CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Puterea unei lacrimi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
La marginea oraşului se află o bojdeucă. Seamănă mai degrabă a coteţ, nu a locuinţă. Dar şi un coteţ arată mai bine. Pereţii sunt strâmbi, gata-gata să se prăbuşească, acoperişul - o adunătură de table - în care vântul îşi găseşte mai mereu de lucru, şuierând a jale şi pustiu.  
  
În faţa acestei umile colibe o sumedenie de lucruri inutile, adunate de la tomberoanele de gunoi ale blocurilor, stau vraişte, care încotro: ligheane sparte, găleţi în care odinioară a fost var lavabil, geamuri şi uşi rezultate în urma modernizării apartamentelor, cutii din carton, dar câte nu sunt! Muştele şi ţânţarii dansează împreună când în interior, când afară, fără nici o deosebire. Un căţel pricăjit stă culcat la umbra unui soc ale cărui flori aruncă o mireasmă gratuită şi binevenită. Un motan şi-a găsit un culcuş într-o galeată de plastic, tot la umbră, sub un salcâm şi toarce acum a lene.  
  
Este trecut de amiază. În interiorul acestei colibe, la o măsuţă, un băieţel, de vreo 10 anişori, scrie ceva. Îşi face temele. Un radiou găsit pe la gunoi, aruncat de oameni cu bani, transmite muzică dance. Băiatul, cu piciorul drept, bate tactul, ţinând măsura pe tobe. Radioul este alimentat de la o baterie auto uzată prin nişte fire îmbârligate şi legate de un cui bătut în tâmplăria ferestrei prin care lumina pătrunde cu greu. Între geamurile nespălate de un veac păianjenii ţesuseră pânzele ucigaşe, dar acum era o relaxare totală.  
  
Un bărbat slăbănog, mic de statură, nebărbierit, intră înăuntru. Fără să zică nimic mângâie băiatul pe creştet şi se aruncă în patul din fundul camerei, de langă sobă. Stătea cu faţa în sus şi privirile aţintite undeva în tavan. Era o pată galbenă semn că pe acolo ploaia se strecura în casă. La radio un crainic anunţă măsurile de austeritate impuse de guvern.  
  
- Dumnezeii mamii lor! înjură bărbatul plini de draci.  
  
Apoi se scotoci prin buzunare, găsi o hârtie de 10 lei mototolită şi se adresă băiatului.  
  
- Ionică, du-te şi-mi ia o sticlă de votcă!  
  
Băiatul ieşi până afară, se întorse în grabă şi îi răspunse cu amărăciune în glas:  
  
-Tăticule, nu pot să mă duc, am spălat tenişii şi nu s-au uscat.  
  
- Du-te desculţ, cât e până la magazin?!  
  
- Mi-e ruşine să mă duc desculţ!  
  
-Ţi-e ruşine? Dumnezii mă-tii de fudul! Nu vezi că hoţii ăştia vor să-mi taie din şomaj? Şi ţi-e ruşine?  
  
Se ridică cu furie şi întinse mâna să-şi lovească propriul fiu de sânge peste obraz. Copilul aştepta cu privirea în pământ. De câte ori n-a luat câte o palmă sau chiar mai multe... Îşi spunea în gând că aşa sunt taţii, mai trebuie să-şi articuleze copiii, dar el nu va face asta niciodată dacă va avea vreun copil!  
  
Acest gând îi stârni o aşa emoţie în sufletul lui curat, încât din ochiul stâng o lacrimă, mare, cât o boabă de porumb, încerca să se rostogolească pe obrazu-i uscăţiv. Palma tatălui se oprise, agăţată, în aer! Ochii se blocaseră pe icoana din colţul încăperii; era Iisus răstignit, având pe cap coaroana din spini. Din ochii lui picurau lacrimi. Câtă asemănare între cei doi! Abia acum şi-a dat seama.  
  
-Vino la tata, Ionică! Ia banii ăştia, du-te şi cumpără-ţi de încălţat. Vezi, la second-hand, poate găseşti nişte sandale ca lumea! Dacă mai rămâne ceva, ia-ţi şi o îngheţată!  
  
- Dar nu mai vrei votcă?  
  
- Nu mai beau, de astăzi, fiule! Nu mă mai lasă nici guvenul! Poate, din când în când, câte o bere. Hai, du-te!  
  
Şi în timp ce băiatul se încălţa cu tenişii uzi, prin mintea tatălui trecu toate necazurile vieţii: pierderea apartamentului, scos la licitaţie pentru datorii la întreţinere, plecarea soţiei în Italia la muncă şi... dusă a fost, intratul lui în şomaj şi continua căutare de muncă... 
  
Ieşi în pragul uşii. Cu privirea plină de tandrete, dar şi de milă, conduce silueta băiatului pană trece de colţul fabricii de mobilă abandonată în tranziţie. I s-a părut ori chiar băiatul lui scump sărea într-un picior? Îşi şterge ochii cu mâneca roasă a hainei. De-atâta zăpuşeală a transpirat. Sau...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Puterea unei lacrimi / George Safir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 221, Anul I, 09 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!