CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  
Autor: Elena Lavinia Niculicea         Ediţia nr. 353 din 19 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Puterea de „a dărui”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E decembrie, prima lună a iernii din punct de vedere calendaristic, însă o lună cu conotaţii speciale pentru cei mai mulţi. În această perioadă, se încearcă a se înlătura egoismul din inimi şi se învaţă verbul „a dărui”. 
  
Eu consider că nu trebuie să aşteptăm o perioadă anume pentru a dărui şi a ne arăta iubirea celor din jur. În fiecare zi, este nevoie să ne conjugăm cu verbul „a dărui”. Este cel mai frumos cuvânt ce ne învaţă semnificaţia cuvântului „OM”. „A darui şi „a iubi” sunt două acţiuni înrudite. Asta înseamnă că la baza actului nostru de „dăruire”, trebuie să stea întotdeauna „iubirea”. 
  
Aşa cum noapte-zi, feminin-masculin sunt contrare, dar în acelaşi timp se completează şi nu pot exista separat, la fel şi „a dărui” şi „a primi” sunt două acţiuni complementare, ce nu pot fi niciodată separate complet. Atunci când dăruim din tot sufletul, primim o bucurie fără margini, iar aceasta se va vedea pe chipul nostru. Un om ce cunoaşte bucuria nu va dori să ţină această trăire înaltă doar pentru el, ci o va împărtăşi cu întreg Universul. Dumnezeu ne învaţă în permanenţă ce înseamnă „a darui”. Să ne conjugăm toţi cu verbul „a dărui”, din ce in ce mai mult.  
  
Noi am primit atâtea cadouri de la Dumnezeu, iar asta ar trebui să ne conştientizeze să facem şi noi la fel. Viaţa este cel mai preţios dar pe care l-am primit de la Cel de Sus. De multe ori, prin modul nostru de a ne trăi viaţa, ne-o risipim, fără să fim conştienţi că ea este un dar. Dumnezeu ne-a dat un alt dar minunat: Iubirea; ea este focul ce ne arde zgura răutăţii, transformându-ne în persoane altruiste şi recunoscătoare. 
  
Observăm că dăruirea este o caracteristică a Universului. Pământul ne dăruieşte în continuu hrana pe care o consumăm, fără să aştepte ceva la schimb. Cerul ne dăruieşte lacrimile sale, picăturile de ploaie ce conţin dragostea Sa pentru noi, pământenii. Soarele trimite cu blândeţe lumina Sa binefăcatoare şi peste cei buni şi peste cei răi. Nu există diferenţiere, razele Sale iubitoare sunt pentru toţi. Iar noi, de ce am face diferenţe? Să imităm şi noi generozitatea Pământului.  
  
Îmi dau seama că puterea de a dărui vine de la Dumnezeu, iar ca dăruirea să fie autentică trebuie să fie necondiţionată, fără a aştepta să ni se ofere ceva în schimb. Nu trebuie să ne întoarcem privirea de la cel ce este în necaz. Aşa vom demonstra că nu suntem mai prejos ca Pământul şi Cerul, în ceea ce priveşte dispoziţia de a „dărui”. Doar, dăruindu-ne pe noi celorlalţi, ne înnobilăm gândul şi simţirea, devenind asemenea lui Dumnezeu, Izvor de daruri desăvârşite. 
  
Eu cred că valoarea unui dar nu constă în bani, ci în cât am investit în el din punct de vedere sufletesc. Putem dărui un zâmbet, să punem o rază de soare pe chipurile acoperite de norii tristeţii şi îngrijorării. Putem trimite gânduri de lumină şi pace acelor minţi pline de nelinişte şi durere. Putem dărui din prea plinul sufletelor noastre, iubire, bunătate, bucurie şi speranţă acelor inimi îngenuncheate de crivăţul necruţător al neîncrederii. 
  
Oamenii sunt preţioşi prin capacitatea lor de a dărui, de a fi dispuşi să-şi împartă sufletul cu alţii. Mă simt binecuvântată să am lângă mine oameni care au învăţat Lecţia Bunătăţii şi Smereniei. 
  
Puterea de a dărui trebuie exersată în fiecare zi,iar egoul nostru care ne împovărează cu simţăminte inferioare, va fi transformat prin iubire. Închei cu un citat care îmi place mult:  
  
„Te îmbogăţeşti prin ceea ce dăruieşti şi îţi îmbogăţeşti însăşi putinţa de a dărui.”  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Puterea de „a dărui” / Elena Lavinia Niculicea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 353, Anul I, 19 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Elena Lavinia Niculicea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Lavinia Niculicea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!