CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Radu Botiş         Ediţia nr. 1267 din 20 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

O CARTE TIPĂRITĂ DE O EDITURĂ ADJUDEANĂ CONCUREAZĂ LA CARTEA RECORDURILOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Un exemplar din adaptarea în versuri a Vechiului Testament cantăreşte 4,2 kg
Este vorba despre prima adaptare în versuri a Vechiului Testament, scrisă de clujeanul Ioan Ciorca.
Editura adjudeană Armonii Culturale a scos de sub tipar o carte care se află în curs de omologare la Cartea Recordurilor. Este vorba despre prima adaptare completă în versuri a Vechiului Testament la care autorul, Ioan Ciorcă, a muncit 16 ani. Cartea, care are 1.468 de pagini, copertă cartonată şi litere scrise cu foiţă de aur, a văzut lumina tiparului în luna decembrie a anului trecut la Editura Armonii Culturale din Adjud. Ediţia este una limitată, de numai 20 de cărţi, grele, atat la propriu cat şi la figurat, fiecare exemplar cantărind 4,2 kg. Demersul literar, care a apărut sub egida Asociaţiei Cultural Creştin Umanitare „Ars Vivat”, pune la dispoziţia cititorilor, toate cele 39 de cărţi care alcătuiesc Vechiul Testament, adaptate în versuri. Tipărirea acesteia s-a bucurat de sprijinul domnului Radu Botiş, din Ulmeni, judeţul Maramureş, „în inima căruia Dumnezeu a semănat îndemnul de a sprijini demararea acestui proiect”, după cum arată autorul. „Cartea nu conţine însemne bisericeşti, întrucât este vorba despre o lucrare beletristică, ce voieşte a respecta libertatea de conştiinţă a fiecăruia. Cuvântul lui Dumnezeu nu este interpretat, ci doar recitat. Ea încearcă a se înscrie în programul lansat de Mântuitorul Iisus Hristos cu cca. 2000 de ani în urmă – adică de răspândire a Evangheliei, a acestei veşti bune – în întreaga lume (Marc. 16:15). Fundamentul prezentului demers literar se află în Vechiul Testament, în profeţia proorocului Amos, prin care Dumnezeu atenţionează asupra unei vremi “de foamete (…) nu foamete de pâine nici sete de apă, ci foamete şi sete după auzirea cuvintelor Domnului” (Amos 8: 11). Ideea adaptării în versuri a Bibliei s-a născut tocmai din nevoia de a satisface, la vremea potrivită, “foamea şi setea” spirituală anticipată de către Dumnezeu”, mai scrie Ioan Ciorcă. Lucrarea urmăreşte, potrivit acestuia, să dea o nouă formă textelor care alcătuiesc Biblia, fără să le modifice esenţa, făcându-le uşor accesibile şi uşor de memorat.  

Muncă de 23 de ani la adaptarea în versuri a Vechiului şi Noului Testament  

Gheorghe Stroia îi înmanează academicianului Cristian Petru Bălan un exemplar din cartea care aşteaptă să fie omologată de “Guinness Book”
Unul dintre cele 20 de exemplare a fost dăruit zilele trecute academicianului Cristian Petru Bălan, care a fost prezent la premierea Festivalului “Bogdania”, de către poetul Gheorghe Stroia, directorul editurii adjudene şi membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. De curand însă aceeaşi editură a scos de sub tipar, tot în ediţie Princeps, “Noul Testament, adaptare în versuri”, care are nu mai puţin de 584 de pagini. “Autorul a lucrat la cele două cărţi 23 de ani. Lucrările sunt monumentale, în sensul că sunt ilustrate, iar ambele cărţi au fost înscrise de noi la Concursul de la Cluj “Cea mai frumoasă carte din Romania”. Am discutat cu feţe bisericeşti şi ambele cărţi sunt fidele cuvantului bisericesc. Ele pot fi citite de oricine, inclusiv de copii”, ne-a declarat directorul editurii Armonii Culturale, Gheorghe Stroia. Cate un exemplar din fiecare lucrare a fost trimis la Patriarhia Romană, iar altele urmează să ajungă la filialele Academiei Romane şi ale Institutului Cultural Roman. (M. VLĂDESCU)  

Referinţă Bibliografică:
O CARTE TIPĂRITĂ DE O EDITURĂ ADJUDEANĂ CONCUREAZĂ LA CARTEA RECORDURILOR / Radu Botiş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1267, Anul IV, 20 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Radu Botiş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Botiş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!