CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Titina Nica Ţene         Ediţia nr. 98 din 08 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

PUNTEA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aparent, eu nu am avut în viaţă motive pentru care să fiu fericită, dar mă consider totuşi un om fericit. Am pornit de la premisa că viaţa e ca o punte pe care trecem. Excesele de nici un fel nu sunt bune. Nici în bine, nici în rău. Riscăm să ne dezechilibrăm şi să cădem de pe punte. 
  
Am fost opt copii la părinţi. M-am născut acum 59 de ani, în satul Uşurei, judeţul Vâlcea. Mama nu ştie carte, iar tata avea şase clase primare. Nu ţin minte să mă fi mângâiat mama vreodată. Nu avea timp. Dar eu eram foarte fericită. Număram furnicile, mă jucam pe drum cu copiii. Admiram stelele, florile, animalele şi mi se părea interesant tot ce mă înconjura. Tata ne spunea mereu să învăţăm carte. Numai aşa putem pleca „în lume”, să scăpăm de sapă şi de noroaiele pârâului Beica. „Învăţaţi carte, ca să nu munciţi! “, spunea tata.  
  
După şapte clase primare, la vârsta de 14 ani, am plecat cu tata la Drăgăşani. Auzise el că acolo e o şcoală viticolă, unde nu se plăteşte nimic. Maşini care să lege satul de oraş nu erau. Am parcurs cei 30 de kilometric pe jos, într-o încântare continuă. Ascultam cântecul păsărilor, culegeam flori şi mă gândeam ce bine o să fie la oraş.Tot ce faci cu plăcere nu te oboseşte. Când am ajuns la Şcoala viticolă, m-au cântărit şi, stupoare, aveam 28 kg, la 14 ani! Deci, m-au respins. Acesta era examenul. Reuşita la vizita medicală. Era şcoală cu profil agricol, unde trebuia să dăm cu sapa şi eu eram mult prea slabă pentru aşa ceva. Tata m-a luat de mână şi m-a dus la Consiliul popular din oraş. A zis: „Am venit cu fata asta la Şcoala viticolă şi nu au primit-o că nu are greutatea necesară. Eu o las la dumneavoastră. Nu am ce face cu ea acasă, că am opt copii, iar pământul mi l-a luat la colectiv.“ Nu m-am speriat. Întotdeauna am fost o norocoasă şi am crezut cu tărie în bine. Acolo era un inginer agronom, Baractaru, om cu suflet nobil, care m-a luat la el acasă şi a aranjat să mă primească la şcoală. Am fost un fel de copil de trupă. Invăţam bine şi nu prea mă puneau să dau cu sapa. Am terminat şi şcoala tehnică horticola. Am ieşit un fel de săpător cu diplomă. Eu credeam că ies cel puţin ingineră. Când l-am întrebat pe tata că de ce dau cu sapa, dacă am învăţat carte - nu-mi spusese el să învăţ ca să nu muncesc - el a răspuns: „mama ta, ieri, s-a tăiat la picior cu sapa, tu nu o să te tai, că ai învăţat carte.” 
  
Întro zi însorită de vară, iunie 1963, stăteam pe o bancă din parcul oraşului Drăgăşani. Terminasem şcoala şi nu ştiam ce-mi rezevă viitorul. Dar tot tata îmi spusese că nu aduce anul ce aduce clipa şi să fiu atentă ca niciodată să nu cad dintr-un rău în alt rău. Lângă mine s-a aşezat un băiat înalt şi brunet, care m-a întrebat:  
  
- Ce faci? 
  
La care eu am răspuns:  
  
- Sunt puţin supărată că nu am cu cine merge la serbare pe stadion! 
  
- Nu-i nimic, mergi cu mine! 
  
Această naivitate şi simplitate a mea l-a cucerit din prima clipă. Tot împreună am mers şi la Tarna Mare, o comună de graniţă, din judeţul Maramureş, unde aveam un frate director de şcoală şi unde era mare nevoie de cadre didactice. Peisajele de vis, copiii minunaţi, pui de oşeni care erau în clasele mici, m-au făcut foarte fericită. Eram un copil care învăţa alţi copii. Ne-am căsătorit singuri, întro cameră cu chirie, cu verighete din fire de iarbă. Bogaţi spiritual şi foarte săraci material. Iată că au trecut 40 de ani. O căsnicie fericită, cu doi copii minunaţi, cu patru nepoţi şi două nurori fumoase ne fac să fim veşnic tineri. Zilele trecute, băiatul meu, Ionuţ, m-a întrebat:  
  
- Mamă cum faci tu că poţi să fi mereu veselă pentru nimic? 
  
- Cum pentru nimic? Sunt fericită că pot să merg, pot să văd, pentru că voi sunteţi sănătoşi şi mai ales că vine din nou Crăciunul. E puţin? 
  
Titina NICA-ŢENE 
  
Cluj-Napoca 
  
martie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PUNTEA / Titina Nica Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 98, Anul I, 08 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Titina Nica Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Titina Nica Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!