politică şi campanile electorale au făcut, încă din anii '90, obiectul a numeroase cărţi, care apar, de atunci, într-un ritm din ce în ce mai susţinut, confirmând, astfel, interesul profesioniştilor, dar şi al publicului larg, pentru un domeniu monopolizat, în vremea comunismului, de mânuitorii celebrei „limbi de lemn”. Dintre aceste apariţii, unele s-au înscris în genul „document” – jurnalistic sau istoric – , altele au avut un pronunţat caracter memorialistic. În sfârşit, îmbucurător de multe, în special în ultimii ani, s-au constituit într-un corp de lucrări propriu-zis ştiinţifice, fiind rezultatul unor cercetări obiective, sistematice şi riguroase.  
 
Cartea pe care o aveţi în faţă impresionează de la prima vedere prin ceea ce am putea numi ispita exhaustivităţii. Autoarea nu s-a mulţumit să prezinte sec metoda şi aparatul de lucru pe care le propune în urma unor ani buni de cercetare, ci s-a străduit să ofere cititorilor o vastă privire de ansamblu asupra temeiurilor comunicării politice, în general, şi ale discursului politic, în particular. Lectorul are în faţă o abordare globală, comprehensivă şi comparativă a rostului, rolului, scopurilor şi metodelor comunicării politice în lumea contemporană. În acest peisaj general, analiza de conţinut propusă de autoare este un instrument deopotrivă de orientare şi de ordonare a domeniului. După câte ştim, în spaţiul românesc, până la cercetările dr. Gîfu, nu a fost abordată chestiunea laturii cantitative a analizei semantice a discursului politic. Acesta este un prim merit al lucrării, merit deloc de neglijat, având în vedere că analiza de conţinut, deşi întemeiată cu destul timp în urmă (Osgood, 1959), presupune o metodologie şi un aparat de lucru extrem de laborioase, evitate sau, în cel mai bun caz, simplificate, chiar şi în ţări cu tradiţie în cercetarea comunicării politice şi care alocă resurse consistente în acest domeniu.  
 
Un al doilea merit al lucrării – şi, probabil, cel mai însemnat – este efortul autoarei de a elabora un aparat de analiză original, adaptat nu numai limbii române, ci şi unui anumit spirit care domină viaţa politică actuală din ţara noastră. Ceea ce ar putea părea la prima vedere o simplă adaptare a unui program conceput în Statele Unite este, de fapt, un produs original, care a evoluat foarte departe de modelul său american. Este rodul unei munci titanice, susţinută şi de pregătirea de bază a autoarei (absolventă a Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi), dar şi de o implicare activă în zona publică, experienţă care i-a permis nuanţarea adecvată şi temeinică a categoriilor semantice propuse în aparatul analitic.  
 
Al treilea merit evident al lucrării este deschiderea către utilitatea practică. Dincolo de originalitatea abordării interdisciplinare, o premieră teoretică, dr. Gîfu ne arată că metoda propusă de domnia sa este şi (relativ) uşor de aplicat practic. Este un merit deloc de neglijat, cu atât mai mult cu cât parcurgem o perioadă în care voci importante ale opiniei publice acuză, mai mult sau mai puţin subiectiv, o degradare majoră atât a formei, cât şi a fondului discursului politic din ţara noastră. Orice metodă cantitativă permite comparaţii pe baze obiective între diverse fenomene sau procese. Metoda cercetată de către autoare va permite compararea discursurilor şi textelor politice. În ce fel va schimba acest demers calitatea politicii şi a politicienilor? E, bineînţeles, dificil de anticipat! Păstrând, fireşte, proporţiile, putem să ne amintim că toate descoperirile ştiinţifice care au fost aplicate practice au generat schimbări – mai mici sau mai mari – şi în comportamentul de zi cu zi al oamenilor. Un „scanner de discursuri”, aşa cum ar putea fi caracterizată metoda pusă la punct de Daniela Gîfu, va contribui, în mod sigur, la o mai bună (auto)disciplină a politicienilor.  
 
Ajunşi în acest punct, merită să facem un comentariu asupra titlului – inspirat! – al volumului de faţă. Turnul Babel al discursului politic se prăbuşeşte cam la fiecare sfârşit de mandat, dar construcţia este reluată – cu o tenacitate sisifică – odată cu fiecare nouă campanie electorală. Iar titlul ne sugerează două posibile cauze ale prăbuşirilor: şi consistenţa cărămizilor, dar şi (ne)priceperea zidarilor.  
 
Pentru toate aceste lucruri, „Temeliile Turnului Babel” este o carte a cărei publicare la Editura Academiei este un demers important atât pentru comunitatea ştiinţifică din ţara noastră, cât şi pentru societatea românească, în general.  
 
Radu ENACHE  
aprilie 2014  
Bucureşti  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
O PERSPECTIVĂ MODERNĂ ASUPRA UNUI FENOMEN VECHI DE CÂND LUMEA / Radu Enache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1210, Anul IV, 24 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Radu Enache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Enache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!